Aktuellt 17

fr 2.5.2014

 • 55 min
 • utgått

- nyheterna på djupet. (poddsänds)

Sändningar

 • fr 2.5.2014 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Finland har en ny regering i slutet av maj - lovar SDP:s ordförande Antti Rinne - som menar att alla alternativ fortfarande är öppna

  Knappt har vi fått en ny riksdag - så ska vi förbereda oss på nästa val - nämligen EU - valet - där kandidatnomineringen gick ut idag

  Sannfinländarna är med och planerar en ny invandrings- och EU-kritisk grupp i EU-parlamentet.

  Och hela världens blickar riktas mot USA - där den så kallade Mueller-rapporten publiceras

 • Ska vi i framtiden betala mera skatt på vår klimatskadlig konsumtion och mindre på våra löner?

  Den frågan är glödhet då de nya regeringspartierna nu ska börja förverkliga sina löften om minskade utsläpp - vi diskuterar en ny rapport om det här.

  En annan het fråga är den som den gamla regeringen föll på, nämligen vårdreformen. Det finns ingen återvändo, något måste göras och nu blir det dags att fundera ut hur det ska gå till.

  Vi analyserar också söndagens valresultat ännu lite till och kollar in vad bland annat utbildning, arbete och social status har för betydelse när du röstar.

  Vi berättar också om en ny klimatrörelse där bland annat äldre damer blockerar gator i centrala London för krafttag mot klimatuppvärmningen.

 • Centerledaren Juha Sipilä avgår efter katastrofvalet i söndags

  Spelet om regeringsmakten är i full gång

  Vi analyserar Sipiläs avgång, centerns sits och vem som ska regera med vem

  Vi ska också till Paris där det branden i Notre Dame nu är släckt men chocken ingalunda har lagt sig.

 • Valvinnaren Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne tror inte regeringsförhandlingarna behöver bli så svåra som det förutspåtts. Enligt Rinne förstår alla parter vikten av att ha en regering i god tid före Finlands EU-ordförandeskap börjar i juli.

  För Sannfinländarna är det helt acceptabelt att sitta i opposition en period till. Det äger partiordförande Jussi Halla-aho i dag. Sannfinländarna kan också tänka sig att ta regeringsansvar, men inte till vilket pris som helst.

  Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap förutspår att regeringsförhandlingarna inte kommer att bli lätta och att polasriseringen i unga röd-gröna och konservativa äldre kan bli besvärlig

 • Justitiekansler Tuomas Pöysti ska utreda om finansministeriets tjänstemän har undanhållit information om vårdreformens kostnader för riksdagen. Krisen fick sin början då Helsingin Sanomat publicerade e-postmeddelanden från finansministeriet, där tjänstemännen diskuterar kostnaderna, och undrar om riksdagsledamöterna märker om vissa summor saknas.

  Enligt Svenska Yles valkompass skiljer sig riksdagsvalskandidaternas åsikter ganska mycket från partiets officiella linje. Sannfinländarna är det parti som har hårdast disciplin med sina kandidater medan SFP:s kandidater är väldigt utspridda i sina åsikter.

  Vad diskuteras inför valet på söndag i de olika regionerna i Svenskfinland? Hör våra kolleger i regionerna berätta om teman och kandidater.

  Militären har tagit makten i Sudan där protesterna mot president Omar al-Bashir har pågått i månader. Men demonstranterna anser att en tjuv bara är ersatt med en annan.

 • Wikileaks grundare Julian Assange greps av brittisk polis. Han har befunnit sig på den ecuadorianska ambassaden i London i sedan 2012, då landet beviljade honom asyl. Nu har Ecuador dragit tillbaka asylen och en första domstolsförhandling inleddes i London.

  Yles sista partimätning visar att partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraternas väljarstöd har krympt till 19 procent och därmed också marginalen till de övriga partierna. Sannfinländarna är näststörst i mätningen med drygt 16 procent, tätt följda av Samlingspartiet.

  Brexit fick uppskov till slutet av oktober.Vi hör reaktioner på det här hemma, i London och i Bryssel.

  Världens största demokratiska val inleddes i Indien. Under de kommande veckorna ska 900 miljoner indier besluta om hindunationalisten Narenda Modi ska få styra landet i en mandatperiod till.

