Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Arkimedes princip och flytande läsk

  • 2 min
  • tillsvidare

Hur kommer det sig att kroppar med jättestor massa kan flyta? Varför sjunker inte ett tankfartyg? Är det skillnad mellan vanlig läsk och light läsk?

Arkimedes var en grekisk vetenskapsman som levde på 200-talet f.Kr. En av de mest kända upptäckterna som Arkimedes gjorde kallar man för Arkimedes princip. Arkimedes princip beskriver den lyftkraft som en kropp som nedsänks i en vätska eller en gas påverkas av. Den här lyftkraften är lika stor som den undanträngda vätske- eller gasmängdens tyngd.

Du har själv säkert märkt detta - en stor sten som du lyfter upp från sjöbotten känns mycket lättare så länge den befinner sig under vatten. I laborationens första del ser vi att dynamometern ger mindre utslag då läskburken hålls under vatten.

Om man ser till att en tillräckligt stor volym av ett fartyg är under vattenytan (tränger undan en tillräckligt stor vattenmängd) kommer lyftkraften uppåt att bli tillräckligt stor för att motverka tyngdkraften som drar fartyget nedåt - fartyget sjunker inte.

De båda läskburkarna har samma volym - de påverkas av samma lyftkraft uppåt. Light läsken är sötad med bl a sötningsmedlet aspartam medan den vanliga läsken är sötad med socker. Den vanliga läsken har på grund av detta en ungefär 35 g större massa - dess tyngd är så stor att lyftkraften inte klarar av att motverka tyngdkraften - burken sjunker.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också