Ykkösaamu

Pomo piilossa Pohjois-Koreassa

 • 45 min
 • tillsvidare

Isis etenee, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen pohtii syitä. Johtajaa ei näy; kuka pitää valtaa Pohjois-Koreassa? Päivi Neitiniemi juontaa.

Sändningar

 • må 13.10.2014 8.15 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Christian Lindholm Suomen Madridin suurlähetystöstä kertoo yöstä Barcelonan ja Cambrilsin terrori-iskujen jälkeen. Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvelee, että iskuja on valmisteltu suunnitelmallisesti. Politiikan toimittajat Pirjo Auvinen ja Marko Junkkari tarkastelevat Vihreiden kannatuksen nousua ja muita puoluekentän ilmiöitä. Työ muuttuu. Mahdollisia malleja ja niiden vaikutuksia eläkkeisiin esittelee Sitran johtaja Timo Lindholm. Vanhempi tutkija Katariina Simonen Helsingin yliopistosta on perehtynyt Iranin ja Yhdysvaltain suhteisiin; miksi uusia pakotteita? Päivi Neitiniemi juontaa.

 • Yle julkaisi uudet puoluekannatusluvut. Veroratkaisuja puntaroivat toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Veronmaksajista ja Ilkka Kaukoranta, pääekonomisti SAK:sta. Metsäpalot riehuvat ja pahentavat ilmastonmuutosta, sanoo erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta. Miksi sisällissodan aikaisen kenraalin patsas herättää suuria tunteita? Professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta selittää Charlottesvillen tapahtumia. Kirsi Crowley toimittaa ulkomaanlehtikatsauksen Filippiineiltä. Studiossa Sakari Kilpelä.

 • Brittihallitus saattaa ehdottaa tulliliittoa EU:lle. Mitkä ovat sen mahdollisuudet? Apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxfordin yliopistosta ja johtaja Teija Tiilikainen UPI:sta vastaavat. Analyytikko Mikko Patokallio CMI:stä päivittää taistelutietoja Irakista. FT Marja Saarenheimo kyseenalaista vanhuuteen liittyviä yleistyksiä ja opastaa vanhenemisen taidossa. Kolumnisti Matias Möttölä rohkaisee sijoittamaan. Studiossa Seija Vaaherkumpu.

 • Junat seisovat. Mitä vaikutuksia kilpailun avaamisella henkilöliikenteessä voi olla? Professori Lasse Mitronen Aalto-yliopistosta, Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke sekä johtaja Jorma Mäntynen suunnnitteluyritys WSP:stä punnitsevat vaihtoehtoja. Millainen on hätätilaksi julistettu huumeongelma Yhdysvalloissa? Vieraana tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoselta. Äänekosken biotuotetehdas käynnistyy. Barcelona karsastaa matkailijoita. Aleksis salusjärvi väittää, ettei ole huollu. Päivi Neitiniemi juontaa.

 • Helsingin piispa Irja Askola kertoo virassaan saamasta palautteesta ja muusta kokemuksesta. Yksikönpäällikkö Päivi Peltokoski UM:stä ja vanhempi tutkija Kristi Raik UPI:sta päivittävät Ukrainan tilannetta. Inka Mero toivoo lisää työperäistä maahanmuuttoa. Tikli on Suomen värikkäin lintu. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Puheenjohtajat Jarkko Eloranta SAK:sta ja EK:n Jyri Häkämies arvioivat budjettia. Eversi evp Ahti Lappi tietää, milaisaella järjestelmällä Yhdysvallat on valmis torjumaan ohjuksia. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E J Penttilä hahmottelee järjestön satavuotiasta taivalta. Juuontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Entiset liikenneministerit, Henna Virkkunen (kok) ja Merja Kyllönen (vas), arvioivat VR:n uusia suunnitelmia. Yritystuista luopumisesta on puhuttu usein. Mitä asiasta ajattelevat nyt Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas ja ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä? Voiko Kiina olla välittäjänä suurvaltapolitiikassa? UPI:n tutkija Jyrki Kallioja Henna-Riikka Pennanen, John Morton -keskuksen tutkijatohtori, keskustelevat. Pertti Rönkkö kertoo, mitä Saksan lehdet kirjoittavat. Studiossa Olli Seuri.

