Dokumenterat

Reportage, radioessäer, personporträtt och dokumentärer

Reportage, radioessäer, personporträtt och dokumentärer

Avsnitt

 • "Vem var Alfred Nobel? Mannen som sände Champagneflaskor fyllda med nitroglycerin runtom i Europa och först inte förstod varför "det knallar i alla knutar". I skrift kunde han också skicka iväg frivola kommentarer, som medelålders kallade han sig för "brumbjörnen" i sina kärleksbrev till Sophie Hess men länge drömde han om en relation med en intellektuell kvinna med en själ.
  Ingrid Carlberg har skrivit den första oberoende biografin över Alfred Nobel sedan arkiven blivit mer åtkomliga och Nobelstiftelsens censur och bevakning av hans äreminne har släppt.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • För 80 år sedan, 30.11.1939, bröt Vinterkriget ut. I ett program från år 1989 berättar de som var med om den stund bomberna började falla över Helsingfors. Redaktör: Georg Wallgren.

 • Hjalmar Mäkelä, kungen i Korpo bygger ortens största hus och en velodrom av trä. Men år 1932 tar förbudstiden slut och spritsmugglingens glansdagar är över. På 1940-talet drabbas Hjalmar av en stor tragedi.

 • Förbudstiden är våldsam och många poliser och smugglare får sätta livet till. En av dem är en ung poliskonstapel. Samtidigt blomstrar Hjalmar Mäkeläs affärer och han äger såväl bilar som en flygsläde för att vara ett steg före myndigheterna.

 • Fylleslag, lönnkrogar, gömda spritkanistrar, jakter med snabba båtar i en mörk och regnig skärgård. Förbudstiden beskrivs ofta i ett romantiserat skimmer. En av förbudstidens smugglarkungar var Hjalmar Mäkelä. Han gäckade polisen gång på gång. Mäkelä var en purfinsk stadsbo som knappt kunde läsa. Men räkna kunde han, och när han flyttar till Korpo tar han ön med storm. Men hans liv fick ett tragiskt slut.

  Redaktör: Nora Engström, ljuddesigner: Stefan Granholm, dramaturg: Are Nikkinen, producent: Staffan von Martens

 • Två barn dör långt före sina föräldrar. Det ena barnets dödsorsak får man aldrig någon klarhet i, det andras död utreds som ett mord. Barnläkaren Lina Schollin Asks dotter Ingrid dog som ett och ett halvt åring, författaren och dokumentärfilmaren Lasse Bergs dotter Linda (till höger på bilden) som trettiofyra åring.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • Möt den Finlandsbekanta regissören Natalie Ringler, och hör hennes berättelse om hur spår av förfäders upplevelser kan leva kvar i ens kropp. Hon berättar om tidiga möten med ett Polen som var så obekant och ändå igenkännbart, om nya upptäckter i Finland, om hur slumpen gjorde att hon föddes i Sverige och inte i Polen eller Israel.

  Ett program av Tomas Jansson.

 • Det blev en familjekris när civilingenjören Gustav Ahlman konverterade till katolicismen och nu i Frankrike studerar sig till katolsk präst. Hans föräldrar undrar över hur han kan tänka sig ett liv utan en egen familj, utan ett samliv och vem skall den latinska liturgin vara bra för mer än för latinmumlande nördar?
  I “Kallad av Gud” träffar Mi Wegelius både Gustav och hans föräldrar Ingrid och Martin Ahlman.

 • Goggi åker till Spanien för att kriga. Därifrån återvänder han till Finland för att kriga. Efter kriget är hans politiska åsikter för högersinnade och Goggi flyttar till Spanien, där han finner en ny kärlek och vapenbrodern Franco.

 • Goggi beger sig till USA. Han knackar på dörren till filmstaden Hollywood och blir insläppt. Goggi gör sin första långfilm i Finland och finner kärleken.

 • Goggi träffar påven. Han begår ett rysligt etikettsbrott framför Italiens kung. Och riktar en revolver mot sin vän och något senare mot sitt eget hjärta.

 • Soldat, flygpionjär, militär expert i Hollywood, filmregissör, skådespelare och notorisk slarver som överlevde ett självmord, två flygkrascher och fyra krig.
  Under sitt långa liv hann adelsmannen Carl von Haartman pröva på det mesta och träffa de flesta, så som påven, general Franco eller den berömda filmregissören Erich von Stroheim. Hans ärevördiga släkt var däremot mindre förtjust i hans äventyr och bristande kunskaper i ekonomi.

  I avsnitt 1 berättar Goggi om sin barndom, hur hemgården förloras i kortspel, hur Mannerheim välsignar honom och hur han i Lettland utbildar sig till pilot.

  Manus och regi: Petter Lindberg
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen
  Dramaturgi: Petter Lindberg, Are Nikkinen, Staffan von Martens

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också