Avsnitt

 • Vi besöker den tvärkonstnärliga festivalen Cross Over i Helsingfors. En av festivalens målsättningar är att göra den funktionshinderspolitiska konsten synlig i samhället.
  Filmarna och konstnärerna Susanne Hedman och Martin Karlsson är aktuella med en kortfilm för barn.

 • Skönheten och odjuret, LasseMajas Detektivbyrå, Emil i Lönneberga och så vidare - sommarteatersäsongen står i startgroparna. Men hur är det att vara med som barnskådespelare?
  Och hur är det att vara medelålders kvinna på arbetsmarknaden idag? Frågan kommer från Teater Takomo.
  Det blir en hel del teater i veckans Kulturmagasin, där det också handlar om imporovisationsteater med teatergruppen Stjärnfall.

 • Vad kan museer göra för att bidra till ett hållbart samhälle? Barns och ungas röst ska höras på teaterscenerna, med hjälp av projektet Ung dramatik. Konst är till för alla, inte bara för dem som är insatta, menar Isabella Chydenius. På torsdag öppnar hon ett eget galleri - A SPACE.

 • Regissören Mikko Roiha funderar på vad teatrar, publik och finlands folk har att vinna på samproduktioner och samarbete över språkgränsen. Hur ser Finland ut i nyfinländares ögon? I projektet "Under the Same Roof" funderar Teater Mars och nyfinländare på sina liv och på det förgångna, nutiden och framtiden. Susanne Kennedy är en av Europas mest spännande nya regissörsstjärnor.

 • Midsommarnattsklassiker och inbillade sjuka recenseras i Kulturmagasinet. Vi froterar oss också med teaterfolk från stora världen under dramafestivalen på Klockriketeatern. Och så minns vi fotot på den s.k. napalmflickan i Vietnam.

 • Nya bokförlaget Marginal följer trenden att satsa på barn- och ungdomskultur och inleder sin verksamhet med en barnbokssatsning - och en dagisturne, för faktum är att finlandssvenska barnböcker ofta inte hittar fram till daghemmen.
  Lars von Triers Breaking the Waves har gått upp på teaterscenen i Åbo, en komplicerad historia för vår recensent.

 • Hur kunde finländska föräldrar skicka bort sina barn till Sverige under kriget? Och varför lät en del föräldrar barnen stanna kvar efter krigsslutet? Nu har den hyllade uppsättningen "Fosterlandet" kommit från Göteborg till Helsingfors.

 • Veckans Kulturmagasinet med en stor portion teater

 • Hur gör man en föreställning om Israel-Palestina konfliken utan att falla i det dike som är fullt av förenklingar och låsta positioner? Finsk-palestinska Noora Dadu gör en föreställning kring det här med lyckat resultat. Veckan Kulturmagasinet innehåller också en dos bortflyttad Batman och en dos aromatisk kaffeutställning.

 • I Kulturmagasinet blir spanar vi den här gången bland annat in Teater Mars och Ozonteaterns versioin av Måsen, i
  i regi av Wasa Teaters blivande chef, Åsa Salvesen. Och så ska vi till den stora konst- och antikmässan i Maastricht.

 • Nationaloperan sätter upp Wagners enda komedi, Mästersångarna i Nürnberg. En opera om vanliga människor. På KokoTeatteri uppmärksammas också den vanliga människan i Menottis två kammaroperor. Den ena handlar om en ungmö som plötsligt får upp ögonen för en oemotståndlig man. Den andra om en man som försöker fria till sin flickvän, som är alltför upptagen av telefonen.
  I Vasa äntrar Mowgli och Baloo scenen när Jakob Höglund regisserar Djungelboken.

 • Peter Paul Rubens var den konstnär som varje 1600-tals härskare ville bli avporträtterad av. Nu visas hans konst i London. New York-fotografen Robert Mapplethorpes passionerade personlighet syns också i hans foton som nu visas på Kiasma. En annan New York-storhet, konstnären Mark Rothkos liv och konstnärskap behandlas i pjäsen Red på Nationalteatern.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också