Vegas sommarpratare

Frida Lindholm

 • 52 min
 • utgått

Frida Lindholm, radioprofil på Radio Extrem sommarpratar om att förlora sin mamma som 21 åring. - Jag hade massor jag ville prata om egentligen, men döden som tematik blev så massiv så det handlar nog mest bara om det, berättar Lindholm. Frida Lindholm levererar ett känsligt och personligt sommarprat som handlar om att lära sig leva med sorgen när någon man älskar går bort. Men det här är ingen drypande tårtrasa – här finns både humor, styrka och värme.

Sändningar

 • fr 5.7.2013 10.05 • Yle Vega

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Klipp

 • David Björkström, en beroende, tillfrisknande narkoman. 25 år gammal och bor i Österbotten var jag också är uppvuxen.

  Med mitt bidrag vill jag dela med mig, inte bara av min historia, utan av allt det som jag under min tid i missbruket och på vägen därifrån har lärt mig. Jag vill berätta allt det som annars blir osagt. Jag vill gärna sommarprata om drogernas makt, om min första kontakt med beroendet via alkoholen och om min väg ut ur missbruket.

  Efter tio år av missbruk lever jag i dag ett drogfritt liv och jobbar med att föreläsa och hjälpa andra. Trots att varje historia är unik, är många känslor och tankar väldigt lika.

 • Johannes Romppanen, fotograf och konstnär. Född i Helsingfors 1982, bor med familj i Esbo. Fru, tre barn i ålder 10, 8 och 5 år.

  Mitt sommarprat handlar om de tankar, känslor och upplevelser som jag har varit med om sedan vår dotter Lilja föddes 2013. Födelsen var svår, hon hade syrebrist som genast ledde till hjärnskador. Livet går sällan som planerat och jag reflekterar över hur man kan hitta glädje och hopp i stunder som känns hopplösa. Samtidigt som det också har varit viktigt att få känna alla de känslor som dyker upp och att ta det lugnt i livet då allting helt enkelt blir för mycket.

  En bekant frågade mig häromdagen: Vad allt har er dotter lärt er? Det är en bra fråga. Det ska jag fundera på i mitt sommarprat.

 • Kaj Arnö, IT-företagare och Münchenbo med hjärtat i Nagu. VD för MariaDB Foundation, en stiftelse som driver samarbetet kring databasen MariaDB Server, efterföljaren till MySQL.

  På fritiden är jag dels begeistrad idrottshedonist, dels kolumnist, och skriver på Svenska Yles kultursidor och i Forum för Ekonomi och teknik. Just nu är jag Upprörd med stort U över hur dåligt det svenska Finland är presenterat på Wikipedia. För att ändra på det har jag tillsammans med ett knappt tiotal andra startat Projekt Fredrika.

  Nu brinner jag för att för Yle Vegas lyssnare berätta om vem som kan bidra med vad, och hur. Och givetvis lovar jag väva in lite självutlämnande prat om de episoder och händelser som gjort mig till Fredrikapredikant.

 • Anna Gullichsen, författare och uppvuxen i Helsingfors och i Nouxskogarna i Esbo.

  Jag är varken en ung eller en gammal livsnjutare, mitt motto har blivit en dag i sänder, här och nu. Det har tagit mig ett helt liv att lära mig att släppa kontrollen, att inte ansvara för andras välmående, att inte suga åt mig skuldkänslor, att mera fokusera på mig själv utan att ha det minsta dåligt samvete. Som barn kallades jag Annika vilket jag aldrig har haft nånting emot. Duktiga Annika däremot blev för mig ett skällsord som inbegrep hela det kaos som skulden och saknaden efter min brors oförklarliga död innebar för mig.

  Det ska jag prata om. Men också lite om trädgården, barnbarnen och kärleken.

 • Laura Johansson, en 42 år ung företagarkvinna, mamma, sambo, fd innebandyspelare med nackskada från en krock med en rattfyllerist och mycket mera.

  Tidigare skärgårdsbo, bor numera i Vanda. Orsaken till flytten var inte Vandas vackra natur utan kärlek och pengar. Jag hade varit företagare i Pargas i flera år och fick det nätt och jämt att gå runt. Sedan flyttade jag och fick det att gå runt bättre, men priset var högt. Sömnlöshet, och om jag sov hade jag mardrömmar om undergång. Jag vill prata om företagsamhet och människor, lärdomar, misstag och framgång. Om hur det är att verkligen stå på branten och inte ha någon aning om hur man klarar nästa amortering eller hyra och om hur man vänder på det.

  Jag tycker att människor ska våga visa sina svagheter och sina misstag och att perfekta typer sist och slutligen är väldigt tråkiga.

Lyssna också