Vega Åboland

FN:s barnkonvention-barn ska få leka

 • 5 min
 • utgått

FN:s barnkonvention - eller konventionen om barnens rättigheter - firas i dag och i år firar barnkonventionen 25 år.

Och i den här konventionen finns det alltså nedskrivet vilka rättigheter barn har.

I den här konventionen står det exempelvis att alla barn är lika värda, att alla barn har rätt att gå i skola och att alla barn har rätt att uttrycka sina tankar och åsikter.

En annan viktig punkt är att alla barn har rätt till lek och fritid.

I skolan finns det ju utrymme för lek och kreativitet, främst då på rasterna. Men på vilket sätt märks det i skolans vardag?

Vi besökte Sirkkala skola i Åbo och träffade klasslärare Lotta Svartsjö och rektor Elise Kurtén om det här:

[FN:S BARNKONVENTION-BARN SKA FÅ LEKA, 00:05:38]

Det sade klasslärare Lotta Svartsjö och rektor Elise Kurtén på Sirkkala skola i Åbo.

Nora Engström intervjuade.

Och som sagt så fyller konventionen om barnens rättigheter 25 år.

Det är faktiskt endast tre länder i världen som inte har skrivit under barnkonventionen: de här länderna är Sydsudan, Somalia och USA.

Och på vår webbplats svenska.yle.fi/aboland hittar du också en artikel om att Åbo stad vill bli en barnvänlig kommun.

En barnvänlig stad ska i all sin verksamhet aktivt och konkret främja barnens intressen - och det här konceptet kommer från Unicef.

Mer om det alltså på vår webbplats!

Sändningar

 • to 20.11.2014 5.30 • Yle Arenan

Klipp

 • Anna-Karin Töttermann säger att man på ÅA är övertygad om att då det skapas möjligheter för dialog och samarbete, så skapas också ny kunskap, innovationer och nya lösningar i samhället och i näringslivet. Dessutom når ÅA ut med sin expertis och det är en lagstadgad uppgift, säger hon.

 • En av årets kanske mest fascinerande teveserier sändes genast efter årsskiftet. Serien Vid liv 24 H samlade då miljonpublik. I januari är serien tillbaka med sju nya avsnitt och med finns barnintensiven vid ÅUCS.

 • Professor J. Peter Slotte och studerande Linus Lindholm besökte studion och berättade om ämnet biokemi och studierna vid Åbo Akademi.

 • Den finska identiteten är uppbyggd på arbete. I Barkerteaterns föreställning Labour får man en arbetsresa från tiden innan industrialiseringen till nuet. En tidsresa där dans kombineras med smalfilm och experimentell film.

  Labours dansare och koreograf Linda Holmström berättar att Barkerteatern i Åbo var ett självklart val för den här dansföreställningen. Reporter: Peter Karlberg

 • När det EU-finansierade projektet Archipelago Business Development lanserades för Novias tradenomstudenter i Åbo var den svenske entreprenören Anders Nilsson på plats för att inspirera studenterna till att bli bättre på att nätverka. Reporter: Peter Karlberg.

  Företagarnätverket Roslandsminglet som Anders Nilsson är grundare till hjälper företagare verksamma i Roslandsområdet (Norra Stockholm, Roslagen, Åland och Åbo) att knyta nya kontakter och göra fler affärer.

 • Den 19 september är det 90 år sedan den första reguljära radiosändningen från Åbo. Inför 75-års jubileet gjorde Åke Röblom programmet som kastar oss tillbaka i tiden till Åbo år 1927.

 • Som ung jobbade Krister A Martell som mässkalle ombord på kylfartyget m/s Fiskö. Hans mest absurda minnesbild från åren till sjöss handlar om julgranar som fraktades från Kanada till Venezuela.

 • Nagubarnen Filippa Adamsson, Artimus Palmroos, Amelia Engström, Nico Virtanen, Jeanina Adolfsson, Jakob Båge och Kevin Melén berättar om sina idéer för Kyrkbackens framtid.

 • Studiovärd Andy Ödman med gäster talar om Edith Piaf och om Åbo Svenska Teaters pjäs "Piaf - jag ångrar ingenting".

 • I Åbo hålls det en manifestation mot folkmorden i Burma (eller Myanmar). Den hålls på gågatan på fredagen 15.9 kl. 16.

Lyssna också