Ykkösaamu

Terveisiä Moskovasta

 • 45 min
 • tillsvidare

Ukraina pelkää Venäjän hyökkäystä; Ilkka Kanerva arvioi tilannetta. Timo Kietäväinen Kuntaliitosta kertoo kuntien sotetoiveet. Eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmä tuo terveiset Moskovasta. Risto Makkonen selvittää Venäjän ja Ukrainan teknologista riippuvuutta, jota Antonov symboiloi. Juontajana Marja Ala-Kokko.

Sändningar

 • fr 14.11.2014 8.15 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Suomi tähyää Kiinan vesimarkkinoille: EU-Kiina vesikokous Turussa, ympäristoministeri Kimmo Tiilikainen haastattelussa. Onko Suomen koulutusmenestys kohta vain kaunis muisto? Kanasanedustajat Sanna Lauslahti, (kok) ja Pilvi Torsti, (sd) sekä opettaja Arno Kotro arvioivat.  EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen muistelee yhdessä urastaan kertovan kirjan toisen tekijän Arto Niemisen kanssa. Ulkomaanlehdet Saksasta, Pertti Rönkkö.
  Toimittaja Sakari Kilpelä

 • YK:n yleiskokous ja maailmanjärjestön tavoitteet. Studiovieraina Suomen entinen YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi ja kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi. Yhdysvaltojen keskuspankin odotettua kokousta arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Taloustieteen huippuyksikkö Suomeen. Miten se vaikuttaa tutkimuksen tasoon? Vieraina professori Topi Miettinen Hankenista ja Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen. Kolumni, Risto Makkonen. Toimittaja Olli Seuri.

 • Eduskunta aloittaa alkoholilain kokonaisuudistuksen käsittelyn, ja Ykkösaamu ottaa varaslähdön aiheeseen kahden kansanedustajan kanssa. Nuorten käsitykset turvallisuudesta erovat virallisen Suomen turvallisuuspuheesta. Arkisten esineiden historaa. Miten puuttau työpaikkakiusaamiseen.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi

 • Ammattikoulun, lukion ja korkeakouluhaun uudistuksen ongelmat, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Rohingya-vähemmistön ongelmat, Kirsi Crowley. Poliittinen valta Suomessa, politiikan tutkijat Mari K. Niemi ja Heikki Paloheimo. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Maahanmuuton kustannukset, kulttuuri-, urheilu- ja Eurooppa-ministeri Sampo Terho. Kansanedustajaraati, Aila Paloniemi, kesk.,Hanna Sarkkinen sd. ja Ilkka Kanerva, kok. Suomalainen ajattelu, sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori ja dosentti, Leena-Maija Rossi. Ysärikatsaus, Kati Lahtinen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Perhevapaiden uudistus ja työelämä, kansanedustaja Juhana Vartiainen, kok., tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen, PT ja tutkimuspäällikkö Minna Salmi, THL. Kuntamarkkinat, varatoimitusjohtaja Timo Reina, Kuntaliitto. EU - Junckerin puhe ja meppien vaikutusvalta, Heidi Hautala, vihr. ja Petri Sarvamaa, kok. Ulkomaanlehdet, Erkka Mikkonen, Moskova. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Bensa-, diesel- vai sähkömoottoriauto - mihin suuntaan ollaan menossa? Studiossa toimitusjohtaja Pekka Rissa, Autoalan keskusliitto, toimitusjohtaja Pasi Nieminen, Autoliitto ja kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, Ari Jalonen, sin. Eduskunnan vierailijalistojen hävitys, toimitusjohtaja Mikael Jungner, Kreab. Lulucf ja Suomi, europarlamentaarikko Nils Torvalds ja tutkimusprofessori Antti Asikainen, Luke. Kolumni, Aleksis Salusjärvi. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Oikeusministeri Antti Häkkänen. Ranskan lakot, toimittaja Annastiina Heikkilä, Pariisi. Hurrikaanin jäljet, vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari, Finanssiala ja kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi, SPR. Kolumni, Paula Takio. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Kolme suurta sotaharjoitusta alkaa Itämerellä, mitä harjoitellaan? Keskustelemassa everstiluutnantti Marko Leppänen Pääesikunnasta, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta ja vanhempi tutkija Pauli Järvenpää Viron puolustuksen ja turvallisuuden tutkimuskeskuksesta. - Norjassa äänestetään parlamenttivaaleissa, vieraana Helsingin yliopiston Pohjoismaisen tutkimuksen dosentti Johan Strang. - Kolumnisti Marko Kilpi pohtii elämän uskottavuusongelmaa. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Positiivinen luottorekisteri, keskustelemassa johtaja Lea Mäntyniemi Finanssiala ry:stä, entinen oikeusministeri, RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sekä tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. -
  Mitä tekee uusi Hybridiosaamiskeskus? Vieraana tutkimusjohtaja Hanna Smith.
  - Moskovan neuvostoajan asuintalojen kunnostusohjelma jakaa mielipiteitä, Erkka Mikkosen raportti Moskovasta. - Ysärikatsaus luotaa uutisaiheita kahdenkymmenen vuoden takaa. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

