Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: De dansande vatten- och kvävedropparna

  • 1 min
  • tillsvidare

Du har säkert någon gång spillt lite vatten på en kokhet platta och sett att vattnet dansar fram som små droppar. Vad beror det här på? Vad händer om man i stället häller flytande kväve på en kall platta?

I laborationen märker vi att vattendroppar på en het kokplatta beter sig på samma sätt som droppar av flytande kväve (- 196 °C) på en kall kokplatta. Orsaken till detta är att båda dropparna upplever en ungefär lika stor temperaturskillnad mot underlaget.

En vätskedroppe som är i nära kontakt med ett hett föremål (hett i förhållande till vätskedroppens temperatur) bildar ett isolerande ångskikt runt sig. Det här tunna skiktet hindrar vätskan från att snabbt koka bort. Gas är ett aggregationstillstånd som leder värme dåligt (därför har vi flera lager luft mellan fönsterglasen) och vätskedroppen kommer att avdunsta mycket långsamt. Vattendropparna och dropparna flytande kväve kan dansa omkring på ångskiktet trots att underlagets temperatur är mycket högre än vattnets respektive kvävets kokpunkter.

För att man skall kunna observera detta fenomen måste underlagets temperatur överstiga den så kallade Leidenfrostpunkten (för vatten ligger den på omkring 220 °C) - som förresten fått namn efter den tyske läkaren Johann Gottlob Leidenfrost som levde i mitten av 1700-talet. Hela fenomenet kallas Leidenfrost effekten

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också