Puheen Aamu

Nigerian presidentinvaalit lisäävät Boko Haramin väkivaltaa

 • 17 min
 • tillsvidare

Korruptio ja eliitin valta estävät hyvinvoinnin kasvua Nigeriassa, sanoo Suomessa asuva nigerialaistaustainen Frank .

Afrikan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa pidetään huomenna presidentin vaalit. Vaaleja lykättiin viime kuussa jo kertaalleen islamistijärjestö Boko Haramin väkivaltaisuuksien takia, alunperin vaalit oli tarkoitus järjestää jo kuusi viikkoa sitten. Vastakkain ovat istuva presidentti, PDP puolueen Goodluck Jonathan, jota kannattaa lähinnä Nigerian eteläosan väestö. Hänen päähaastajansa on APC-puolueen Muhammaru Buhari, entinen armeijajohtaja ja pohjoisen muslimienemmistöisen väestön suosikki.

Boko Haramin tekemistä väkivaltaisuuksista on raportoitu tiuhaan viime aikoina. Istuvaa presidenttiä Goodluck Jonathania on kritisoitu mm. kyvyttömyydestä puuttua Boko Haramin väkivaltaan Nigerian pohjoisosissa. Taistelu Boko Haramin terroria vastaan onkin yksi huomisten vaalien pääteemoista.
Silja Raunio tapasi pohjoismaiden Afrikka-instituutin tutkijan Mats Utasin, joka kertoi muun muassa että Boko Haram voi näyttäytyä osalle Nigerian nuorista poliittisena vaihtoehtona maan elitistisessä ja epätasa-arvoisessa järjestelmässä.

Sändningar

 • fr 27.3.2015 7.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Jarkko Ehnqvist on ollut tekemässä Roope Salmisen Madafakin Darra ja JVG:n Huominen on huomenna menestysbiisejä sekä säveltänyt listaykköshittejä myös mm. Robinille, Mikael Gabrielille, Isac Elliotille ja Kaija Koolle.

  Nyt pitkän linjan säveltäjä-tuottaja on saavuttanut jälleen yhden unelmansa, kun hän viime viikolla aloitti Universal Musicin uutena tuotantopäällikkönä eli a&r:nä.

  - Me kaivataan kaikessa musiikissa sellaista eteenpäin menevää liikettä. Sellaista "me pystytään tähän" -asennetta. Suhteiden luominen on meidän akilleen kantapää, toteaa Ehnqvist.

  Hän oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

 • Makwan Amirkhani on mies, jota voi sanoa Suomen parhaiten luistelevaksi Iranin kurdiksi. Mies, joka uskaltaa itkeä ja jonka ulkonäöllä on voitettu ensimmäisen perintöprinssin titteli. Ennen kaikkea hän on tyylikäs showmies ja Suomen paras vapaaottelija.

  Makwan piipahti koiransa Kingin kanssa Puheen Aamussa Suvi Puukankaan vieraana.

 • Samae Koskinen on mies, jonka musiikillisista saavutuksista löytyy teoksia aina lastenmusiikista deathmetal-hardrockiin. Samaen nimissä on puoli tusinaa sooloalbumia ja hänen kädenjälkensä löytyy myös monen muun artistin levyiltä. Miehen viimeisin teos on uusi albumi Hillitön elämä, jonka teemoja ovat romanttinen rakkaus, elämäniloinen nostalgia ja pyrkimys löytää elämästä onnea ja merkityksiä.

  Samae Koskinen oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

 • Ensimmäinen suomalainen supersankarielokuva Rendel perustuu mikkeliläisen Jesse Haajan luomaan sarjakuvahahmoon, joka elää synkässä tulevaisuuden Suomessa taistellen pahamaineista VALA-rikosjärjestöä vastaan.

  Haaja vieraili Puheen Aamussa kertomassa, millaisen matkan Rendel on käynyt siitä kun hän sen ensimmäisiä ääriviivoja piirteli koulunpenkillä siihen, että nyt tämä nahkapukuinen sankari seikkailee valkokankaalla. Jere Pehkonen ja Alina Kulo haastattelevat.

  Kuva elokuvasta Rendel. Kuvaaja Juuli Aschan.

 • Lastenmusiikkia soittava Fröbelin Palikat -yhtye täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yhtyeen kaikki jäsenet Mats Lillrank, Timo Nuutinen, Ari Bergström ja Hannu Mäkelä ovat koulutukseltaan lastentarhanopettajia. Musiikkia, leikkiä ja liikuntaa yhdistelevä yhtye juhlistaa kolmikymppisiään kiertueella ja uudella levyllä.

  - Meidän juttu ovat laululeikit joihin lapset voivat osallistua. Leikki ja leikittäminen ovatkin niitä asioita jotka ovat kantaneet yhtyeemme alkuajaoista näihin päiviin asti.

  - Olemme pyrkineet välttämään biiseissämme opettavaisuutta. Me pidämme vain reilusti hauskaa.

  Fröbelin Palikoiden laulaja Mats Lillrank ja kosketinsoittaja Ari Bergström olivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraina.

 • Noin viikon uutisten kuudes tuotantokausi starttaa Yle TV2:ssa 21.9. Kausi jää toistaiseksi Jukka Lindströmin viimeiseksi. Toimittaja ja stand up -koomikko on käsikirjoittanut ja juontanut ohjelmaa sen alusta asti. Syynä Lindströmin lähtöön on muutto ulkomaille.

