Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Hur fungerar en raketmotor?

  • 1 min
  • tillsvidare

Hur är det möjligt att konstruera en raketmotor som fungerar trots att det inte finns något medium runtomkring? En av fysikens konserveringslagar ger svar på frågan.

Inom fysiken finns en storhet som kallas för rörelsemängd. Rörelsemängden p definieras som produkten av massa m och hastighet v

p = mv.

Enheten för rörelsemängd är kgm/s - en kanske lite ovanligt enhet. Rörelsemängden uttrycker hur mycket massa som är i rörelse med en viss hastighet.

Det finns många så kallade konserveringslagar i fysiken. En konserveringslag beskriver att någon fysikalisk storhet alltid bevaras. Ett bra exempel (som du säkert känner till) är energilagen - energi kan inte förstöras eller nyskapas, bara ändra form. Också rörelsemängden bevaras i ett system om det inte finns några yttre krafter som verkar på systemet. Den rörelsemängd som finns i början, skall också finnas i slutet.

I laborationen såg vi att rörelsemängden i början var noll - ingen massa rörde sig med någon hastighet. Då luften börjar pysa ut till vänster måste ballongen istället börja åka till höger för att fortfarande se till att det inte finns någon nettorörelsemängd. Luften som sprutar ut (eller raketbränslet som sprutar ut) har en lika stor men motsatt riktad rörelsemängd som ballongen (rymdraketen). Dessa rörelsemängders summa blir då noll - rörelsemängden har bevarats.

Cityportal 2012

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också