Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Var bor du? Var har du bott under ditt liv? Har du känt en längtan hem, en längtan till din egen bygd eller stad eller känner du dig hemma vart du än flyttar? Gäst i nyländska förmiddagen, förutom alla som lyssnar och ringer in, är Börje Broberg, Tenalabo med rötter i Borgå. Börje har också startat byarådsverksamhet, som bland annat finns till för att bybor ska trivas och fritidsbor ska kunna känna sig delaktiga och som hemma. Programledare: Gunilla Ginström

 • För många är hemorten väldigt viktig, en del har aldrig bott någon annanstans, andra igen har flyttat på grund av studier och jobb och slagit ner sina bopålar helt någon annanstans än var de har vuxit upp, men för de flesta finns kanske det här stället... byn eller staden som hjärtat klappar extra varmt för. Sedan finns också de som känner sig hemma oberoende var de befinner sig. En av dem är Sune Lang, Borgåbisi som numera kan titulera sig Karisgiba.Efter många år på Borgå sjukhus jobbar Sune Lang som chefsläkare på Raseborgs sjukhus. Han bor som sagt i Karis, men egentligen har Sune Lang långa rötter i Borgå. Så pass långa att vi får gräva oss ner till 1700-talet. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Nu ska vi till Tenala, i Raseborg i Västnyland. En före detta självständig kommun som varit med om flera kommunsammanslagningar. Under årens lopp har Tenalaborna förlorat en del kommunal service, men i stället har byandan vuxit sig allt starkare. Också de unga Tenalaborna, som inte ens var födda när Tenala som kommun upphörde, har en otroligt stark hembygdskänsla. Det visade sig när Tiina Grönroos besökte mopoklubben Racerborg som på tisdagkvällar bjuder in 10-15-åringar att meka med sina eller mopoklubbens gamla mopeder. Här är känslan av samhörighet stark, både mellan generationer och till hembyn. Ni hör de äldre "mopopojkarna" Kenneth Grahn, Börje Skogberg, Guy Johansson och Erkki Nevala. De är alla medlemmar i mopoklubben Racerborg och de unga, eventuellt blivande medlemmarna Edvin Wikstedt, Melker Amper, Felix Söderlund, Joel Lindqvist, Hugo Sederlund, Emil Uggeldahl och Evert Lindberg.

