Radio Suomi Kotka

on 6.5.2015

 • 7 min
 • utgått

Elimäkeläinen Sukeltaja Rauno Koivusaari on löytänyt Suomenlahden ulkosaaristosta hylyn. Hän pitää sitä keskiaikaisena Hanneke Vromen kipparoimana holkkina, joka haaksirikkoutui vuonna 1468 läntisellä Suomenlahdella Jussarön lähellä. Sen piti viedä hansakauppiaita Tallinnaan ja siksi laivassa oli paljon rahaa ja muuta arvokasta lastia. Kirsi Partanen haastattelee sukeltaja Rauno Koivusaarta.

Sändningar

 • on 6.5.2015 14.08 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Koripallojoukkue KTP-Basketin rivit vahvistuivat muutama viikko sitten runsaan kymmenen vuoden tauon jälkeen korisliigaan palanneella Jari Vekkilällä. 42-vuotias Jari Vekkilä lopetti aktiiviuransa vuonna 2008. Millainen rooli Vekkilällä on nyt joukkoeessa ja mitkä ovat miehen omat tavoitteet. Kirsi Lönnblad haastattelee.

 • Kouvolalainen Airi Nieminen on valittu Vuoden Lotaksi 2018. Nyt yli 90-vuotias Nieminen toimi lääkintälottana sotasairaaloissa vuosina 1942-1944. Petri Niemi haastattelee Niemistä.

 • Kouvolassa syntynyt Pietari Inkinen on vuosia luonut kapellimestariuraa maailmalla. Tällä hetkellä hän asuu Sveitsissä ja toimii muun muassa neljän ulkomaisen orkesterin kapellimestarina. Petri Niemi haastattelee.

 • Aleksanteri Hakaniemi aloitti aikoinaan musiikin esittämisen Kouvolan kaduilla ja nyt hän on yksi tämän vuoden kovimmista artistitulokkaista. Lisäksi ensi vuoden alussa häneltä ilmestyy ensimmäinen albumi.
  Maija Tuunila kyseli Aleksanterin mietteitä muutamasta viime vuodesta, jolloin hänelle on tapahtunut huikeita asioita.

 • Kotkan kaupunginvaltuusto äänesti tiistaina uudeksi kaupunginjohtajaksi Esa Sirviön. Vielä toistaiseksi hän luotsaa Mänttä-Vilppulan kaupunkia.
  Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask toivoisi uuden kaupunginjohtajan aloittavan viimeistään 1. maaliskuuta.
  Sirviön mukaan maaliskuun alku on realistinen.
  Maija Tuunila soitti Sirviölle keskiviikkoaamuna.

 • Kouvola miettii lähikuukausina, miten perusopetusta ja kouluverkkoa pitää muuttaa. Oppilasmäärä laskee lähivuosina, ja nykyisissä kouluissa on mittava korjaustarve. Yli 500 oppilaan Eskolanmäen koulun rehtori Teija Toppila-Mörsky kertoo suuren koulun arjesta. Petri Niemi haastattelee

 • Kotkalainen Timo Vesterinen teki pitkän uran ammattivalokuvajana, kunnes joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Eläkkeelle jäämisen jälkeen Vesterinen mietti, mitä alkaisi harrastaa, ja päätyi lopulta valokuvaukseen, eikä suotta, sillä mies on voittanut monia palkintoja. Vuoden 2017 syksyllä esimerkiksi tuli kaksi sarjavoittoa Vuoden Luontokuva-kilpailussa, sekä 100 joutsenta-kilpailun voitto.
  Olli Törönen kysyy Timo Vesteriseltä, mikä tekee valokuvasta voittajan.

 • Kouvolalainen muusikko ja säveltäjä Esa Kotilainen on saanut Kaakkois-Suomen taidepalkinnon monipuolisesta työstään muusikkona ja säveltäjänä. Petri Niemi haastattelee Kotilaista uransa vaiheista.

 • Kouvolan Ydinkeskusta -yhdistyksen uusi toiminnanjohtaja Marikka Ruotsalainen haluaa keskustaan lisää tapahtumia, jotka houkuttelevat ihmisiä liikkeelle. Petri Niemi haastattelee Ruotsalaista.

 • Kouvola haluaa Euroopan ja Aasian välisen tavaraliikenteen solmukohdaksi. Ensimmäinen konttijuna Kiinan Xi'aniin lähti noin kymmenen päivää kestävälle matkalleen perjantaina. Kyydissä oli kulutustavaroita ja teollisuustuotteita. Petri Niemi haastattelee Kouvola Innovationin kehittämispäällikköä Simo Päivistä.

 • Kouvola kokoaa eri alojen järjestöjä ja yhdistyksiä saman katon alle. Porukkataloon on muuttanut yhteensä viitisentoista sosiaali- ja kulttuurialan järjestöä sekä urheiluseuraa. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä. Petri Niemi haastattelee talossa työskentelevää Veli-Matti Hämäläistä Kouvolan kaupungilta sekä toiminnanjohtaja Katja Valkeista Kouvolan Vammaisjärjestöjen Yhdistyksestä.

 • Kouvolassa kävelykatu Manskia on remontoitu vajaa vuosi, ja remontin ensimmäinen vaihe valmistuu jouluun 2017 mennessä. Juuri asennusvaiheessa oleva kadun lämmitysjärjestelmä oli jo osittain toiminnassa, kun toimittaja Olli Törönen tapasi kävelykadulla Kouvolan kaupungin rakennuttajapäällikön Antti Nybergin ja vastaavan työnjohtajan Miikka Rummukaisen VRJ groupista.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä.

  Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Harri Helminen(sd.) laatii parhaillaan virkamiesten kanssa valtuutetuille pelisääntöjä, joiden toivotaan ohjaavan nykyistä asiallisempaan toimintaan luottamustehtävässä.

  Ylen toimittaja testasi puheenjohtajan sietokykyä ja reaktioita, kun toimittaja ei käyttäydykään niin kuin haastattelijan odotetaan käyttäytyvän.

  Toimittaja: Petri Niemi
  Kuvaaja: Pyry Sarkiola

 • Liikuntaesteisen asemaan asettuminen voi edistää esteetöntä rakentamista. Eläytyminen siihen, miten esimerkiksi vanhus kokee ympäristönsä, tuo esiin paikkoja, jotka tuottavat ikäihmisille vaikeuksia. Sini Ojanperä kävi testaamassa pukua, jonka avulla tällaista eläytymistä voi tehdä ihan käytännössä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

Lyssna också