Matkakuume

Luksushöyryjen matkassa

  • 19 min
  • utgått

Höyrylaivojen tulo liikenteeseen 1800-luvulla mahdollisti nopeat ja säännölliset meriyhteydet. Suomalaisten matkustajahöyryjen historia on pitkälti Suomen höyrylaivaosakeyhtiön historiikkia. Näistä vanhoista, loisteliaista matkustajalaivoista ei ole jäljellä kuin valokuvia ja tarinoita.
Haastateltavana on kirjailija Thure Malmberg. Ohjelmassa kuultavat näytteet ovat Thure Malmbergin ja Arnold Neumannin teoksesta: Valkeat laivat. Sen on suomenatanut Riitta Valajärvi. Ohjelman toimittaa Kai Ristola.
Kuva: Katettu ulkokansi, s-s Ariadne/ Suomen Merimuseo

Sändningar

  • må 22.6.2015 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • Suomalaisen laivanrakennustekniikan ylpeys oli vuonna 1977 Wärtsilän Helsingin telakalla valmistunut kaasuturbiinialus Finnjet. Laiva taittoi Helsinki - Travemünde -välin ennätyksellisessä kahdessa kymmenessä kahdessa tunnissa. Laiva sai useita lempinimiä niin Saksassa kuin Suomessa ja saavutti kahdessa vuosikymmenessä legendaarisen maineen. Toimittajana on Kai Ristola.

  • Toisen maailmansodan jälkeen ajat olivat niukat, kaikkea säännösteltiin, mutta toisaalta kuljettiin kohti taloudellisen kasvun kautta. Raskaat sotavuodet haluttiin unohtaa: Jo neljäkymmenluvun lopulla ensimmäiset matkailijat suoriutuivat liikkeelle. Göran Schildt seilasi Daphne-veneellään lähes ensimmäisenä sodanjälkeisenä matkailijana Välimerellä ja kirjoitti kokemuksistaan unohtumattoman kirjasarjan. Nuori teekkari Eero Julin keksi matkailun uudet mahdollisuudet moottoripyörämatkallaan Eurooppaan vuonna 1948. Haastateltavina ovat Eero Julinin pojat Heikki ja Matti Julin. Toimittajana Kai Ristola. Ohjelma on uusinta vuodelta 2014.

  • Suomalaisten joukkomuutto Ruotsiin alkoi viisikymmenluvun puolivälissä. Tämä tiesi laivanvarustamoille aivan uudenlaisia tulevaisuudennäkymiä. Rahtilaivoihin asennetut matkustajalaatikot eivät kauan kelvanneet, liikenteeseen tarvittiin yhä uudempia ja suurempia autolauttoja. Lopulta Itämerta kyntivät tuhansia matkustajia vetävät uivat huvipuistot. Matkailun historiasta kertovan ohjelmasarjan tässä osassa Viking Line-varustamon pitkäaikainen markkinointijohtaja Risto Peltola kertoo kriisien ja nousukausien sävyttämistä vuosikymmenistä lauttaliikenteessä. Ohjelman toimittaa Kai Ristola.

Lyssna också