Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Vad är temperatur och hur fungerar en bimetalltermometer?

  • 3 min
  • tillsvidare

I den här laborationen diskuterar vi vad temperatur egentligen är. Vi studerar också fenomenet värmeutvidgning och hur detta fenomen kan utnyttjas.

Temperatur är egentligen ett mått på hur snabb atomers, molekylers och andra små partiklars rörelse är. Ju snabbare en partikel rör sig, desto varmare är kroppen. Det här leder till att ämnen (överlag) utvidgar sig då temperaturen stiger. Detta kallas för värmeutvidgning. Om utvidgningen sker i en dimension talar man om längdutvidgning, i två dimensioner ytutvidgning och i tre dimensioner volymutvidgning. Förändringen i längd l, area A och volym V kan beräknas med följande uttryck
∆l=loα∆t
∆A=Aoβ∆t
∆V=Voγ∆t

där α, β, och γ är materialkonstanter som kallas längdutvidgningskoefficient, ytutvidgningskoefficient och volymutvidgningskoefficient.

En bimetall består av två metaller med mycket olika längdutvidgningskoefficienter. Metallerna är fästa i varandra. Då temperaturen stiger (eller sjunker) ändras den ena metallens längd mera än den andra metallens längd. Detta leder till att bimetallen böjer sig. Visaren i en bastutermometer är ofta en bimetall.

Vatten utvidgas inte alltid då temperaturen stiger - vid en temperaturökning från 0 °C till 4 °C minskar faktiskt vattnets volym för att sedan igen börja öka då temperaturen stiger ytterligare.

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också