 • Regeringen får skarp kritik för sin beredning av vård- och landskapsreformen - i en rapport som de själva beställt. Kritiken riktas främst mot det parlamentariska förarbetet som inte gav tillräckligt stöd för en reform i den här storleksordningen och den orealistiska tidtabellen.

  Arbetet i riksdagen avslutades idag under högtidliga former.

  EU ledarna samlas till toppmöte där man ska ta ställning till en eventuell förlängning av övergångstiden för Storbritanniens utträde ur EU. Det kan bli fråga om en förlängning upp till ett år.

  Kyrkoherde Bo-Göran Åstrand från Jakobstads svenska församling blir ny biskop i Borgå stift.

  I Israel ser det ut som om Benjamin Netanyahu blir premiärminister för femte gången i följd - efter gårdagens parlamentsval.

 • Kommer europeiska företag att lättare få in foten på den kinesiska marknaden? EU:s och Kinas ledare diskuterar handel och handelsavtal på toppmöte.
  Samarbete och hållbar utveckling i Arktis på möte i St.Petersburg, där president Sauli Niinistö träffade Rysslands president Vladimir Putin.
  Norska telejätten köper DNA - det ger DNA mer muskler.
  Yle:s enkät inför riksdagsvalet visar att över hälften anser att vårdbranschen behöver mer invandrararbetskraft.
  Israel går till parlamentsval - korruptionsåtalade premiärministern Netanyahu väntas hålla sig kvar vid makten.

 • Bättre äldreomsorg lovar partierna inför riksdagsvalet - vårddimenisioneringen inget okomplicerat decimaltal säger sakkunnig.
  Translagen är föråldrad. Den här våren förbereds möjligheterna att reformera lagen.
  Finlandssvenska socialdemokrater går till ödesval - mister de sin enda riksdagsledamot?
  I Tyskland kräver hjälporganisationen Sea-eye omedelbara åtgärder för att hjälpa organisationens fartyg, med libyska flyktingar. Varken Italien eller Malta låter fartyget anlöpa hamn.

 • Skådespelaren Lasse Pöysti har avlidit. Pöystis karriär sträckte sig över 70 år.
  Centerns partiordförande Juha Sipilä i vår intervjuserie inför riksdagsvalet.
  Det har gått 25 år sedan folkmordet i Rwanda i Centralafrika. Vår reporter har besökt en by där mördarna nu lever sida vid sida med folkmordets offer.

 • Kolsänkor delar riksdagsvalskandidaterna i valdebatt om skogsbruket.
  Kolsänkor och ett effektivt skogsbruk med ökad skogsavverkning behöver inte utesluta varandra, säger sakkunnig i hållbar utveckling.
  I Tyskland ska kolkraften avvecklas till och med 2038. A17 besöker kolkraftverk i Boxberg.
  Finansministeriets prognos förutspår avtagande ekonomisk tillväxt under nästa regeringsperiod.
  Yles valkompass visar att många kandidater i riksdagsvalet har andra värderingar än partiledningen.

 • Idag inleddes förhandsröstningen inför riksdagsvalet. Svenska folkpartiet verkar tappa sitt enda mandat i Egentliga finlands valkrets - men har goda chanser att knipa ett mandat till i Vasa valkrets. Strax under 70 procent av finlandssvenskarna skulle rösta på SFP om valet hölls nu.

  Vänsterförbundet går till riksdagsvalet med ett rättvisebudskap. Finland ska vara rättvist för alla, inte bara för få, heter det. För partiordförande Li Andersson har regeringen Sipiläs politik varit tung. Den har drabbat offentligt anställda i form av konkurrenskraftsavtalet, och den har drabbat de arbetslösa i form av aktiveringsmodellen.

  I Algeriet avgår president Abdelaziz Bouteflika efter veckor av massdemonstrationer mot Bouteflikas styre som varat i tjugo år. Men folket vill se större förändringar och demonstrationerna kommer därför att fortsätta.

  Här hemma vill Undervisnings- och kulturministeriet att det i skolan ska erbjudas fritidssysselsättningar för barn och unga efter att skoldagen är över. Men eleverna vill helst vara hemma på sin fritid eller med sina kompisar. Många vill också ha mer tid för sig själv.

Lyssna också