Dokumenterat

Söndagar kl 09.15, Yle Vega - Yle Arenan 30 dagar

Reportagen, radioessäerna, personporträtten och dokumentärerna som sänds i Yle Vega på söndagsmorgnarna går under det gemensamma namnet Dokumenterat.

Avsnitt

 • Det finns en vetenskapsgren som väcker oerhört mycket upprördhet, men vad är det som gör att just genusvetenskap väcker sådana allergiska reaktioner? Är det för att genusvetenskap ses som ett slags aktivism? Kan aktivism och vetenskap gå hand i hand? Är vetenskap någonsin riktigt oberoende och objektiv? Och varför lockas så få män till genusstudier? I ett program av Tomas Jansson hör vi åtta personer som har med genusvetenskap att göra diskutera ämnets historia, om vetenskap och aktivism går att förena, om varför så få män lockas av ämnet, och om rörelserna #metoo och #dammenbrister. I programmet medverkar allt från den första föreståndaren för Institutet för kvinnovetenskap som grundades 1986, till unga studerande av idag.

 • För 12 år sedan debuterade Fabian Kastner med romanen Oneirine. Den eleganta debutromanen innehöll ändå inte en enda självständig mening eller tanke. Allting var lånat. Till och med pärmbilden och baksidestexten var återanvänt gods. Hur mycket får man låna utan att det betraktas som stöld? Vad är det som får författare att pröva såväl lagliga som konstnärliga gränser? Och finns det överhuvudtaget något som gör skäl för beteckningen originell litteratur? I programmet medverkar förutom Fabian Kastner även forskarna Outi Oja, Sanna Nyqvist och Wladimir Alfredo Chavez Vaca. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Visste du att blomsterkungen, växtsystematikern Carl von Linné forskade också i mycket annat än botanik? Hans syn på till exempel vad människan skall äta är som ur en hälsotidning i dag. Och i det han säger om sexualitet, graviditet, barnavård finns en hel del intressant att ta del av. Redaktör: Mi Wegelius.

 • Rosenfantasten och doktorn i litteraturvetenskap, Håkan Kjellin, talar med avsky om "alla de här klibbiga rosendikterna". De är förfärliga, säger han, för de blir så schablonfyllda helt enkelt.
  I Dokumenterat letar Mi Wegelius efter rosens själ tillsammans med Kjellin, författare till boken "Rosens knopp är näktergalens hjärta". Med är också rosenfantasten Märtha Vesterback från Borgå samt Pirjo och Ilmari Rautio på deras rosarium i Klövskog, Simolan Rosario.
  Målningen ”Rosens själ” av den engelska konstnären John William Waterhouse pryder pärmen till Håkan Kjellins bok Rosens knopp är näktergalens hjärta. Copyright: CKM FÖRLAG

 • Pehr-Erik Nyman växte upp med kapade släktband, hans far hemlighöll en gren av släkten. Pehr-Eriks farbror Calle var en av många civila som mördades av de röda i Metsäkansa i slutet av inbördeskriget. Calles kusiner var med i röda gardet. Nymans möter Pekka Lylykorpi, vars farfar Vilho kan ha avfyrat kulan som dödade Calle.
  Redaktör: Annvi Gardberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens
  Uppläsning: Magnus Berglund, Niklas Fagerström, Lasse Grönroos och Linus Lång.
  På bilden: Kusinerna Bruno, Birger och Calle

 • Hon kallas för teatervärldens roligaste terapeut, den israeliska regissören Yael Ronen som på Berlinteatern Maxim Gorki gjort det till sitt varumärke att gräva i väldiga nationella och personliga trauman. Men vad skulle hon kunna göra teater om i Svenskfinland? Handlar det om stereotypier som man måste förhålla sig till fast man inte känner sig hemma i dem? Eller om språket, att inte känna sig trygg och ständigt vara omgiven av ett språk som vare sig man kan det hyfsat eller mindre hyfsat inte är ens eget. Tomas Jansson har träffat Yael Ronen och sett flera av hennes produktioner. I programmet hör vi också de finlandssvenska dramaturgerna Ann-Luise Bertell, Marina Meinander och Linnea Stara i en diskussion om finlandssvenska sår och varför finlandssvensk dramatik aldrig riktigt har grävt efter dem. Dessutom kommenteras Ronens teater av skådespelarna Harriet Abrahamsson och Tobias Zilliacus, som deltagit i en Ronen-workshop.
  Fotot copyright SOEREN STACHE / dpa / Alamy Live News

 • Hur formade Saab:en den nordiska välfärdsstaten? Varför förhåller sig vissa personer så passionerat till den här bilen och vilka spår har den efterlämnat i våra medvetanden?
  I programmet Saab - personbilen som förändrade världen medverkar redaktören Jonas Fröberg, författarna Mikael Niemi och Janne Mäkelä, samt Saab-entusiasten Cata Portin.
  Redaktör: Petter Lindberg.

 • Möt en av filmvärldens flitigaste och mest formbara skådespelare som är känd för sina kargt vilda ansiktsdrag och som nyligen var Oscarsnominerad för sin roll i The Florida Project. Dafoe berättar om hur han fick sparken från sitt första filmjobb, om några centrala filmer från hans karriär och om hur det känns att bli äldre. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Dataspel handlar om känslor. Det kan vara en mycket intensiv upplevelse att spela. För att inte tala om de starka känslor som väcks då man tävlar i spel. Men hur uttycks de här känslorna och varför finns det så mycket sexistiska men också rasistiska och homofobiska kommentarer? Eller är det bara en del av själva spelet? Är det bara humor? Är det så att den som sig i leken ger, den får leken tåla? Redaktör: Johanna Grönqvist.

 • I början av 30-talet drömmer Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblir påbörjar han en fotvandring mot Finland. Av en händelse hamnar han i Berlin, träffar naziledaren Heinrich Himmler och får av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var mannen som aldrig tackade nej till ett uppdrag, men som ständigt gjorde sin omgivning besviken? Vem var mannen som utpekades som skojare, äventyrare och fantast, men vars charm bet på statsmän och kvinnor? En radiodokumentär en exceptionell man som aldrig blickade bakåt och aldrig heller gav upp. Redaktör: Petter Lindberg.

 • År 2015 sökte över 3000 ensamma barn och unga asyl i Finland. Två av dem var afghanska Mansur, 13, och Majid, 16. Nästan tre år senare väntar de fortfarande på besked om sin framtid. I Dokumenterat träffar Jeanette Björkqvist de unga männen och också myndigheter och vuxna med insyn i de ensamma asylungdomarnas vardag. Ungdomarnas tid i Finland har präglats av kaos, ovisshet – och saknad. Ljuddesign: Anne Heikkilä.

 • Raoul J. Granqvist, professor emeritus vid Umeå universitet, skrev för några år sedan boken "Min österbottniske far". Det var tänkt att boken skulle handla om fadern, Duvald Granqvist, men författaren valde att också granska sig själv och de omständigheter som kom att forma honom under hans uppväxt i Öja. Ann-Sophie Sandström träffade Raoul Granqvist för att samtala om boken och för att få höra mera om hans tankar kring den österbottniska manligheten. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.

Klipp

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också