Muurahaiset ja me

Muurahaisten valtakunta 1/8

 • 37 min
 • tillsvidare

Muurahaiset ja me -sarjan ensimmäisessä jaksossa tutustutaan muurahaisten ja ihmisten kuningatarkuntiin. Millaista elämää muurahaiskuningattaret ja ihmisten prinsessat viettävät, ja miten paljon valtaa naispuolisilla kuninkaallisilla on? Ohjelmassa ihmetellään myös muurahaisten ja ihmisten lisääntymistä. Aivan kuten muurahaistyöläiset, ihmiset saavat yllättävän vähän lapsia. Haastateltavina ovat historioitsija Anu Lahtinen sekä dosentti Markus Jokela. 8-osaista Muurahaiset ja me -ohjelmasarjaa toimittaa Katja Bargum. Tämä on sarjan ensimmäinen jakso. Ohjelma vuodelta 2011.

Sändningar

 • to 13.6.2013 12.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Sarjan viimeisen jakson teemana on yhteisöllisyys. Muurahaisten yhteistyö on saumatonta, kun kaikki yksilöt tähtäävät samaan päämäärään. Myös ihmisen työyhteisöt hyötyvät joukkuehengestä ja yhteisistä tavoitteista. Lisäksi on uudenlaisia yhteisöllisyyden muotoja. Ihmiset voivat kerääntyä yhteen esimerkiksi kannustamaan tiettyä jalkapallojoukkuetta. Joukkueen kanssa identifioituminen voi olla niin voimakasta, että se vaikuttaa merkittävästi ajankäyttöön ja jopa ruokavalioon. Ohjelmassa pohditaan yhteisöllisyyden eri muotoja ihmisillä ja muurahaisilla. Voisivatko muurahaiset opettaa meille jotain joukkuehengestä ja yhteistyön ilosta?

 • Sarjan seitsemäs jakso menee sotaisissa merkeissä. Sotaisuudessaan muurahaiset vetävät vertoja vain ihmisille. Kuten ihmisetkin, muurahaiset käyvät sotaa vallatakseen resursseja ja elintilaa ja puolustavat myös kotipesäänsä viimeiseen asti. Muurahaisten aseita voidaan verrata ihmisten keskiaikaisista sodissa käytettyihin aseisiin. Erilaiset sotastrategiatkin ovat tuttuja muurahaisille. Miltä muurahaisten sodat näyttävät sotahistorioitsija Ismo Malisen ja komentaja Juha-Antero Puistolan silmin? Toimittajana Katja Bargum. Kahdeksanosaisen sarjan seitsemäs jakso. Ohjelma on vuodelta 2011.

 • Ohjelmasarjan kuudennessa jaksossa tutustutaan muurahaisrobotteihin. Niin kutsutut hajautetut robottijärjestelmät ottavat mallia muurahaisista. Hajautettu järjestelmä koostuu pienistä, yksinkertaisista yksiköistä, jotka yhtyvät robottiparveksi. Muurahaisten lailla parvi kommunikoi keskenään ja suorittavat yhdessä suuria monimutkaisia tehtäviä. Parvirobotteja voidaan käyttää hätätilanteissa, sotatoimissa ja myös kodinhoidossa. Ohjelmassa käydään professori Aarne Halmeen johdolla tutustumassa Aalto-yliopistossa kehitettäviin parvirobotteihin. Ohjelma on vuodelta 2011.

 • Muurahaiset osaavat nostaa jättimäisiä taakkoja ja kävellä veden päällä. Selitys urotekoihin liittyy muurahaisten pieneen kokoon. Muurahaisten taidot ulottuvat myös sellaisiin ilmiöihin, joita mielletään ihmisen keksintöiksi, kuten maanviljelyyn ja karjatalouteen. voisiko suomalainen maatalous oppia jotain muurahaisilta? Asiantuntijoina toimivat professorit Laura Alakukku ja Mikael Fortelius. 8-osaista Muurahaiset ja me -ohjelmasarjaa toimittaa Katja Bargum. Tämä on sarjan viides jakso. Ohjelma on vuodelta 2011.

 • Neljännessä jaksossa käsitellään työntekoa. Muurahaiset ovat tehokkaan työnjaon mestareita. Niiden menetelmiä sovelletaan myös ihmisten työnteossa. Parhaillaan Kansalliskirjaston vanhoja dokumentteja siirretään digitaaliseen muotoon muurahaisten mallia seuraten. Muurahaisten työnjakoa voidaan myös soveltaa ihmisten työyhteisöissä. Voisivatko muurahaiset opettaa meille ihmisille jotain siitä, miten iäkkäät ihmiset jaksaisivat työelämässä pitempään? Haastateltavina ovat projektijohtaja Minttu Jaakkola Turun kauppakorkeakoulusta sekä Ville Miettinen Microtask Oy:sta. 8-osaista Muurahaiset ja me -ohjelmasarjaa toimittaa Katja Bargum. Ohjelma vuodelta 2011.

 • Kolmannessa jaksossa ihmetellään muurahaisten älykkyyttä. Myös ihmisen tietotekniikassa on otettu mallia muurahaisista. Haastateltavina ovat tutkija Samuli Laine NVIDIA Researchista sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimusjohtaja Cimmo Nurmi. 8-osaista Muurahaiset ja me -ohjelmasarjaa toimittaa Katja Bargum. Tämä on sarjan kolmas jakso. Ohjelma vuodelta 2011.

 • Muurahaiset ja me -sarjan toisessa jaksossa tutustutaan muurahaisten poliisivaltioon, jossa yhdyskunnan jäseniä valvotaan tarkasti. Myös ihmisen yhteiskunnassa valvonta ja rangaistukset ovat tärkeässä roolissa. Sekä muurahaisten että ihmisten maailmassa rangaistusten tehtävä on pitää yhteiskunta pystyssä. Miten esimerkiksi vankilarangaistukset onnistuvat tehtävässään? Ja voisiko rangaistuksia jopa korvata palkinnoilla? Haastateltavana on Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen pääopettaja Matti Laine. 8-osaista Muurahaiset ja me -ohjelmasarjaa toimittaa Katja Bargum. Tämä on sarjan toinen jakso. Ohjelma vuodelta 2011.

 • Muurahaiset ja me -sarjan ensimmäisessä jaksossa tutustutaan muurahaisten ja ihmisten kuningatarkuntiin. Millaista elämää muurahaiskuningattaret ja ihmisten prinsessat viettävät, ja miten paljon valtaa naispuolisilla kuninkaallisilla on? Ohjelmassa ihmetellään myös muurahaisten ja ihmisten lisääntymistä. Aivan kuten muurahaistyöläiset, ihmiset saavat yllättävän vähän lapsia. Haastateltavina ovat historioitsija Anu Lahtinen sekä dosentti Markus Jokela. 8-osaista Muurahaiset ja me -ohjelmasarjaa toimittaa Katja Bargum. Tämä on sarjan ensimmäinen jakso. Ohjelma vuodelta 2011.

 • Voisivatko muurahaiset opettaa meille jotain joukkuehengestä ja yhteistyön ilosta? Toimittajana Katja Bargum.

 • Sotastrategiat ja aseet ovat tuttuja niin muurahaisille kuin ihmisille. Toimittajana Katja Bargum.

 • Parvirobotteja rakennetaan muurahaisten mallia seuraamalla.Toimittajana Katja Bargum.

 • Voisiko suomalainen maatalous oppia jotain muurahaisten maanviljelystä? Toimittajana Katja Bargum.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också