Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix

Vårdplan för Östersjön

  • 7 min
  • tillsvidare

I Östersjöländerna funderar man på olika sätt att minska på utsläppen av fosfor och kväve. Både lokala och internationella åtgärder krävs för att minska på utsläppen.

På många håll funderar man över sätt att åtgärda den dystra situationen i Östersjön. Helcom (den så kallade Helsingforskomissionen), som grundades 1974, är en organisation som har hand om en vårdplan för Östersjön. Helcom har nu äntligen kommit igång med planerna.

Kaj Forsius, forskare på Helcom berättar om möjliga resultat till följd av begränsningar av fosfor och kväve. Christine Brusendorff, generalsekreterare på Helcom, berättar om samarbetet mellan Östersjöländerna. Professor Erik Bonsdorff vid Baltic Sea 2020 diskuterar om lokala och internationella åtgärder för sänkning av fosfor- och kväveutsläpp.

I klippet berättar även fiskodlaren Jörgen Liljeqvist om hur han kompenserar för den belastning hans fiskodlingar orsakar. Projektledare Johanna Mattila kommenterar också handeln kring fosfor- och kväveutsläppen samt betydelsen av de lokala åtgärderna. Den riksvenske koordinatorn Fredrik Wulff poängterar däremot de internationella åtgärderna i Polen och i Ryssland.

Ur Krökta rummet
Redaktör: Pia Stoltzenberg
Yle FST 2007

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Ansvar för miljö, välfärd och en hållbar utveckling - Vetamix

Videomaterial för undervisningsändamål.

Titta också