 • Finnairin toimitusjohtajalleen myöntämä lisäeläke herättää närkästystä. Mitä pitäisi tehdä? Studiossa entinen omistajaohjauksesta vastaava ministeri, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) ja kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok). Carla del Ponte erosi Syyrian sotarikoksia tutkivasta komissiosta ja syyttää YK:n turvallisuusneuvostoa saamattomuudesta. Mitä Syyrian kriisistä ajattelevat kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta ja analyytikko Mikko Patokallio CMI:stä? Janne Rysky Riiheläinen puhuu kahdesta maailman mahtavasta. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Valtion ensi vuoden budjetin käsittely alkaa VM:n sisäisellä neuvottelulla. Oppositiopuolueiden johtajat -SDP:n Antti Rinne, Vihreiden Touko Aalto ja Kristillisdemokraattien Sari Essayah- evästävät. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Yhdysvaltain kongressin välit ovat kireällä. Maan valtasuhteita selventää ohjelmajohtaja Mika Aaltola UPI:sta. Reetta Räty puhuu kolumnissaan luokkaeroista. Seija Vaaherkumpu juontaa.

 • Toimittajat Piia Elonen Helsingin Sanomista, Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä ja Timo Haapala Ilta-Sanomista keskustelevat presidenttiehdokkaista ja hallituspolitiikasta. Kenian presidentinvaaleissa pelätään vilppiä, kertoo tutkija Sirkku Hellsten. Miksi Puola jakautuu jyrkästi? Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski studiossa. Kolumnisti Erkki Virtanen tarkastelee entisten puoluejohtajien myöhempiä vaiheita. Pertti Koskimies kertoo näädästä. Juontajana Olli Seuri.

 • Mitä Zapad-sotaharjoituksen laajuudesta on ilmoitettu? Perussuomalaisissa kuplii edelleen; vieraana puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Jakamistalouden uusista ilmenemismuodoista kertoo tulevaisuudentutkija Roope Mokka. 20 vuotta sitten puhuttiin hiilipäästöistä ja turvallisuuspolitiikasta. Seija Vaaherkumpu juontaa.

 • Talousluvut näyttävät hyviltä, mitä se merkitsee palkkaneuvotteluissa? Pääekonomistit Ralf Sund STTK:sta ja Jussi Mustonen EK:sta keskustelevat. EU:n uudet päästömääräykset käyvät puun ja turpeen polttajille kalliiksi, sanoo asiantuntija Heidi Lettojärvi Energiateollisuus ry:stä. Professori Markku Kivinen, dosentti Markku Salomaa ja yksikönpäällikkö Antti Sillanpää setvivät Venäjän ja Valko-Venäjän mutkistuvia suhteita. Venäläiset lehdet kirjoittavat ensi vuonna pidettävistä presidentinvaaleista. Sakari Kilpelä juontaa.

Klipp

 • Finnairin toimitusjohtajalleen myöntämä lisäeläke herättää närkästystä. Ykkösaamun vieraiksi saapuneet entinen omistajaohjauksesta vastaava ministeri, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) ja kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok). Poliitikot olivat yhtä mieltä siitä, että päätös eläkeestä pitäisi perua. Eri mieltä oltiin siitä kuka on vastuussa siitä, että koko eläkejupakka pääsi syntymään.

 • Donald Trumpin ja Yhdysvaltain kongressin välit ovat kireällä. Maan valtasuhteita selventää ohjelmajohtaja Mika Aaltola UPI:sta.

