Nyländsk förmiddag

27.05.15. Mette Strauss om erfarenhetsexpertutbildning på svenska

 • 17 min
 • utgått

En erfarenhetsexpert är en person som genomgått en erfarenhetsexpertutbilding och som har egen erfarenhet av missbruk och / eller psykisk ohälsa, antingen genom att själv ha haft problem eller i egenskap av närstående.

Sändningar

 • on 27.5.2015 11.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 20 september 2017
  - Agneta Falck är countrysångerskan från Karis som kände att blues och soul mer var hennes musik och hennes stil.
  Hon hade spisat Janis Joplin, och via henne hittade hon de äldre klassiska bluessångerskorna, och på den vägen är det.
  Under Puistoblues i staden Träskända i somras fanns hennes namn tryckt med nästan lika stora bokstäver som huvudstjärnan Little Stevens namn, och alla undrade vem denna rätt okända dam var.
  Nåja, konserten hon och hennes kompande musikerkompisar gav blev en succe, och efteråt var det ingen som frågade vem Agneta Falck är.
  Berra Lindell har träffat henne..

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 20 september 2017
  - Den 17 september 1957 grundades föräldraföreningen vid Lagstads skola i Esbo, och har nu alltså ärevördiga 60 år på nacken.
  Själva jubileumsfesten hölls den 13 september med ett 200-tal gäster närvarande.
  Men vilken är föräldraföreningarnas roll i dagens samhälle ?
  Föreningens ordförande Tove Sundström-Kortetmäki svarar på den frågan.
  Reporter : Bertel "Berra" Lindell

 • Närståendevården har diskuterats i Finland denna höst i samband med utvecklandet av äldreomsorgen. En strävan är ju fortfarande att så många som möjligt ska bo hemma så länge som möjligt. Men när det kommer till ersättningarna åt närståendevårdarna verkar det genast bli svårare.
  Dessutom är regelverket en djungel. Kommunerna har olika policy och olika mycket medel för det här, vilket upplevs som orättvist. Dessutom finns 3 - 4 - eller 5 olika nivåer av närståendevård och klassificeringen hänger förstås ihop med vad du får för lön för ditt arbete hemma med den anhöriga. Oftast blir det en ganska blygsam summa kvar i handen på den som ägnar hela sitt liv åt att ta hand om t.ex sin man eller hustru där hemma.
  Leif "Lefa" Lönnqvist i Sjundeå är närståendevårdare åt sin hustru Ingrid "Kibe" Kalima, som har Parkinsons sjukdom.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • På Yle Vega kan ni vecka 38 ta del av en serie kring alternativ vård och medicin. Det blir intervjuer med både utövare, patienter och läkare. En del för fram argument för alternativa eller kompletterande vårdformer, andra igen håller hårt på skolmedicinen som den enda rätta. Det är Tiina Grönroos som dykt ner i mångfalden av alternativ och lyft fram några exempel. Sedan är det förstås upp till var och en att avgöra vad som känns rätt och riktigt.
  Karin Munsterhjelm har jobbat som läkare sen 1970-talet. Hon är specialiserad inom allmänmedicin och jobbade i drygt 25 år på sjukhus och hälsocentraler, bland annat i Hangö och Ekenäs. Redan som hälsocentralläkare fick hon upp ögonen för ortomolekylär medicin, som också kallats för vitaminmedicin, antioxidantmedicin och funktionsmedicin.

 • Den här hösten uppmärksammar vi kända finländska formgivare, som gjort Finland känt långt utanför Finlands gränser. Många av dem är faktiskt nylänningar. I dag kommer ett nytt avsnitt där Tiina Grönroos har träffat antikexpert Bernt Morelius för att prata om Finland strax före, under och efter krigen. Paavo Tynell, Gunnel Nyman och Göran Hongell var tre av flera framstående finländska formgivare som gjorde sig namn under den här tiden.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 18 september 2017
  - Haiku är en kortfattad, hårt hållen och stringent form av dikt, en japansk litterär form som går hundratals år tillbaka i tiden.
  Det finns otaliga haiku-sällskap i världen, men också på nyländskt håll skrivs det haiku.
  En haiku-skribent är Henrik von Pfaler, mer känd som Sprattis.
  Han skriver haikudikter på Facebook så gott som varje dag, ofta om aktuella händelser och fenomen i samhället, men också om mycket annat mellan himmel och jord.
  Berra Lindell, som själv är haikufrälst, har fått en pratstund med Sprattis om hans haikudiktande

