Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Fungerar mobiltelefonen inuti en chipspåse?

  • 3 min
  • tillsvidare

Vi har ett väldigt bra utbyggt mobiltelefonnät i Finland. Vi kan använda telefonen nästan var som helst. Men, fungerar mobiltelefonen inuti en chipspåse?

Mobiltelefonnätet består av basstationer och mobilväxlar. Din mobiltelefon kommunicerar med närmaste basstation med hjälp av radioteknologi. Detta betyder att telefonen och basstationen sänder radiosignaler i form av radiovågor mellan sig. Radiovågor är ett slag av elektromagnetisk vågrörelse och består av elektriska och magnetiska fält som oscillerar (svänger) vinkelrätt mot varandra. Radiovågor behöver inget medium för att framskrida.

Ett material som leder ström bra kallas för elektrisk ledare. Chipspåsen är beklädd med ett tunt lager aluminium. Aluminium är ett exempel på en ledare - chipspåsen är alltså en ledare.

Elektriska laddningar placerar sig alltid på utsidan av en ledare. Inuti en ledare kan det inte existera något netto elektriskt fält. Eftersom radiovågor är elektromagnetisk vågrörelse (som består av elektriska fält) kan man inte nå mobiltelefonens mottagare om telefonen är placerad i en chipspåse.

Man kallar det här fenomenet för Faradays bur. Michael Faraday var en engelsk fysiker som var verksam på 1800-talet. Med hjälp av en Faradays bur kan man skydda bl a känslig elektronik från elektriska fält (ett bra exempel är metallskalet runt en dator eller en stereoanläggning). Bilen fungerar också som en Faradays bur och skyddar oss från blixten.

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också