Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Den snurriga kompassen

  • 1 min
  • tillsvidare

I den här laborationen undersöker vi funktionsprincipen hos en kompass. Vi lär oss också varför man inte skall ta kompassriktningen under en högspänningsledning.

En kompassnål är en liten lättrörlig magnet. En magnet påverkas av ett yttre magnetfält. Då två magneter kommer nära varandra kommer de antingen att repellera eller attrahera varandra. Detta beror på att magneten har två poler - nord- och sydpol - och lika poler repellerar (stöts ifrån) varandra medan olika poler attraherar (dras mot) varandra.

Kompassnålen inuti kompasshuset påverkas av jordens magnetfält och vrids alltid så att den ligger i syd-nord-riktning. Jordens magnetiska poler ligger inte exakt vid de geografiska polerna. Det här betyder faktiskt att kompassnålens nordpol inte exakt pekar mot nordpolen utan mot jordens magnetiska sydpol som ligger i norra Kanada. Den här missvisningen kallas deklination. Deklinationens storlek anges på kartor.

I början av 1800-talet upptäckte den danske vetenskapsmannen Hans Christian Ørsted att det uppstår ett magnetfält kring en elektrisk ström. I laborationen ser vi att det här magnetfältet är starkare än jordens magnetfält. Kompassnålen störs och visar fel.

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också