Sami Yaffa - Sound Tracker

Avsnitt 6: Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

 • 8 min
 • tillsvidare

Sami Yaffa suuntaa Etiopiaan Sound Trackerin kuudennessa jaksossa. Hänen opastuksellaan tutustutaan muuan muassa ”Mustaan Elvikseen”, vieraillaan Jamaikalta Etiopiaan muuttaneiden rastafarien kylässä sekä osallistutaan joulumessuun kallioon louhitussa kirkossa. Sami Yaffaa jututtaa Veli Kauppinen.

Sändningar

 • to 25.9.2014 13.14 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Sound Trackerin viimeisessä jaksossa Sami Yaffa jatkaa matkaansa halki Yhdysvaltojen. Yaffa tunnetaan rockmuusikkona, mutta Sound Tracker -sarjassa hän on päässyt kertomaan rakkaudestaan musiikkiin genreistä piittaamatta. Mistä tahansa musiikkityylistä löytyy hienoja juttuja, jotka ovat usein seurausta kahden tai useamman tyylin kohtaamisesta. Siksi ahtaiden genreluokitusten ei pitäisi antaa rajoittaa musiikista nauttimista, vaan sen vietäväksi tulisi antautua avoimin mielin. Sami Yaffan kanssa juttelee Veli Kauppinen.

 • Sami Yaffa on americanan jäljillä Sound Trackerin kahdessa viimeisessä jaksossa. Yaffa kiertää Pohjois-Amerikkaa keikkabussin kyydissä ja esittelee laajan kirjon erilaista musiikkia. Tarjolla on mariachia, outlaw-kantria, rock & rollia, gospelia sekä New Orleansissa nautittua burleskia. Sami Yaffaa haastattelee Veli Kauppinen.

 • Sami Yaffa suuntaa Etiopiaan Sound Trackerin kuudennessa jaksossa. Hänen opastuksellaan tutustutaan muuan muassa ”Mustaan Elvikseen”, vieraillaan Jamaikalta Etiopiaan muuttaneiden rastafarien kylässä sekä osallistutaan joulumessuun kallioon louhitussa kirkossa. Sami Yaffaa jututtaa Veli Kauppinen.

 • Sound Tracker -sarjan viidennessä jaksossa matkataan Andalusiaan ja otetaan suurennuslasin alle flamenco. Alun perin pelkästään laulettuna musiikkina syntynyt flamenco tunnetaan tätä nykyä erityisesti kitaramusiikkina ja tietysti siihen kuuluu olennaisena osana myös tanssi. Sami Yaffa kertoo toimittaja Veli Kauppiselle, kuinka alun alkaen innostui flamencosta ja kuinka jokaisella muusikolla on joku musiikkityyli, jota ei edes halua opetella soittamaan, vaan siitä nauttii vain kuulijana.

 • Sami Yaffa syventyy tangon saloihin Sound Trackerin neljännessä jaksossa. Argentiinassa ja Uruguayssa kiistellään siitä, kumman maan pääkaupungissa tango on syntynyt. Tätä kiistaa ei edes Yaffa saa ratkaistua, mutta hän tutkii muutoin tangon saloja monesta kulmasta. Jos suomalainen tango tuntuu matkaavan vuodesta toiseen samoja tuttuja latuja, löytyy Etelä-Amerikasta ryhmiä, jotka vievät tangoa rohkeasti uusiin suuntiin, sen historiaa unohtamatta. Tangosta Sami Yaffan kanssa juttelee Veli Kauppinen.

 • Muusikko Sami Yaffa on pienestä pitäen pitänyt brasilialaisesta musiikista. Ei siis olekaan yllätys, että Sound Tracker -sarjan kolmannessa jaksossa matkataan tuohon samban ja bossa novan maahan. Koillis-Brasiliassa Pernambucon maakunnassa musiikin monimuotoisuus avautuu Yaffalle todenteolla ja Recifen sokeriruokoalueelta löytyy karnevaalibändi, jonka tunteja kestävä keikka on ainutlaatuinen elämys. Sami Yaffan kanssa Sound Tracker -jaksosta juttelee toimittaja Veli Kauppinen.

 • Sound Trackerin toinen jakso paneutuu romanimusiikkiin. Sami Yaffa matkaa Belgradiin, Serbiaan ja romanimusiikin saloihin hänet tutustuttaa paikallisen KAL-yhtyeen johtohahmo Dragan Ristic’.

  Jugoslavian hajoamissotien vaikutukset ulottuivat Balkanin musiikkikulttuuriin ja musiikki on näytellyt tärkeää roolia rauhanrakentajana eri kansojen välillä. Veli Kauppisen haastattelema Sami Yaffa kertoo, että kaikista Sound Tracker -jaksoista Serbiaan sijoittuva osa oli kaikista rankin.

 • Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa eri yhtyeiden kanssa vuodesta 1980 lähtien ja tutustunut matkoillaan paikallisiin muusikoihin ja musiikkityyleihin. Sami Yaffa - Sound Tracker -sarjassa mies matkaa ympäri maailmaa tapaamassa itselleen tuttuja ja tuntemattomia muusikoita ja perehtyy samalla syvemmin eri maiden kulttuureihin musiikin kautta. Sarjan ensimmäisessä jaksossa vieraillaan Yaffan kotikaupungissa New Yorkissa. Veli Kauppinen juttelee Sami Yaffan kanssa Yle Teemalla esitettävästä tv-sarjasta.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Sarjan viidennessä jaksossa matkataan
  Andalusiaan ja otetaan suurennuslasin alle flamenco. Alun perin pelkästään
  laulettuna musiikkina syntynyt flamenco tunnetaan tätä nykyä erityisesti
  kitaramusiikkina ja tietysti siihen kuuluu olennaisena osana myös tanssi.
  Sami Yaffa kertoo nyt toimittaja Veli Kauppiselle kuinka
  alun alkaen innostui flamencosta, ja kuinka jokaisella muusikolla on joku
  musiikkityyli, jota ei edes halua opetella soittamaan vaan siitä nauttii
  vain kuulijana.

Lyssna också