 • Valtion ensi vuoden budjetin käsittely alkaa VM:n sisäisellä neuvottelulla. Oppositiopuolueiden johtajat -SDP:n Antti Rinne, Vihreiden Touko Aalto ja Kristillisdemokraattien Sari Essayah- evästävät budjetintekijöitä.

 • Toimittajat Piia Elonen Helsingin Sanomista, Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä ja Timo Haapala Ilta-Sanomista keskustelevat presidenttiehdokkaista, hallituspolitiikasta ja politiikkasta Perusssuomalaisten hallituspuolueen hajoamisen jälkeen.

  Kuva: Mikko Stig/Lehtikuva

 • Haastattelussa Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja. Väitettyjen natsitervehdysten lisäksi puhuttiin muun muassa siitä, mitä kuluneet kaksi kuukautta on opettanut Halla-aholle? Kuinka yhtenäinen ryhmä Perussuomalaiset nykyisyydessään on? Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

  Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva

 • Professori Markku Kivinen, dosentti Markku Salomaa ja yksikönpäällikkö Antti Sillanpää setvivät Venäjän ja Valko-Venäjän mutkistuvia suhteita.

 • Ralf Sund STTK:sta ja Jussi Mustonen EK:sta saapuivat Ykkösaamun vieraiksi keskustelemaan liittokohtaisista työehtoneuvotteluista, jotka ensi viikolla metsäteollisuus aloittaa.

  Keskusteluun ottaa osaa myös opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, joka sanoo että julkisen alan lomarahaleikkaukset tulevat varmasti näkymään tulevissa neuvotteluissa. Leikkaukset ovat selvästi vaikuttaneet ihmisten ostovoimaan.

 • Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma selvittää Brexitin kiistoja ja vaikutuksia.

  Kuva: Katutaiteilija Banksyn taideteos Doverissa. EPA/Gerry Penny

 • Yhdysvallat valmistelee uusia pakotteita Venäjää vastaan, Venäjä karkottaa satoja yhdysvaltalaisia diplomaatteja. Suurvaltasuhteiden kiristyviä solmuja tarkastelevat Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja Suomen entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jukka Valtasaari.

  Kuva: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

 • "Meidän pitää pystyä päättelemään se, millä perusteella kone on päätöksensä tehnyt", sanoo tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen Helsingin yliopistosta.

  Ykkösaamussa puhuttiin tekoälystä, sen uhista ja mahdollisuuksista yhdessä Henritetta Kekäläisen, Hannu toivosen ja Jyrki Kasvin kanssa

 • - Suomi 100 -juhlallisuuksissa historiaa on käsitelty hyvin. Vuoden 1918 tapahtumia on pystytty purkamaan ihan oikealla tavalla. Meillähän ei ole enää vuoden 1918 tapahtumien suhteen asioita, joita liitettäsisiin tämän päivän vastakkaisuuksiin, toteaa Historioitsijat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Erkki Tuomioja.
  Venäjän presidentti Vladimir Putinin työvierailu Suomessa ei tarjonnut suuria otsikoita, mutta puitteet oli Savonlinnassa juhlavat. Mielenkiintoista oli, että Putin ei onnitellut Suomea, vaikka ennakkoon tapaamista oli mainostettu Suomen 100-vuotisjuhliin liittyvänä. Miksi ei? Ykkösaamussa vieraili entinen ulkoministeri, Sdp:n kansanedustaja ja Historioitsijat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Erkki Tuomioja. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Presidentit Niinistö ja Putin tapaavat tänään Savonlinnassa. Virallisesti asialistalla ovat kahdenväliset suhteet ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset. Käytännössä puhuttaneen Itämeren turvallisuuskysymyksistä ja kauppasuhteista, joita vaivaavat pakotteet ja vastapakotteet. Myönteistä on, että kaupankäynti on jonkin verran elpynyt tänä vuonna.
  Ykkösaamussa Putinin vierailua kommentoi Venäjä-asiantuntijana profiloitunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

Lyssna också