 • Perustuslain rooli ja paineet sen muuttamiseen. Keskustelemassa kansanedustajat Annika Lapintie (vas.), Tapani Tölli (kesk.) ja Ben Zyskowicz (kok.).
  - Karibianmerellä kohti Floridaa liikkuva trooppinen hirmumyrsky Irma on jo toinen aluetta piinaava myrsky lyhyen ajan sisällä. Mikä yhteys näillä sään ääri-ilmiöillä on ilmastonmuutokseen? Vieraana Marja Bister Helsingin yliopistosta. -
  Ulkomaanlehtikatsaus Madridista, espanjalaisia lehtiä on lukenut Jyrki Palo. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • SDP:n tila ja puheenjohtaja Rinteen asema, keskustelemassa Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmija erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. - Ranskan työelämän uudistukset, miten presidentti Macronin esitys on otettu vastaan? Pariisista toimittaja Annastiina Heikkilä. -
  Ydinaseiden kieltosopimus, vieraana vanhempi tutkija Katariina Simonen Helsingin yliopistosta ja johtava asiantuntija Pasi Patokallio ulkoministeriöstä.
  - Kolumnisti Heikki Hiilamo pohtii vauvaperheiden kannustinloukkua. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

Klipp

 • Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n koulutusvertailussa Suomi menestyy hyvin, mutta ei niin hyvin kuin joskus aikaisemmin. Nykyään mm. korkeakoulututkinnoissa jäämme alle OECD:n keskiarvon ja muitakin heikkouksia on alkanut ilmaantua. Miten koulutusjärjestelmä trimmataan uudelleen kuntoon? Asiasta keskustelevat eduskunnan sivistysvaliokunnan varapuheejohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti, sivistysvaliokunnan jäsen ja SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti ja filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettaja Arno Kotro. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varastanut YK:n yleiskokouksessa valokeilan, kun esimerkiksi Venäjän Putin ja Kiinan Xi ovat poissa. Trump puolusti eilisessä puheessaan "Amerikka ensin" -politiikkaansa ja uhkasi tuhota Pohjois-Korean.
  YK:n yleiskokouksesta ja järjestön uudistumisen tarpeesta keskustelevat Suomen entinen YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi ja kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Suomella on komea historia OECD:n vuosittaisessa koulutusvertailussa, mutta viime vuodet on mennyt huonommin. Uusimmassa vertailussa Suomi jää korkeakoulutettujen määrässä jo alle OECD-maiden keskitason.

  Suomessa on viimeiset vuosikymmenet eletty Ruususen unta koulutuksen suhteen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen Ykkösaamussa. Sakari Kilpelä haastattelee.

 • THL julkisti tiistaina 12.9. tutkimuksen, jonka yksi viesti oli, että äitien työssäkäynti ei lisäänny kotihoidon tukea lyhentämällä, vaan paras keino on pidentää isyysvapaata.

  Ykkösaamun haastattelussa tutkimuksen tyrmänneet Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen. THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi kommentoi arvosteluja puhelinhaastattelussa.

