Vegas sommarpratare

Micaela Röman

 • 52 min
 • utgått

Micaela Röman är chefredaktör på Borgåbladet. Hon inledde sin karriär på Radio Österbotten och jobbat med media sedan dess. Hon var Radio X3M.s kanalchef i början av 2000-talet. Michaela skriver också en blogg, ”Nickby rapporterar”. Den rollen jag ändå trivs bäst i är rollen som mamma, säger Röman, som sedan 2010 är mamma till ett fosterbarn. Hennes sommarprat är en rörande historia om vägen från missfall till att en dag få hålla ett litet barn i sina armar.

Sändningar

 • on 17.7.2013 10.05 • Yle Vega

Avsnitt

 • Stefan Vikström talar om sin sons död. Ett sommarprat om mobbning och droger och dess konsekvenser. Redaktör: Maria Sundblom-Lindberg, Parad Media.

 • I hela sitt liv har han haft sikte på att bli en internationell toppspelare. Just nu känner han sig till 90% redo för spel ute i Europa. I sitt sommarprat berättar handbollsspelaren Nico Rönnberg om motivation, utveckling och misslyckanden, men också om kärleken till familjen och Karis. Hur reser man sig efter en förlust? Hur reser man sig efter att förlorat ett barn? Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

 • Efter ett misslyckat försök med partipolitik har hon ett helt liv outtröttligt jobbat för freden och miljön på gräsrotsnivå. Ulla Klötzer sommarpratar om aktivismen som har tagit henne på otaliga konferenser och demonstrationer världen över - till exempel till Tjernobyl och Nevada-öknen i USA. Hon vägrar att ge upp och ser många gnistor av hopp, trots det alarmerande tillståndet för vår planet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

 • "Varför fick jag aldrig höra att jag inte var dum i huvudet?". Det frågar sig David Björkström, framröstad till lyssnarnas sommarpratare 2019. Hans liv har kantats av frustration, drogmissbruk, hemlöshet, behandlingar och återfall. I sitt sommarprat berättar David Björkström om sin adhd-diagnos som är en av de bidragande orsakerna till att det en gång skapades ett tomrum som drogerna kunde fylla. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

 • Friluftsentusiasten Kristoffer Wiik inledde det nya året med en klättringskurs i Norge. Han åker hem en dag tidigare än planerat, samtidigt som fyra av hans vänner från kursen dör i en lavinolycka. Räddningsoperationen blir en eftersöknings- och bärgningsoperation under svåra förhållanden medan anhöriga och media väntar nedanför Blåbärsfjället i Norge. Ett sommarprat om skidning, risker och vänskap. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.

 • Journalisten Britta Lindblom flyttade till Kos i Grekland för att njuta av soliga och sköna pensionärsdagar, efter nästan 30 år av samhällsansvar, bland annat som lokalpolitiker i Ingå. Istället hamnade hon mitt i flyktingströmmen och kunde inte låta bli att engagera sig. Av de lata pensionärsdagarna blev det intet. Istället har hon och hennes finländska väninna Jaana Trakossa hjälpt ca 10 000 flyktingar. I sitt sommarprat berättar Britta om det tunga men givande arbetet och om sin stora kärlek till Grekland. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

 • Kurre Westerlund är sångare, musiker, företagare, innebandymanager och en stor Las Vegas-fantast. Kurre har alltid passat in i många olika roller och jobbat med flera olika projekt på samma gång. I sitt sommarprat berättar han om sin kärlek för Las Vegas, passionen över sina jobb och sorgen över sonens bortgång. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.

 • I vårt samhälle har vi mycket att lära oss om diskussion, demokrati och om hur vi bemöter varandra med respekt, säger Bicca Olin i sitt sommarprat. Hon är ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och för Regnbågsankan. I sitt sommarprat talar hon bl.a. om sin svåra skoltid och om hur det är att påverka samhället på 2010-talet. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media

 • Sommarprat om hur slumpen kan föra bra saker i ens väg, om man är öppen och tackar ja till nya möjligheter. Programledaren för Efter Nio Mårten Svartström talar om hur det går ihop att vara introvert och programledare och om hur hans kärlek till musiken har styrt hans liv. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.

 • Entreprenören Nora Rosendahl jobbade i en osund bransch och gjorde arbetsveckor på 70-80 timmar, tills hon inte orkade längre. Hon började kartlägga sin arbetsdag och gjorde stora förändringar för att må bättre och orka mer. Hon insåg även att det som drivit henne var att hon fått sitt värde och sin identitet av sin arbetsinsats. Idag jobbar hon med att bygga arbetsmodeller som ska öka både effektivitet och välmående, men vägen dit har varit lång och långsam. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.

