Radio Suomi Turku

Toukokuun Puhu Kasville -lähetys

 • 26 min
 • tillsvidare

Miten nurmikolla voitetaan taistelu voikukkia vastaan? Kuka on voinut rouskuttaa suihinsa kolmimetrisen syyshortensian oksanpäät? Toukokuun Puhu Kasville -lähetyksessä emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi sai antaa taas vastauksia monenlaisiin kysymyksiin. Toimittajana lähetyksessä oli Sannimari Lehtilä.

Sändningar

 • to 7.5.2015 15.06 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Niina Repo ehdottaa rehellisyyden nimissä dopingin vapauttamista kokonaan huippu-urheilussa. Ehdotus saa Kantapöydässä tukea Veijo Hietalalta: "Se olisi turvallisempaa. Nythän ne vetelee vaikka mitä ampulleja pimeästi."

  Markku Jokisipilältä ei heru sympatiaa valtiojohtoisen doping-ohjelman takia olympialaisista suljetuille venäläisurheilijoille: "Puhtaatkin urheilijat ovat päässeet hyötymään tästä korruptoituneesta järjestelmästä"

  Kuuntele! Kallen Kantapöydän isäntänä Kalle Talonen.

 • Tuttu tilanne: kansainvälinen lento on laskeutumassa Suomeen. Matkustamossa puhkeaa hätääntynyt pulina. Koneen ikkunoista näkyy pelkkää metsää. Tässä täytyy olla jokin erehdys. Jorma Tuominen väittää Jorman järeissä, että ei ole erehdystä, tervetuloa suomalaisuuden kovaan ytimeen. Tervetuloa metsään.

 • Piankos taistellaan talvisista mitaleista Korean olympialaisissa kaupungissa, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua. Ja ulkoministerikin on huolissaan Pohjois-Korean ydinaseilla uhkailusta. Pitäisikö ostaa isompi telkkari vai mennä pikkuhiljaa säteilysuojaan, sitä Jorma Tuominen ihmettelee Jorman järeissä.

 • Haluamme jo etukäteen pyytää anteeksi kaikilta, joita tämä ohjelma loukkaa.

  Kantapöydässä pyydellään tänään kilpaa anteeksi ja pöyristytään siitä että jengi pöyristyy. Tähän innoittavat Finlandia-voittaja Juha Hurme sekä tältä anteeksipyyntöä vaatinut kulttuuriministeri Sampo Terho.

  Kantiksina tällä kertaa Satu Rasila, Roope Lipasti ja Heikki Hilander sekä pääjuntti Kalle Talonen.

 • Turkulaisen populaarimusiikki on ollut viimeiset vuosikymmenet hyvin kirjavaa, monipuolista, rajoja rikkovaa ja omaehtoista. Sen paketoiminen on haastava tehtävä, mutta Pertti Grönholm ja Kimi Kärki ottivat muutama vuosi sitten haasteen vastaan. Tuloksena on syntynyt yli 30 kirjoittajan teos: Toisen soinnun etsijät - turkulaisen populaarimusiikin villit vuodet 1970-2017.

  Kalle Talonen yrittää parhaansa mukaan paketoida 47 vuotta vajaassa parissakymmenessä minuutissa kirjan toimittajien kanssa.

 • Turkulaisilla ajatellaan usein olevan vaikeuksia ilmaista tunteitaan. Mutta kun turkulaiselle sanotaan raitiovaunu, hänestä alkaa pulputa pidäkkeetön tunne-elämä. Pikaraitiotie on hanke, joka ei ole edennyt Turussa kovinkaan notkeaksi. Yksi syy on se, että kaikki turkulaiset pitävät itseään raitiovaunujen asiantuntijoina. Jorma Tuominen on saanut Jorman järeiden erikoisvieraaksi kauppaneuvos Vastarinnan, pitkän linjan kiskoliikenteen vastustajan.

 • Kahden kaupungin työntekijän epäillään tyhjentäneen kaupungin parkkimittareista kolikoita omiin taskuihinsa 1990-luvulta tähän vuoteen asti. Saalista kertyi yhteensä satojen tuhansien eurojen edestä. Kantapöytä päätyy pohtimaan sitä miten tilaisuus tekee varkaan sekä sitä onko väliä keneltä varastaa.

  Anna Sorainen, Marko Laihinen ja Pete Poskiparta kantiksina Kalle Talosen kanssa.

 • Naapurisovun perussääntö on, että jos naapuria häiritsee niin asiaan yleensä palataan. Naapuri tuskin nostaa haloota, jos satunnaisesti vetäisee parvekkeella parit sauhut. Asia on toinen jos sauhua tulee ketjussa kuin korsteenista. Jorma Tuominen tarkastelee Jorman järeissä tupakoitsijan elintilan tuoreimpia kehitystrendejä asuntoyhtiöiden saatua oikeuden kieltää parveketupakointi.

 • Monet saksalaiskaupungit maksavat ravintoloille 100 € kuussa siitä että ne päästävät kaikki halukkaat ilmaiseksi vessaan. Toimisiko tämä esimerkiksi Turussa?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä vessajutuista puhumassa Roope Lipasti, Satu Rasila sekä Kalle Lamberg, joka päästäisi halukkaat kotiinsa vessaan, jos Raision kaupunki maksaisi hänelle 100 euroa kuussa. Ohjelmassa syntyy myös idea kansainvälisestä vessapäivästä.

 • Koska sinulle on sanottu viimeksi oikein mukava kohteliaisuus? Jorma Tuominen pahoittelee Jorman järeissä, että kohteliaisuuksissa olemme huonoja, flirttikin on vähän jäykkää mutta tökeröt ehdottelut ja lääppimiset kyllä onnistuvat. Hävyttömiä häiriköitä ei ole paljon, mutta he ovat aktiivisia ja jaksavat pilata käytöksellään monien muiden päivän.

 • Emme elä kalenterin suosituinta kuukautta. Jorma Tuominen pohtii Jorman järeissä, voisiko marraskuista kaipuun kilinää kaamoksessa kuitenkin jotenkin markkinoida maksukykyisille matkailijoille.

 • Sata vuotta sitten avautui odottamaton ovi Suomelle ulos Venäjän imperiumista, tilaisuus itsenäistyä. Sen oven aukaisi pieni ja melko tuntematon ryhmä venäläisiä vallankumouksellisia tekemällä Lokakuun vallankumouksen. Suomalaisten poliittinen johto tarttui tilaisuuteen ja astui siitä ovesta. Jorma Tuominen toteaa Jorman järeissä, että kiitos siitä ja joskus kannattaa uskaltaa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också