Romano mirits

ti 12.8.2014

 • 14 min
 • tillsvidare

Hevoskärryillä kuljetut kesäiset matkat, leirit ja leiritulet ovat jääneet lähtemättömästi Pekka Rothin, Pertti Blomeruksen ja Taito Lehmustan muistoihin.
Romanikielellä kuullaan Urpo Vuolasrannan kertoma tarina hevosesta haaveilevasta pojasta. Romano miritsin toimittaa Tuovi Putkonen.

Sändningar

 • ti 12.8.2014 18.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kasvava päihdeongelma on koskettanut romaniväestöä kovalla kädellä. Romano Miritsin päihdetyöhön keskittyneen ohjelmasarjan toisessa osassa puhutaan romanien perhetyöstä taistelussa huumeita vastaan. Kyösti Lindeman on tehnyt kenttätyötä romaninuorten keskuudessa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Lindemania huolettaa se, että kuolemantapaukset näyttäisivät lisääntyneen rajusti.
  Kuinka päihdeongelma on muuttunut ja kehittynyt vuosikymmenten aikana? Mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, jotta haasteeseen voitaisiin puuttua tehokkaammin? Kyösti Lindeman puhuu ilmiöstä, joka koskettaa karusti yhä useampia perheitä. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Tutkija, toimittaja ja muusikko Risto Blomster työskentelee Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistossa äänitteiden sekä kansanmusiikki- ja romaniaineistojen parissa. Hän on mukana Romaniasiain neuvottelukunnan, Kansallisarkiston ja Suomen kirjallisuuden seuran yhteishankkeessa Romanien kulttuuriperintö – arkistointi, arvostus ja tutkimus. Tutkija Risto Blomster kertoo hankkeen taustoista sekä tuloksista.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman

 • Vuonna 1987 Tampereen työväenteatterin Eino Salmelaisen koulusta itsensä löytänyt Hannu Friman päätyi näyttelijän ammattiin monien mutkien kautta. Friman on ollut kiinnitettynä Rovaniemen kaupunginteatteriin nyt jo 27 vuoden ajan. Näyttelijän työn lisäksi hän myös tuottaa teatteria sekä toimii stand up -koomikkona. Hannu Friman on tunnettu vitseistä, jotka saavat sekä romanit sekä valtaväestön nauramaan niin itselleen kuin toisilleen. Hän kertoo työstään ja sattumuksistaan sekä tarjoaa pienen näytteen stand-up komiikastaan. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Suomen romanikieltä, kaaleen kieltä, puhuu sujuvasti enää harva romani. Kielen taitajat ovat tyypillisesti iäkkäitä ja pelkona on, että kieli häviää kokonaan. Armas Hagert ja Voitto Friman ovat romanikielen opettajia. He toivovat kielen elpyvän ja toteavat, että mikäli romanikieli kuolee, häviää myös merkittävä osa Suomen romanien identiteettiä. Molemmat miehet opettavat romanikieltä jälleen juhannuksen jälkeen startanneessa, Itä-Karjalan kansanopistolla pidettävässä romanikielen ja -kulttuurin kesäkoulussa.

  Romano miritsin toimittajana Jaakko Laakso.

 • Kimmo Granqvist on suomalainen romanin kielen tutkija sekä Pohjoismaiden ensimmäinen romanitutkimuksen professori. Aikoinaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen siviilipalvelukseen päätynyt Kimmo Granqvist opetteli romanikielen siviilipalveluksensa aikana. Pian hän jo avusti sanakirjatyössä ja sittemmin kirjoitti romanikielestä lyhyen kieliopin. Nyt työn alla on perusteellisempi kielioppi. Granqvistin on sanottu olevan Suomessa romanikielen ylin auktoriteetti.
  Hiljattain pohjoismaiden ensimmäiseksi romanitutkimuksen professoriksi nimetty Kimmo Granqvist keskustelee toimittaja Maria Frimanin kanssa romanikielestä ja romanitutkimuksesta.

 • Suomen Romaniyhdistyksen hallinnoima ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Au mensa III –projekti pyrkii vahvistamaan romaninuorten- ja vanhempien välistä vuoropuhelua. Lisäksi hankkeen tavoitteena on rakentaa nuoren ympärille uudenlaista, laajaa ja tukevaa yhteistyöverkostoa. Projekti on kaksivuotinen. Projektityöntekijä Anna Rajalinin mukaan romanihankkeissa tehtävä työ tulee tarpeeseen. Hänen mielestään on tärkeää, että romaninuori kokee tulevansa kuulluksi.