 • Vi bjöd in artisten och låtskrivaren Thomas Lundin för att titta tillbaka på musikåret 2018 i svenskfinland. Ett rikt år, med nya låtar av artister och band från Nyland till Österbotten, konstaterade Lundin.
  Som också själv skrivit ny musik under året. Viola Renvalls tonsatta dikter kommer ut med Lundin under 2019.
  Valet av tre favoriter föll på ett vasaband, en nylänning och ett stort band som står för bredden inom musiklivet i svenskfinland.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Johanna "Hanna" Lindholm har, efter ganska många om och men, äntligen fått sin lilla beibi, lilla flickan Ylva.
  Hanna hör till dom som skaffat barn som ensamstående. Och det har varit en lång väg för henne, en process som pågått i 15-20 år. Längtan efter ett barn har varit stark hos Hanna sedan lång tid tillbaka.
  På sista försöket lyckades det och lilla Ylva kom till världen. Inte helt utan problem det heller.
  Hanna Lindholm hör alltså till dom som bidrar till barnafödandet i vårt land. Nativiteten sjunker drastiskt i Finland sedan flera år tillbaka, vilket bekymrar många och vilket förutspås bli en valfråga i vår då det är dags för riksdagsval i vårt land (april 2019).
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Författaren och konstnären Irmelin Sandman Lilius valde igår Hangö framom presidentens slott! Hon tackade artigt nej till inbjudan till slottsbalen av den enkla anledningen att hon hellre ville vara med om Hangö stads egen självständighetsfest. Irmelin Sandman Lilius mottog nämligen Årets Kulturpris på festligheterna i Hangö.
  Både Irmelin och hennes man, Carl-Gustaf Lilius, har skapat och verkat i Hangö sen 50-talet och hemstaden har figurerat i många av deras verk.
  Eller som hon själv sa igår: Hangö har i själva verket prisbelönt Hangö - och då tänker Irmelin Sandman Lilius bland annat på sin fyrdelade biografi över maken, skulptören Carl-Gustaf Lilius, som kommit till sin ände i år då sista delen av boken Sjutusen år kommit ut.
  Själv har Irmelin Sandman Lilius skrivit och illustrerat över 50 verk. Hon har gett ut diktsamlingar, romaner, sagor, bilderböcker och memoarer. Dessutom illustrerar hon sina berättelser själv och är fortfarande en aktiv skribent och konstnär.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Tenala-Bromarv experimentgrundskola startade hösten 1968 som tillsammans med Dragsfjärd var de första grundskolorna i svenskfinland. Eleverna kom från ett tiotal olika skolor i nejden för att fortsätta sin skolgång tillsammans. Höjdens skola var och är fortfarande en av de få enhetsgrundskolorna med årskurserna 1-9 under samma tak.
  Själva skolhuset firar också 50 år i år och idag (5.12.2018) samlades både forna och nuvarande elever och lärare till en jubileumsdag.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Julen närmar sig och då byts den vanliga chokladstången eller chokladplattan ut mot konfektaskar och chokladpraliner. Många vill ju gärna göra sitt julgodis själv och det har blivit lite trendigt att tillverka chokladpraliner eller chokokonfekt tycker jag mig ha lagt märke till.
  En person som inte följer trender för trenders skull, men som ofta varit något av en föregångare och i alla fall tänker efter noga hur hon både handlar och konsumerar är Ylva Rancken-Lutz. Ylva Rancken-Lutz är Ekenäsbo, hon har en lång bakgrund i Emmaus-rörelsen genom sina föräldrar Birgit och Rurik Rancken. Ylva är också sociolog, hennes specialområde är familjer i staden, social hållbarhet och inkluderande stadsplanering - något hon forskat länge i. Nu har Ylva Rancken-Lutz lyckats med konststycket att kombinera chokladtillverkning med social hållbarhet. Hon har gått på kurs i hur man gör chokladkonfekt och nu fylls hemmet, en gammal folkskola i Vestervik, med ljuva chokladdofter. Ylvas säljer handgjorda praliner och chokladknappar som blir kakaodryck, men hon vill också att vi ska få upp ögonen för rättvis handel och en bra miljö, både naturmässigt och för barn att växa upp i.
  Ylvas passion för varm choklad eller kakao som vi säger här i Svenskfinland började i hennes farmors kök. När jag hälsade på hos Ylva bjöd hon mig på denna "gudarnas dryck" ur samma gröna koppar som hennes farmor i tiderna bjöd barnbarnen på. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • När styrelsemedlemmarna i Raseborgs släkt- och bygdeforskare bestämde sig för att skriva en bok om hantverkare och köpmän i Ekenäs centrum visste de inte vilket otroligt stort jobb de åtog sig. Ett projekt som skulle ta cirka två år förlängdes till fem och resulterade i totalt två böcker. Nu har också del två utkommit, en faktaspäckad bok på cirka 500 sidor, fylld av fotografier, information och anekdoter. Den senare delen omfattar affärslivet i Ekenäs under åren 1940-2000 och borde logiskt sett varit ganska lätt att hitta uppgifter om. Men så var inte fallet, berättar föreningens kassör Bjarne Westerlund och ordförande Anita Valtonen. Programledare är Tiina Grönroos.

 • Att delta i världsmästerskap i matlagning är utmanande både fysiskt och psykiskt. Finland har på senare år klarat sig väldigt bra i matlagnings-VM. För två år sedan knep kocklandslaget silver och i år var förväntningarna högt uppskruvade. En sjätteplacering kan ändå anses som väldigt bra eftersom konkurrensen är stenhård. Bedömningen är också ytterst sträng. Samuel Mikander från Karis har varit med i kocklandslaget sedan 2014, Mårten Johansson har varit kocklandslagets sekreterare, sponsorrekryterare och ivriga påhejare sedan starten 2010. Redaktör: Tiina Grönroos. PS Finland vann över Italien, så tji på dig Berlusconi!

 • Föreningen Alfa Omega har redan en längre tid planerat ett alternativt äldreboende i Västerby, strax utanför Ekenäs centrum. Nu har planerna tagit ett viktigt stegt framåt i och med att föreningen anlitat arkitekt och byggföretag. Byggnaderna ska byggas i bland annat halm och lera, men något skrangligt bygge i stil med "tre små grisar" är det inte fråga om. Projektet har också beviljats ett litet bidrag av Nylands konstkommission. Föreningens styrelsemedlem Lars, Lasse Karlsson hoppas på byggstart inom några år. Programledare är Tiina Grönroos.

 • Personalen vid HVC:s bäddavdelning i Ekenäs, Raseborg, behöver hjälp med det vi brukar kalla en guldkant för sina patienter.
  En av vårdarna, Maria Mia Mattsson, gjorde ett upprop å hela personalens vägnar i gruppen Tjänster i Raseborg på Facebook och vårdarna väntar nu med iver på frivilliga som tar kontakt. För de piggare patienterna blir dagarna på avdelningen tidvis ganska tomma och tysta. Frivilliga kunde bidra med både program och sällskap.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också