Klipp

 • I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och det uppmärksammades vid tyska intitutionen vid Åbo Akademi med ett seminarium 23 april. Hur viktigt är det att tala om det här, 30 år efteråt och vad kan vi lära oss av händelsen? Vi talar med Christopher Schmidt, professor i tyska vid Åbo Akademi om allt från dåtidens fysiska murar till nutidens även ditigala och mentala murar som vi omger oss av i vår värld. Reporter är Jasmine Nedergård.

 • Skolorna kan allt om mobbning men väldigt lite om sexuella trakasserier och och sexuellt utnyttjande.
  Bildningsdirektör Timo Jalonen i Åbo vill att alla skolor arbetar med det här. Men de konkreta redskapen för skolanställda saknas.

 • Maria Malmström-Frigó, hemma från Björneborg, jobbar som lärare vid den svenska skolan i Paris. Hon satt vid middagsbordet när hon fick höra om branden i Notre Dame. Det är en stor kulturell och arkitektonisk katastrof, säger hon, allt i Paris kretsar kring Notre Dame som har en lika stor betydelse som Eiffeltornet. Det råder en stor sorg i landet.
  Andy Ödman ringde upp Maria Malmström-Frigó i Yle Åbolands morgonsädning.

 • Maria Malmström-Frigó, hemma från Björneborg, jobbar som lärare vid sen svenska skolan i Paris. Hon satt vid middagsbordet när hon fick höra om branden i Notre Dame. Det är en stor kulturell och arkitektonisk katastrof, säger hon, allt i Paris kretsar kring Notre Dame som har en lika stor betydelse som Eiffeltornet. Det råder en stor sorg i landet.
  Andy Ödman ringde upp Maria Malmström-Frigó i Yle Åbolands morgonsädning.

 • Charlotta Rosenberg och Janne Wennström snackar om torgparkeringen, om muminmuggar och om det är bra att man i framtiden kan rösta digitalt. Programvärd Lina Frisk.

 • Studenter i Åbo klimatdemonstrerar och studenten Petra Arola är en av dom som deltar. Redaktör: Lina Frisk.

 • Malin Järvinen och John Lassus snackar kring aprilskämt, förhandsröstningen, om polisen som inte dök upp vid ett rån i Korpo, naturupplevelser på Norrbyholmen i Pargas och om att bo på kollektiv. Programvärd Lotta Sundström

 • Cecilia Weckström bor ihop med 11 andra personer i ett kollektiv i Åbolands skärgård. Hon flyttade in för ett år sedan och har inte ångrat en dag.

  Att bo i kollektiv kan vara bra både för hälsan och för plånboken.

 • Brandsäkerheten i hemmet, skattesmällen för fastighetsägare i yttre skärgården, kryssningsfartyg i storm och vårtecken är ämnen som den här veckans Morgonparlamentarister Nina Kivinen och Fredrik Portin diskuterade. Programvärd Lina Frisk.

 • Guide Bodil Lindberg berättar om barnens sjöfartsmuseum.

 • Man får ju nästan en chock och blir man så glad när solen lyser och det är ljust ute!
  Studenten Ida Laakso och skådespelaren Jerry Wahlforss är så glada över att våren är antågande. I Morgonparlamentet snackades också kring sprickorna vid torget i Åbo som bygget av torgparkeringen har förosakat, om den nya företagaren på Örö och om Nordiska motståndsrörelsen som stört valarbetet i stan. Redaktör: Lotta Sundström.

Lyssna också