Vinkkeli

Kieliläppäri - osa 5: miksi virkakieli on koukeroista?

 • 10 min
 • tillsvidare

Lainsäädännöstä huolimatta virkakielen koukerot ovat menneet yhä kummallisemmiksi. Tiina Harpfin toimittamassa Kieliläppärissä pohditaan, mistä virkakieli johtuu. Asiantuntijana on tutkija Ulla Tiililä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

Sändningar

 • ti 12.3.2013 12.14 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ylen historiaverkossa pyysimme ihmisiä ehdottamaan Yle historia-verkossa hyviä historiablogeja. Ehdotuksia tuli keskiaikaisesta neuleblogista ysärinuoruuteen. Järjestimme näistä blogeista parhaimman historiablogiäänestyksen. Äänestys on päättynyt ja voittajaksi nousi Laitasaaren kylää kuvaava laitasaari.net. Seija Aunila soitti blogin päätoimittaja Solja Holapalle.

 • Vinkkeli: Luonnonluvut osa 5: Mikä kuva-arvoitus sisältyy korkealla sijaitsevaan suohon? Millainen on puun aikakäsitys ? Suojelubiologi Ilkka Immonen ja erikoissuunnittelija Riitta Nykänen arvioivat Paljakan luonnopuistoa nyt luonnon luvuilla. Ja toimittajana on Heikki Niskanen.

 • Mikä tutkija Jouni Sorvaria viehättää muurahaisissa? Millaisella kalustolla Eerikki Rundgren kehottaa ihmisiä tarkkailemaan hyönteisiä? Entä mikä on koiran osa tässä kokonaisuudessa? Luonnonluvut-sarjaa toimittaa Heikki Niskanen. Sarjaan liittyvä nettisivu: http://blogit.yle.fi/tiedeprisma/mittaa-kuinka-luonnontilainen-ymparistosi-on

 • Minkälaisia konflikteja käyvät kasvit läpi lopun ajan maisemassa? Heikki Niskasen toimittamassa sarjassa haastateltavina ovat puutarha-amanuenssi Elina Häikiö ja suojelubiologi Anna-Riikka Ihantola. He kertovat kasvien rajallisesta maailmasta luonnon luvuilla. Entä miten puutarha villiintyy?

 • Kannattaako järvivettä juoda? Mistä vesinäytteet tulisi ottaa? Kuinka kotirannan tilaa voi tarkkailla? Yliopisto-opettaja Liisa Nurminen Itä-Suomen yliopistosta sekä erikoistutkija Pekka Hyvärinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta valottavat vesialueiden luonnon lukuja. Ohjelman toimittaa Heikki Niskanen.

 • Jos Suomi olisi luonnonpuisto niin millaista täällä olisi? Toimittaja Heikki Niskanen pohtii luonnonympäristön muutosta, haastateltavana ovat erikoistutkija Kimmo Virtanen GTKsta ja ympäristökasvattaja Riitta Nykänen.

 • Professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta kuljettaa Helsingin keskustaan ja tapaa siellä muun muassa kaupunginjohtaja Jussi Pajusen.

 • Venäläisten määrä suomessa kasvaa siihen vauhtiin, että laskelmien mukaan ei mene kovinkaan kauan, kun venäläisiä on suomessa enemmän kuin suomenruotsalaisia. Kyrillisiä kirjaimia näkyy kuitenkin harvassa paikassa, yksi niistä on Helsingin keskusta. Mutta ennen Sofiankatua maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kohtaa maailmanpoliittisella kaupunkikävelyllä yhdessä toimittaja Seija Aunilan kanssa yllättäen ylipormestarin.

 • Suomen pankin edustalla on sadan markan setelistä tutun J. V. Snellmanin patsas. Markkaa Suomella ei enää ole ja rahapoliittinen päätösvalta on siirtynyt finanssimarkkinoiden luottoluokittajille, sanoo maailmapolitiikan professori Teivo Teivainen, joka kehottaa toimittaja Seija Aunilaa katsomaan Snellmanin patsaan kivijalkaa maailmanpoliittisella kaupunkikävelyllä.

 • Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kohtaa seminaaripäivän jälkeen Kruununhaassa moraalisen ongelman, kun seminaariin osallistuneet miettivät, minne mennään jatkoille. Voiko tämä sosiologien ja valtiotieteilijöiden joukko mennä ravitsemusliikkeeseen, jonka omistaja on tuomittu etnisestä syrjinnästä 90-luvun alkupuolella? Maailmanpoliittisella kaupunkikävelyllä professori Teivainen ja toimittaja Seija Aunila saapuvat Pataässän edustalle.

 • Suomalaisyritykset sekä laajentavat yritystoimintaansa maailmalle että hankkivat tuotantoonsa materiaalia pitkien välitysketjujen päästä. Laajeneminen ei ole ollut pelkästään liiketoimintaa, vaan yrityksistä on samalla tullut poliittisia toimijoita. Tätä toimintaa kutsutaan yritysten sisällä yhteiskuntavastuuksi. Ulospäin se näyttäytyy räikeimmillään lapsityövoiman hyväksikäyttönä ja paikallisten asukkaiden etujen polkemisena. Maailmanpoliittisella kaupunkikävelyllä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen johdattelee toimittaja Seija Aunilan Stora Enson edustalle, Katajannokalle.

 • Helsingin rautatieasema on paikka, jossa voi tutustua siihen, miltä monikulttuurinen Suomi näyttää sen kaikissa eri muodoissaan. Vaikka aseman tienoilla pyörii paljon ulkomaalaisia, niin osa heistä välttelee paikkaa. Maailmanpolitiikan Professori Teivo Teivainen tutustuttaa toimittaja Seija Aunilan sekä poliisiin että romanikaupustelijoihin maailmanpoliittisen kaupunkikävelyn viimeisessä kohteessa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kuinka paljon ihminen voi vaikuttaa siihen, miten talous kehittyy ja onkokapitalismissa lama aina vääjäämätön? Johanna Hietalahden Kioskitiedettä -minisarja etsii vastauksia talouden peruskysymyksiin ja tässäpä eräs mielenkiintoinen näkökulma siihen, mikä on lama.

 • Toimittaja Johanna Hietalahti etsii tänään vastausta kysymykseen, miten ihmeessä maailmassa voi olla enemmän velkaa kuin rahaa.

Lyssna också