Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Newtons första lag - tröghetslagen

  • 1 min
  • tillsvidare

Har du någonsin provat att dra undan bordsduken från ett dukat bord? Krävs det skicklighet eller hjälper Isaac Newton till?

År 1687 publicerade Isaac Newton sitt klassiska verk "Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica" - även kort kallat "Principia". Denna bok räknas som en av den klassiska fysikens viktigaste verk. Även om Newtons fysik har sina begränsningar kan de flesta av de fenomen som du ser och upplever förklaras med de nästan 350 år gamla teorier som Newton framlade i boken (vi lyckades skicka människor till månen med hjälp av Newtons teorier).

I "Principia" presenteras det som vi idag kallar för Newtons tre lagar (lagarna kallas ibland också mekanikens grundlagar)

Newtons första lag kallas för tröghetslagen. Den säger att en kropp förblir i vila eller likformig rörelse om, och bara om, summan av alla krafter som verkar på kroppen är noll.

Alla kroppar har en motvilja att ändra rörelsetillstånd. Denna egenskap - eller storhet - kallar man tröghet. Om en kropp rör sig på ett sätt i början, vill kroppen fortsätta att röra sig på samma sätt i slutet.

Även om bordsduken snabbt dras undan vill tallriken, besticken, glaset och äpplet fortsätta att vara stilla.

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också