Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Vattnets densitet

  • 2 min
  • tillsvidare

I den här laborationen kommer vi att märka att densiteten för ett ämne inte alltid är konstant. Storheten densitet, ρ, definieras som kvoten av massa, m, och volym, V, :

ρ = m/V

Med densitet uttrycker man hur stor massa en viss volym av ett ämne har. Densitetens enhet är t ex kg/m^3.

Man kanske skulle tro att densiteten för ett ämne alltid är konstant - men så är inte fallet.

I laborationen användes en isbit som var färgad med blå karamellfärg. Då isbiten smälter kommer det blå vattnet att ha en kallare temperatur än vattnet i glaset.

Temperatur är ett mått på hur snabbt de små partiklarna i en kropp rör sig. Om temperaturen är hög, rör sig partiklarna snabbt. Då kräver de också mycket utrymme - volymen för kroppen är stor. Om temperaturen är låg, rör sig partiklarna långsamt och då är volymen liten.

Det blå vattnet har en större densitet än det färglösa vattnet (se definitionen på densitet ovan) eftersom dess temperatur är lägre. Detta är orsaken till att det blå kalla vattnet sjunker.

Vatten är faktiskt ett lite speciellt ämne. Då temperaturen stiger från 0 °C till + 4°C så minskar vattnets volym istället för att öka. Detta kallas vattnets anomali och är orsaken till att isen på sjöarna bildas uppifrån och inte nerifrån.

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också