Nyhetsvideor

sö 30.6.2013

  • 1 min
  • tillsvidare

Kiina on määrännyt puolisotilaalliset joukot partioimaan Xinjiangin maakunnassa vuorokauden ympäri. Maan länsiosassa sijaitsevassa Xinjiangissa on ollut useita väkivaltaisuuksia viime päivinä.

Joukkojen partiointioperaatiosta päätti Kiinan kommunistisen puolueen lainvalvonnasta vastaava viranomainen lauantaina pidetyn hätäkokouksen päätteeksi. Päätöksen mukaan puolisotilaallisten joukkojen on vahvistettava kansalaisten turvallisuuden tunnetta ja oltava näkyvästi esillä kaupunkikuvassa.

Viime kuukausien väkivaltaisuuksissa on viranomaisten mukaan kuollut yli 50 ihmistä. Viimeksi keskiviikkona 35 ihmistä kuoli, kun poliisin ja hallituksen tiloihin hyökättiin Lukqunnin kaupungissa. Eräiden lehtitietojen mukaan väkivaltaisuuksissa olisi kuollut 46 ihmistä. Viranomaiset ovat antaneet tapahtuneesta hyvin vähän tietoja.

Perjantaina yli sadan ihmisen, veitsin aseistautunut ja moottoripyörillä liikkunut joukkio yritti hyökätä poliisiasemalle Karakaxissa.

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa huhtikuussa, kun pommia rakentanut ryhmä jäi kiinni. Yli 20 ihmistä kuoli kiinniotosta seuranneissa väkivaltaisuuksissa. Surmansa saaneiden joukossa oli poliiseja ja paikallisia viranomaisia.

Maakunnassa on suuri uiguurivähemmistö, mutta valtaa alueella pitävät han-kiinalaiset. Uiguurit ovat kritisoineet Kiinan kommunistista puoluetta ja sen tapaa hallita maata.

Xinjiangissa puhkesi uiguurien ja han-kiinalaisten väkivaltainen yhteenotto heinäkuussa vuonna 2009, jolloin lähes 200 ihmistä sai surmansa. Yhteenotosta tulee kuluneeksi ensi viikolla neljä vuotta. Kiina on syyttänyt ulkomailla asuvia uiguuriaktivisteja vuonna 2009 tapahtuneiden väkivaltaisuuksien aiheuttamisesta.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Nyhetsvideor

Titta också