 • Projektet Sol i minnet står i startgroparna på flera olika håll i Nyland och i hela svenskfinland. Tanken är att hämta in mera glädje, skratt och nöje i det vardagliga vårdarbetet. Och därigenom utveckla vården av minnessjuka på våra äldreboenden.
  För Nylands del är Villa Anemone i Karis utvald för det som kursledaren Lilli Sukula-Lindblom kallar intensiv träning. Med sig har hon geroartisten Taina Semi.
  En som är ivrig över att få in mera kultur i vården är närvårdare Susanna Röberg vid Villa Anemone.
  Här är första träffen mellan Susanna och Lilli.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 13 september 2017
  - Viva Granlund fick 2016 Helsingfors stads kulturpris, och skall i dagarna också få ett annat pris, som hon inte ännu får avslöja
  Vi sammanstrålade ti 12.9 2017 på Banan under Runebergsgatan för att se på hennes betongmålningar där.
  Hon har också haft 21 2 x 2 m målningar under järnvägsspåren vid Böle station, som VR utan att ens meddela henne har låtit en designfirma täcka med guide-skyltar mm.
  - Förr brukade "gatukonstnärer" måla på skivor som skruvades fast i betongen, konstverk som lätt kunde flyttas om de riskerade att utsättas för skadegörelse, oförstående tjänstemän eller disponenter. Numera målar de direkt på betongen. Men att återgå till fastskruvade skivor ger Viva inte mycket för
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 13 september 2017
  - Viva Granlund fick 2016 Helsingfors stads kulturpris, och skall i dagarna också få ett annat pris, som hon inte ännu får avslöja
  Vi sammanstrålade ti 12.9 2017 på Banan under Runebergsgatan för att se på hennes betongmålningar där.
  Hon har också haft 21 2 x 2 m målningar under järnvägsspåren vid Böle station, som VR utan att ens meddela henne har låtit en designfirma täcka med guide-skyltar mm.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • En vårdare på ett äldreboende i Raseborg misstänktes ha misshandlat två klienter. Trots att polisen utredde saken i två år visste klienternas anhöriga ingenting.
  Det var i november 2015 som en vårdare misstänktes för två fall av misshandel på ett äldreboende i Raseborg.
  I det ena fallet påstods vårdaren ha slagit en klient i ansiktet.
  I det andra fallet misstänktes vårdaren ha tvångsmatat en annan klient.
  Arbetsgivaren Raseborgs stad tog tag i saken och bad polisen utreda den påstådda misshandeln.
  Utredningen ledde inte till åtal utan lades ner i brist på bevis.
  Misstänkt vanvård av åldringar är illa. Det som gör fallen ytterligare upprörande är att anhöriga inte kände till händelserna eller polisutredningen.
  Tiina Grönroos bjöd in journalisten, prästen, samhällsdebattören Hilkka Olkinuora och pensionerade läkaren Fredrik Almqvist för en diskussion.

 • Det finns många olika former av frivilligarbete. Göran Strömberg i Bromarv har så länge redaktör Tiina Grönroos minns jobbat som frivillig i olika sportevenemang. I riktigt stora friidrottstävlingar, till exempel, har han stått med startpistol, men han har också fungerat som tidtagare och allt i allo i alla väder. Nå, det finns många Göran Strömbergare på friidrotts- och skidtävlingar, men den här Göran, bosatt i Bromarv, har dessutom byggt en privat frisbeegolfbana på riktigt egen hand, på egen mark, men ingalunda för någon sluten krets. Alla är välkomna till Görans frisbeegolf i Nedergård i Bromarv. Göran Strömberg har aldrig marknadsfört den, men via djungeltrummorna har ryktet om Görans vackra, men också utmanande bana spritt sig bland frisbeegolfentusiaster. Det säger kanske något när det kommer europamästare till Bromarv för att kasta frisbeegolf. Banan har idag 18 korgar och på vecksolutet ordnade Göran med familj en tävling som nu har ordnats sedan 2009. Tiina passade på att träffa Göran Strömberg under pågående turnering. Så här berättar han hur idén till frisbeegolfbanan föddes:

 • Över 30 olika grundskolor och 2000 elever deltar i kampanjen "Hävikki-battle", som går ut på att elever i huslig ekonomi hämtar livsmedel från en av våra stora livsmedelskedjor för att sedan tillreda mat av varor som i annat fall skulle kastas bort. Många nyländska skolor är med, men tyvärr inga svenskspråkiga skolor den här gången.
  Det sägs att 30 procent av all mat som produceras i hela världen går till spillo - blir helt enkelt matsvinn.
  I Finland kastas 24 kilogram mat bort per person och år och räknar vi matsvinnet från våra livsmedelsaffärer är det frågan om tiotusentals ton varor som slängs inom våra två stora lisvmedelskedjor. Allra mest frukt och grönsaker, men också mycket bröd och mjölkprodukter.
  Det positiva är att det öppnats matsvinnsrestauranger i vårt land, som alltså tillreder mat av matrester. Det finns också en app att ladda ner där restauranger kan nå kunder som vill köpa deras matsvinn.
  Livsmedelsaffärerna säljer varor som strax passerar bäst-före-datum riktigt billigt för att slippa slänga bort dem.
  Ute i skolor och på daghem har man försökt bjuda ut överbliven mat åt personalen, som alltså kan köpa hem matportioner vid dagens slut. Det här har Sibbo prövat redan några år och i Borgå lämnades en motion in helt nyligen där man förespråkar att fler än bara personalen kunde köpa överbliven skolmat. Flera skolor har prövat på detta, men efterfrågan på överbliven skolmat har faktiskt inte varit så stor på alla håll.
  Mycket görs för att minska matsvinnet, men det finns mycket arbete kvar.
  I huslig ekonomi i grundskolan lär lektor Camilla Holmström i Karis ut både planering av inköp och att ta tillvara våra livsmedel.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också