 • Ekobonden Mats Holmqvist sommarpratar om lantbruket förr och nu och funderar varför det är så svårt att ge upp något som egentligen inte längre lönar sig. Han talar också om nödvändigheten av envishet och kärlek. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.

 • Modellen och modedesignern Janina Fry har alltid varit en drömmare. Förmågan att fantisera och drömma har stundvis varit ett verktyg för att fly verkligheten. I sitt sommarprat berättar hon om sina erfarenheter från modebranschen, sin pappas alkoholism och cancern som överskuggat hennes familj. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.

Klipp

 • David Björkström, en beroende, tillfrisknande narkoman. 25 år gammal och bor i Österbotten var jag också är uppvuxen.

  Med mitt bidrag vill jag dela med mig, inte bara av min historia, utan av allt det som jag under min tid i missbruket och på vägen därifrån har lärt mig. Jag vill berätta allt det som annars blir osagt. Jag vill gärna sommarprata om drogernas makt, om min första kontakt med beroendet via alkoholen och om min väg ut ur missbruket.

  Efter tio år av missbruk lever jag i dag ett drogfritt liv och jobbar med att föreläsa och hjälpa andra. Trots att varje historia är unik, är många känslor och tankar väldigt lika.

 • Johannes Romppanen, fotograf och konstnär. Född i Helsingfors 1982, bor med familj i Esbo. Fru, tre barn i ålder 10, 8 och 5 år.

  Mitt sommarprat handlar om de tankar, känslor och upplevelser som jag har varit med om sedan vår dotter Lilja föddes 2013. Födelsen var svår, hon hade syrebrist som genast ledde till hjärnskador. Livet går sällan som planerat och jag reflekterar över hur man kan hitta glädje och hopp i stunder som känns hopplösa. Samtidigt som det också har varit viktigt att få känna alla de känslor som dyker upp och att ta det lugnt i livet då allting helt enkelt blir för mycket.

  En bekant frågade mig häromdagen: Vad allt har er dotter lärt er? Det är en bra fråga. Det ska jag fundera på i mitt sommarprat.

 • Kaj Arnö, IT-företagare och Münchenbo med hjärtat i Nagu. VD för MariaDB Foundation, en stiftelse som driver samarbetet kring databasen MariaDB Server, efterföljaren till MySQL.

  På fritiden är jag dels begeistrad idrottshedonist, dels kolumnist, och skriver på Svenska Yles kultursidor och i Forum för Ekonomi och teknik. Just nu är jag Upprörd med stort U över hur dåligt det svenska Finland är presenterat på Wikipedia. För att ändra på det har jag tillsammans med ett knappt tiotal andra startat Projekt Fredrika.

  Nu brinner jag för att för Yle Vegas lyssnare berätta om vem som kan bidra med vad, och hur. Och givetvis lovar jag väva in lite självutlämnande prat om de episoder och händelser som gjort mig till Fredrikapredikant.

 • Anna Gullichsen, författare och uppvuxen i Helsingfors och i Nouxskogarna i Esbo.

  Jag är varken en ung eller en gammal livsnjutare, mitt motto har blivit en dag i sänder, här och nu. Det har tagit mig ett helt liv att lära mig att släppa kontrollen, att inte ansvara för andras välmående, att inte suga åt mig skuldkänslor, att mera fokusera på mig själv utan att ha det minsta dåligt samvete. Som barn kallades jag Annika vilket jag aldrig har haft nånting emot. Duktiga Annika däremot blev för mig ett skällsord som inbegrep hela det kaos som skulden och saknaden efter min brors oförklarliga död innebar för mig.

  Det ska jag prata om. Men också lite om trädgården, barnbarnen och kärleken.

 • Laura Johansson, en 42 år ung företagarkvinna, mamma, sambo, fd innebandyspelare med nackskada från en krock med en rattfyllerist och mycket mera.

  Tidigare skärgårdsbo, bor numera i Vanda. Orsaken till flytten var inte Vandas vackra natur utan kärlek och pengar. Jag hade varit företagare i Pargas i flera år och fick det nätt och jämt att gå runt. Sedan flyttade jag och fick det att gå runt bättre, men priset var högt. Sömnlöshet, och om jag sov hade jag mardrömmar om undergång. Jag vill prata om företagsamhet och människor, lärdomar, misstag och framgång. Om hur det är att verkligen stå på branten och inte ha någon aning om hur man klarar nästa amortering eller hyra och om hur man vänder på det.

  Jag tycker att människor ska våga visa sina svagheter och sina misstag och att perfekta typer sist och slutligen är väldigt tråkiga.

Lyssna också