  - Ei jää haikea fiilis jättää NVU:ta - etenkään sen takia, että 2-3 kertaa kaudessa joutuu käsittelemään sotea, naurahtaa Jukka.

  - Noin viikon uutisten tavoite ei ole kyynnistää ihmisiä politiikan äärellä vaan ennemminkin herättää politiikkaa kohtaan kiinnostusta. Ohjelmaa tehdessä oma arvostukseni politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan on vain kasvanut. Mehän emme arvostele NVU:ssa poliitikkoja henkilöinä tai politiikkaa itsessään vaan niitä yksittäisiä päätöksiä ja politiikan osa-alueita, toteaa Lindström.

  Jukka Lindström oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Helsingissä järjestetään Suomen ensimmäinen sneakercon. Sneaker Bash -nimisen tapahtuman ideana on esitellä sneaker-kulttuuria suomalaisille, tuoda harrastajia yhteen sekä nostaa esiin alan liikkeitä ja brändejä. Sneaker Bashin taustalta löytyvät asialleen omistautuneet lenkkariharrastajat Besnik Konjuhaj ja Scott Gold.

  Miten suurta lenkkarihomma on Suomessa? Siitä ottivat selvää Puheen Aamun Jere Pehkonen ja Suvi Puukangas.

 • Puheen Aamussa etsittiin hyvää mieltä. Millainen on hyvä mieli ja miten sitä voi pitää yllä? Vieraana oli tietokirjailijana, konseptimuotoilija ja puhuja Maaretta Tukiainen. Hänelle ei riitä pelkästään se, että ihmiset haaveilevat muutoksesta ja haluaisivat olla onnellisempia vaan hän teki tehtäväkirjan, jonka avulla ihmiset voivat ottaa konkreettisia askelia mielen siivoamiseen ja järjestämiseen.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Ensimmäinen videopeli, jossa oli mukana ääni, oli Atarin Pong-peli, joka ilmestyi jo 1970-luvulla. Nykyään videopelejä on aika vaikea kuvitella ilman ääntä ja musiikkia, joka useissa konsolipeleissä on jo kaupallisen musiikin tasolla.

  Pelimusiikki kuuluu aika monen x, y ja z-sukupolven edustajan historiaan ja nykyisyyteen. Suomessa on viime vuonna perustettu myös Euroopan ensimmäinen pelimusiikkiorkesteri Game Music Collective.

  Millaisesta ilmiöstä oikein on kyse ja ketkä pelimusiikkikonserteissa käyvät? Puheen Aamu otti tästä selvää. Vieraina olivat GMC:n perustaja sekä taiteellinen johtaja, sellisti Lukas Stasevskij ja kapellimestari Eero Lehtimäki.

  Toimittajina Alina Kulo ja Jere Pehkonen.

 • On jälleen se aika syksystä, kun television katsojat ja radion kuuntelijat saavat mahdollisuuden upottautua laatudokkareihin ja diippeihin keskusteluihin Docventuresin luotsaamina. Ohjelman viides tuotantokausi alkaa ke 13.9. Yle TV2:lla ja to 14.9. keskustelu jatkuu Yle Puheessa klo 15.

  Docventuresin teemana on tällä kaudella murros. Kattauksesta löytyy tätä aikaa tutkivia elokuvia, joissa mennään syvälle internetiin, populismiin, seksiin, oikeusvaltioon, turvallisuuteen, militarisaatioon, aineettoman omaisuuden ja ruuan tulevaisuuteen sekä suomalaisuuteen.

  Maailma on murroksessa! Pitääkö olla huolissaan ja toisaalta, millaista lohtua Docventures tällä kaudella meille antaa?

  Docventuresin Tuomas "Tunna" Milonoff ja Riku Rantala piipahtivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Jere Pehkosen vieraina.

 • 1970-luvulla Pohjois-Pohjanmaan pienessä kaupungissa syntynyt, kitaransoiton itse oppinut, sittemmin tuottajana, äänittäjänä ja miksaajana kunnostautunut Jussi Jaakonaho on julkaissut ensimmäisen levynsä nimeltään Ghost Riot. Levy on instrumentaalinen.

  - Pelkällä kitaransoitolla ei elätä itseään. Onnekseni olen kaikki nämä vuodet miksannut, äänittänyt, tuottanut ja soittanut ja siten ollut hyvinkin työllistetty. Tällä hetkellä muusikoiden taso on todella kova, ja he ovat monipuolisempia ja avarakatseisimpia. Ainoa huolenaiheeni on muusikoiden työllistyminen, toteaa Jaakonaho.

  Hän oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

 • Club for Fiven riveistä tunnetuksi tullut laulaja Eeppi Ursin on julkaissut ensimmäisen suomenkielisen albumin nimeltään Jäljet.

  - Nuorempana mulle oli luontevaa tehdä musiikkia englanniksi. Vasta myöhemmin kiinnostuin suomenkielisestä laululyriikasta - mitä niissä sanotaan ja mitä merkityksiä biiseillä on, kertoo Eeppi.

  - Oman elämäni lisäksi uutiset inspiroivat minua. Erityisesti uutiset kadonneista. Tykkään pohdiskella teksteissäni, miksi ihmiset haluavat kadota. Mitään ratkaisujahan minulla ei ole, toteaa Ursin.

  Laulaja ja lauluntekijä oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Jere Pehkosen vieraana.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lyssna också