 • Helli Ruuth on eurajokelainen perheenäiti, joka on kasvattanut yhteensä viisitoista lasta - kuusi omaa lastaan ja yhdeksän lastenlastaan kasvattilapsinaan. Tasavallan presidentti palkitsi Helli Ruuthin äitienpäivänä. Hänelle ojennettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein. Helli Ruuthille usko ja seurakunnassa toimiminen ovat olleet elämän kantavia voimia. Muun muassa laulaminen seurakunnan kuorossa on tuonut vastapainoa suurperheen äidin tekemälle kasvatustyölle. Kuulemme Helli Ruuthin ja hänen puolisonsa Veikko Ruuthin ajatuksia vanhemmuudesta ja elämästä.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Maakuntauudistus tuo romaniväestön näkökulmasta muutoksia siihen, kuinka maakunnan alueella romanien asiat nousevat esiin. Maakuntauudistus tuo merkittäviä muutoksia myös romaniasiain neuvottelukunnille, sillä aiemmin asetuspohjalta toimineet neuvottelukunnat nostetaan uudistuksen myötä lainsäädäntöön.

  Maria Frimanin haastateltavana Romano miritsissä on Romaniasiain neuvottelukunnan äskettäin valittu uusi pääsihteri Henna Huttu.

 • Tämänhetkinen tangokuningas Marco Lundberg osallistui ensimmäisen kerran Seinäjoen Tangomarkkinoiden kilpailuun jo 2000-luvun alkupuolella. Neljätoista vuotta myöhemmin, kesällä 2016, tämä monen tangokilpailun konkari ja rutinoitunut keikkalaulaja kruunattiin tangokuninkaaksi. Suvussa hänellä on paljonkin tangolaulajia - mm legendaarinen Taisto Tammi on hänen setänsä. Romano mirits tapasi Marco Lundbergin keikan alla ensimmäisenä pääsiäispäivänä Isossakyrössä Kalliojärven tanssilavalla. Lundberg kertoo haastattelussa kuninkuusvuoden kuulumisia ja pohtii muun muassa sitä, miksi niin monet romanit pitävät tango- ja iskelmämusiikin laulamisesta.

  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Ikääntyminen tuo mukanaan muistoja ja antaa näkökulman ajan muutokseen. Romanien osalta moni asia on kehittynyt, mutta ulkoisten olosuhteiden paraneminen ei korvaa henkistä rikkautta, jota monet aikamme vanhukset kaipaavat. Tämän kertaisessa Romani miritsissä tapaamme 76-vuotiaan Kyösti Thesslundin, sekä 69-vuotiaan Saga Blomeruksen, jotka kertovat kokemuksiaan elämästä sekä siitä, kuinka vanhuksiin suhtauduttiin ennen ja mikä on muuttunut. Miltä ikääntyminen tuntuu nyky-yhteiskunnassa? Yksinäisyys ja turvattomuus ovat aikamme vanhusten arkipäivää myös romaneilla.. Kyöstin ja Sagan mukaan tämän voi korjata välittämisen ja lähimmäisenrakkauden avulla.
  Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romanihankkeet ovat puhuttaneet romaniväestöä runsaasti viime aikoina. Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu hankkeiden läpinäkyvyydestä ja merkityksestä romaniväestölle. Romano mirits tarttui aiheeseen ja kysyi kahdelta hanketyöntekijältä näkemyksiä asiasta.

  Nevo tiija on laaja ESR-hanke, jota koordinoi diakonia-ammattikorkeakoulu. Suomen romanifoorumin tehtäviin hankkeessa kuuluu romaniväestön yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen ja romaniyksilön hyvinvoinnin vahvistaminen. Tätä toteutetaan mm. eri kaupungeissa järjestettävien teemapäivien avulla. Romanifoorumin hanketyöntekijä Kyösti Florin kertoi ajatuksiaan teemapäivistä Seinäjoella maaliskuussa.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kokoaa tietoa romanien hyvinvoinnista, terveydestä ja elämänlaadusta ja tuottaa tietoa romanien yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi. Tähän tehtävään pyritään vastaamaan Roosa-hyvinvointitutkimuksen avulla. ROOSA-tutkimus on kuitenkin herättänyt myös paljon huolia romaniväestön keskuudessa. Aiheesta kuullaan Oulun hanketyöntekijä Tanja Yrttiaho-Lindgrenin ajatuksia.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso

 • Lokakuussa 1940 internoitiin Alliersin leirille noin 350 romania silloisella miehitysvyöhykkeellä Ranskassa. Noin 6500 miestä, naista ja lasta kokivat saman kohtalon kolmessakymmenessä internointileirissä eri puolilla Ranskaa. Tästä kertoo Paola Piganin esikoisromaani "Älä astu sieluuni kengät jalassa". Monet perheet elivät hirvittävissä olosuhteissa leirillä noin kuusi vuotta.
  Toimittaja Maria Friman tapasi Paola Piganin Helsingissä ja hän kertoo nyt suomeksi julkaistun romanin synnystä. Paolan lämmin ja runollinen ote vahvaan ja vakavaan aiheeseen – yhteiseen ja unohdettuun tragediaan – on koskettava.

Klipp

Lyssna också