Nyhetsvideor

on 29.5.2013

  • 2 min
  • tillsvidare

Katso Reutersin arkistoraportti 60 vuoden takaa(englanninkielinen selostus).

Tänään keskiviikkona on tullut kuluneeksi tasan kuusi vuosikymmentä siitä, kun uusiseelantilainen Edmund Hillary ja nepalilainen Tenzing Norgay nousivat maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle.

Juhlinta alkoi viikonloppuna ja huipentuu keskiviikkona sekä Nepalin pääkaupungissa Katmandussa että Lontoossa. Yksi päävieraista Katmandussa on Kancha Sherpa, vuoden 1953 retken viimeinen elossa oleva jäsen.

Lontoossa juhlivat muun muassa Englannin kuningatar Elisabet että Hillaryn ja Norgayn pojat Peter ja Jamling. Molemmat ovat isiensä tavoin vuorikiipeilijöitä. Britanniassa juhlitaan, koska retkikunta oli pääosin brittiläinen.

Kancha kertoo, ettei matka Mount Everestille ollut kahden miehen juttu, vaan Bhajtapuriin lähelle Katmandua kerääntyi 1 200 kantajaa, sillä tavaraa oli tonneittain. Matka Bhajtapurista taitettiin jalan, koska tuohon aikaan ei ollut käytettävissä kulkuneuvoja eikä edes teitä. Seurueelta vei yli kaksi viikkoa jo siihen, että he saavuttivat Namchen, josta reitti Everestille nykyään lähtee.

– Suurin juttu ensimmäisille kiipeäjille oli, että he eivät lainkaan tienneet, mikä heitä odottaisi. He eivät tienneet, pystyisivätkö he kiipeämään korkeimman huipun veitsenterää pitkin ja menisikö huipulla taju, sanoo Peter Hillary.

Ruuhkaa rinteellä
Nyt 60 vuotta myöhemmin Mount Everstin rinteellä on ihmisiä huhti-toukokuun parhaana kiipeilyaikana jopa ruuhkaksi asti ja reitti on pahoin roskaantunut. Tämän vuoden hyvän kiipelysään aika alkoi kaksi viikkoa sitten. 146 ihmistä on jo saavuttanut huipun ja yli 350:n arvioidaan yrittävän tällä kaudella samaa.

Huipulle päässeiden kokonaismäärä arvioidaan jo yli 6 000:ksi. Noin 300 ihmistä on kuollut kesken matkan. 60-vuotisjuhlia synkentävät äskettäiset kuolemat. Perjantaina menehtyi japanilainen nainen, ja tiistaina vahvistettiin, että kateissa olleet espanjalaismies ja hänen nepalilainen oppaansa olivat kuolleet.

Kiipeilijöiden suuri määrä on aiheuttanut Mount Everestillä ekosysteemiä vaarantavan roskaongelman. Joka vuosi kiipeäjät rahtaavat sinne 50 tonnia tavaraa, jonka he jättävät jälkeensä - happisäiliöitä, telttoja, ruokapakkauksia.

Ongelmaa on yritetty helpottaa kolme vuotta sitten aloitetulla projektilla, jonka aikana huipulta on tuotu kymmenen tonnia vaarallista jätettä ja perustettu 15 jätteenkäsittelylaitosta. Kiipeilijäryhmiä kannustetaan tuomaan roinansa takaisin tasaiselle maalle perimällä heiltä 2 500 euron etukäteismaksu, jonka saa takaisin, kunhan hoitaa jätehuoltonsa kunnolla.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Nyhetsvideor

Titta också