 • Saksan Frankfurtissa alkaa torstaina suuri autonäyttely. "Tulevaisuus nyt" - teemainen näyttely esittelee autojen ja liikkumisen uusimmat trendit. Autoilijat alkavat olla ihmeissään, kun poliittinen ja teollinen paniikki henkilöautojen käyttövoimasta leviää. Sähkö vai polttomoottori? Autoilun tulevaisuuteen kurkistavat liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen sinisestä eduskuntaryhmästä, toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan keskusliitosta ja toimitusjohtaja Pasi Nieminen Autoliitosta. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Tiedustelulakeja kiirehditään, saako suojelupoliisi jatkossa avata kansalaisten luottmuksellisia viestejä ja millä perusteella? Oikeusministeri Antti Häkkänen on Ykkösaamun Marja Ala-Kokon vieraana.

 • Peräti kolme isoa sotaharjoitusta alkaa Itämeren alueella tällä viikolla. Venäjän Zapad alkaa ensi torstaina, mutta jo tänään käynnistyvät Ruotsin isännöimä suuri Aurora ja näistä kolmesta pienin harjoitus, jokavuotinen Saksan merivoimien Northern Coast, jossa tällä kertaa Ruotsi on johtovastuussa. Asiasta keskustelevat everstiluutnantti Marko Leppänen Pääesikunnasta, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta ja vanhempi tutkija, valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää Viron puolustuksen ja turvallisuuden tutkimuskeskuksesta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Hallitus päätti budjettiriihessä selvityttää kansalaisten luottotiedot yhteen keräävän positiivisen luottorekisterin perustamista. Positiiviseen luottorekisteriin kirjattaisiin ylös kaikkien suomalaisten velat, tulot ja maksukäyttäytyminen. Mihin tällaista rekisteriä tarvitaan ja kenellä olisi pääsy suomalaisten tulo- ja tilitietoihin, jos tälläinen kaiken kattava rekisteri perustetaan? Asiasta ovat keskustelemassa johtaja Lea Mäntyniemi rahoitusalan etujärjestö Finanssiala ry:stä, entinen oikeusministeri, RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sekä tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • -Julkisuudessa käytävä puolueen keskeisten vaikuttajien debatti vie intoa kentältä. Puoluessa on hyviä hankkeita on käynnissä, jotka eivät vielä näy, vakuuttaa Salmi.
  Demareiden gallupkannatus vähenee ja omatkin arvostelevat puheenjohtaja Antti Rinnettä. Seuraavaksi puntaroidaan kuohuntaan SDP:n ympärillä. Päivi Neitiniemen haastattelussa ovat Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi ja erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.
  Kuva: Lehtikuva

 • Yön tietojen mukaan Pohjois-Koreassa on nähty siirrettävän järeää ohjusta kohti länsirannikkoaan. Oletetaan, että Pohjois- Korea on valmis laukaisemaan lisää ohjuksia koska tahansa. Yhdysvalloissa puuhataan suurten kiinalaispankkien toiminnan rajoittamista, jotta Kiina taipuisi Pohjois-Korean tiukempaa taloudelliseen eristämiseen. Minkälainen uhkailujen ja varustautumisen kierre on käynnissä? Ykkösaamussa keskustelevat Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ja tutkija Markku Lehmus Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Hallitus sai torstaina valmiiksi ensi vuoden talousarvioesityksensä. Minkälaista talouspolitiikkaa se merkitsee? Mitä hallituksen budjettiesitys kertoo politiikasta ja hallituksesta. Ykkösaamun politiikkaraadissa politiikan toimittajat Kreeta Karvala Iltalehdestä, Sirpa Puhakka Kansan Uutisista ja Pirjo Auvinen Yle uutisista. Keskustelua johdattelee Sakari Kilpelä.

 • -Kiina pystyy vaihtamaan Pohjois-Korean johtoa koska tahansa, pohtii sotahistorian dosentti Markku Salomaa. Pohjois-Korean ampui keskipitkän matkan ballistisen ohjuksen maanantain ja tiistain välisenä yönä Japanin yli. Maa laukaisi ohjuksen avaruuteen pääkaupungistaan Pjongjangista. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee kokeen. Miten Japanissa on reagoitu maan yli ammuttuun ohjukseen? Asiasta keskustelevat sotahistorian dosentti Markku Salomaa ja Suomen Tokion suurlähetystön ministerineuvos Juha Niemi. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: EPA-EFE/KCNA

Lyssna också