Samhällslära - Vetamix

Thors talar ut om hot och angrepp på Facebook

  • 7 min
  • tillsvidare

Migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP) har ett tufft jobb, eftersom hon hela tiden är utsatt för kritik och till och med hotelser på internet. Det är inte lätt att ta hand om frågor som gäller finlandssvenskar och invandrare, säger hon till Vetamix. Hotelser på nätet måste tas på allvar, betonar hon.

Det känns svårt att strunta i alla hotelser på Facebook och på nätet, säger Migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP) till Vetamix reporter Madelin Kivikangas. En del hotelser har polisanmälts och Thors medarbetare kollar nätet ständigt för att se hur diskussionen på nätet går.

De som inte gillar Thors pratar illa om henne på nätet, de har skapat en "fake"-Astrid på Facebook och till och med hotat henne på nätet. Dels handlar det om att Thors är finlandssvensk, dels om att hon är ansvarig minister för invandrarfrågor, och det är ett besvärligt jobb att sköta. Det är ingen hemlighet att det finns människor som är fientligt inställda till invandrare i Finland.

Materialet lämpar sig för årskurs 4-7.

Fotograf och klipp: Sixten Björkstrand
Klipp även Simo Lappalainen
Reporter: Madelin Kivikangas
Intervjuobjekt: Minister Astrid Thors
Redaktör: Anna Savonius
Vetamix 2010

Diskutera efter att ni sett på inslaget:

Vilka tankar väckte inslaget om Astrid Thors hos eleverna? Har de stött på rasistiskt material på nätet? Hur noga är de själv med vilka grupper de vill höra till på nätet? Varför tror de att finlandssvenskar ibland behandlas illa på nätet? Vad ska man göra om man snubblar över skrämmande material på nätet? Vem ska man prata med?

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår svenska stereo

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Titta också