Fysik och kemi - Vetamix

Laborationer: Är det skillnad mellan genomskinligt och osynligt?

  • 2 min
  • tillsvidare

Varför är vissa ämnen eller kroppar genomskinliga och vissa rent av osynliga? I den här laborationen studerar vi en av orsakerna till detta. Ljuset rör sig med olika hastigheter i olika ämnen. Ljusets hastighet i vakuum är ungefär 300000 km/s. I alla andra ämnen rör sig ljuset långsammare.

Med hjälp av ljusets hastighet i ett ämne (medium) definierar man något som man kallar för ämnets brytningsindex n. Brytningsindexet definieras

n=c/cn

där c står för ljusets hastighet i vakuum och cn står för ljusets hastighet i mediumet i fråga. n är alltid större än 1, ju större värde på n, desto lägre är ljusets hastighet i mediumet.

Om ljuset stöter på en gränsyta mellan två olika medier med olika brytningsindex kommer en del av ljuset att reflekteras och en del av ljuset kommer att brytas (brytningen sker endast om ljuset infaller snett mot gränsytan). Reflexionen och brytningen följer de så kallade reflexions- och brytningslagarna. Vid reflexion och brytning ändrar ljusets färdriktning.

Matolja och glas har mer eller mindre samma värde på sina brytningsindex - ljuset har alltså så gott som samma hastighet i de båda materialen. Det här betyder att det varken sker reflexion eller brytning vid övergången mellan oljan och glaset. För ljuset beter de båda ämnena sig som ett och samma ämne. Glaset blir osynligt.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Titta också