Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Mies ja kolme neronleimausta: Lorenzo da Ponten ihmeelliset elämät

  • 55 min
  • utgått

"Mozart ja libretisti Lorenzo da Ponte eivät olleet hyviä ystäviä, vaikka tekivät kolme oopperaa yhdessä. Noina vuosina da Ponte nautti täysin siemauksin vapaan miehen oikeuksista. Ja kun hänen tehtävänsä oli toimia keisarin hovissa runoilijana, apajat olivat otolliset, sillä työn etuihin kuuluivat keisarikunnan kuuluisimmat sopraanot. Ja sopraanot ovat vähän niin kuin 1800-luvun ompelijat Pariisissa tai 1700-luvun lopun kreivit eri puolilla Eurooppaa, heilläkin oli maine, joka ei koskaan synny ilman tekoja mutta harvoin on mittansa veroinen." Minna Lindgren esitelmöi.

Oikaisu: Minna Lindgren viittasi ohjelman ensilähetyksessä (Yle Radio 1, 19.8.2015) Antti Vihisen väitöskirjaan ja tulkitsi Vihisen esittäneen väitteitä Sibeliuksen natsikytkennöistä. Vihinen sanoutuu voimakkaasti irti Lindgrenin tulkinnasta.

Ohjelmassa kuultiin otteita W.A. Mozartin teoksista:

Don Giovanni (Bryn Terfel, baritoni, Rénee Fleming, sopraano, Herbert Lippert, tenori, Ann Murray, mezzosopraano, Michele Pertusi, bassobaritoni, Monica Groop, mezzosopraano, Roberto Scaltriti, baritoni, Mario Luperi, basso sekä London Voices, ja Lontoon filharmoninen orkesteri, joht. Georg Solti).

Fiordiligin resitatiivi ja aaria Temerari, sortite fuori di questo loco! - Come scoglio, immoto resta oop. Cosi fan tutte (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, ja Wienin kamariorkesteri, joht. György Fischer)

Figaron häät (Bryn Terfel, baritoni, Alison Hagley, sopraano, Rodney Gilfry, baritoni, Hillevi Martinpelto, sopraano, Pamela Helen Stephen, mezzosopraano, Susan McCulloch, sopraano, Carlos Feller, basso, Francis Egerton, tenori, Julian Clarkson, basso, Constanze Backes, sopraano, Monteverdi-kuoro, ja Englannin barokkisolistit, joht. John Eliot Gardiner.

Cosi fan tutte (Lella Cuberli, sopraano, Cecilia Bartoli, sopraano, Joan Rodgers, sopraano, Kurt Streit, tenori, Ferruccio Furlanetto, bariton, John Tomlinson, basso, Rias-kamarikuoro ja Berliinin filharmonikot, joht. Daniel Barenboim.

Sändningar

  • on 19.8.2015 10.59 • Yle Radio 1

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Lyssna också