Nyländsk förmiddag

20.02.13. Oskar "Jeppe Porno" Elmgren - "porrstjärna"

 • 33 min
 • utgått

Sändningar

 • on 20.2.2013 15.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Det är faktiskt Johan Holmberg själv som använder ordet "begagnade" om sina hittedjur. Men han gör det med stor kärlek. På Skeppsdal family i Barösund i Ingå har hittedjuren ingen nöd. De tas omhand av Johan och Päivi som förestår hittedjurshemmet som anlitas av kommunerna Hangö, Raseborg och Ingå.
  För tillfället bor ett tiotal katter i katthuset. Under 2017 fick drygt 200 katter ett nytt hem via Skeppsdal.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nyländska musikgruppen Mandys Nyckel släpper sitt andra album med egna låtar, skrivna av grundaren och initiativtagaren bakom bandet, Amanda Henriksson. Det här är vispop med influenser av både jazz, folkmusik och världsmusik.
  Piano, bas, trummor och gitarr bildar grunden i bandet medan ackordeon och olika slagverk bidrar till en varm klang.
  Två av sångsolisterna i bandet, Sara Selenius och Sofia Fri-Xavier, gästade Gunilla Ginström och bjöd på tre smakprov från nya skivan Wind.
  Hittills är Mandys Nyckel en relativt okänd konstellation, men en konserturné är på kommande.

 • Genom projektet Kraft i åren har Hangö nu fått två riksha-cyklar som ska ta äldre ut på cykelåkturer i stan bara det blir vår och sommar och cykelsäsong. De här cyklarna med en tvåmanna soffa fram står sedan några dagar utställda i servicehemmet Astrea i Hangö. Redan nu lär de dra mycket nyfikna blickar till sig.
  Vad är detta? Vem ska använda dem?
  Liksom på ett antal andra orter i landet får äldre hangöbor nu en chans att åka ut med dem - helt gratis dessutom.
  Fysioterapeut Hanna Österlund är anställd inom äldreservicen i Hangö stad och koordinerar det hela, men i övrigt är anskaffningen gjord helt och hållet med privata sponsormedel.
  Och cyklandet kommer att skötas helt och hållet med frivilliga krafter.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I Hangö finns ett litet gäng karlar som har tillverkat fågelholkar i många års tid. Fågelholksfabriken - jo den kallas faktiskt så - finns i det före detta åldringshemmet Ljungbo. Det är fråga om rehabiliterande arbetsverksamhet. Långtidsarbetslösa bygger holkar, men fixar också mycket, mycket mer under ledning av arbetshandledare Tom Lindgren. Tiina Grönroos har besökt "fågelholksfabriken" i Hangö:

 • Det var några kvinnor, anknutna till sjukhuset i Ekenäs, som grundade en lokal zontaklubb i Ekenäs i mars 1968. Idag talar man mycket om våld mot kvinnor och redan då jobbade zontorna för kvinnans självbestämmanderätt. Frågor om preventivmedel och frågor om ett yrkesliv utanför hemmet var aktuella i Finland i slutet av 60-talet.
  Maj-Len Söderlund, som kom med just då,1968 minns den här tiden för 50 år sedan. Gäster är också Pirkko Grönroos, ordförande för Zonta Club of Raseborg-Raasepori samt Anita Westerholm, klubbens yngsta medlem.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Emmaus Westervik i Ekenäs tar emot stora mängder med böcker. På Emmaus finns det ungefär 750 hyllmeter med litteratur. Ett par gånger i året har de bokrea och då går ca. 100 m böcker (ungefär 3300 böcker) åt på en vecka. Nästa bokrea börjar lördagen 10.3.

  Verksamhetsledare Maarit Kinnunen berättar att de ändå måste sålla mycket bland litteraturen. I dagens läge slängs ungefär 1/3 av alla böcker som doneras till Emmaus. Lyssna på Emmaus bokhistoria och hur försäljningen går i dag.

 • Flytta till landet!
  Den uppmaningen kommer Christel von Martens, tidigare direktör för svenska verksamheten vid Kommunförbundet med.
  Christel von Martens skriver i pensionärförbundets tidning God Tid att pensionärer borde tänka om vad gäller boende på äldre dagar.
  I stället för att sälja egnahemshuset i byn för att flytta in till en höghuslägenhet i en stad så ska man göra helt tvärtom. Det vill säga – sälj höghuslägenheten och köp en enplansvilla mitt i en by.
  Christels uppmaning är helt mot vad många pensionärer gör idag. Men Christel har många motiveringar för varför det är bättre att åldras i en liten by framom en stor stad. Själv har hon gjort slag i saken. Christel och hennes man Rolf von Martens har visserligen ännu kvar sin höghuslägenhet i Hertonäs i Östra Helsingfors, men för några månader sedan köpte de en liten enplansvilla i Bromarv kyrkoby. Dit är de på väg att flytta, Christel von Martens, hennes man och deras hund. Så här motiverar Christel, infödd helsingforsbo, varför hon inte vill bo kvar i Helsingfors. (Redaktör Tiina Grönroos)

 • - Onsdagen den 28 februari var sista arbetsdagen för Bertel "Berra" Lindell. Här berättar han i direktsändning om sina minnen från den 40 åren för Tomas Ek, som varit hans samarbetspartner sedan 2010 i Nyländsk förmiddag och Förmiddagen i Nyland

 • - Onsdagen den 28 februari var Bertel "Berra" Lindells sista arbetsdag vid YLE. Här berättar han i direktsändning om sina minnen från de 40 åren för Tomas Ek, som varit hans samarbetspartner sedan 2010 i Nyländsk förmiddag och Förmiddagen i Nyland

 • Ulrika Eklöf-Kontkanen hjälper en 92-åring att rasta sin gamla hund i Hangö. Hundägarens son Nisse Lindholm publicerade i februari ett inlägg på facebook om att hans mor hade fått besök av djurskyddet. Ämnet fick mycket uppmärksamhet och det hela slutade med att två kvinnor nu hjälps åt att hjälpa 92-åring med att rasta sin hund. Hunden är välmående men extra hjälp var ändå välkommet, säger sonen som är nöjd med slutresultatet.

  Följ med på en kall och blåsig rasttur med Ulrika och hunden Skrållan.

 • Nu ska ni få träffa journalisten, sjukskötaren och författaren Patricia Bruun som bor i Bromarv och som är aktuell med en bok som handlar om biståndsarbete i Kongo-Kinshasa. Det är en roman, till stor del skriven i jag-form, men Patricia som själv jobbat som sjukskötare i Kongo-Kinshasa, säger att boken inte handlar om hennes tid i Afrika. Patricia Bruun blandar fakta och historia med fiktion, det vill säga verklighet varvas med påhittade händelser. Vad som sedan eventuellt har hänt när Patrica Bruun jobbade för Läkare utan gränser är upp till läsaren att bedöma och fantisera. Tiina Grönroos har träffat Patricia Bruun för att höra mera om boken och naturligtvis också vad Patricia upplevde på riktigt under sin tid i Kongo-Kinshasa.

 • Pojobon Gretel Johansson berättar om de tre olika skolbyggnader som finns på kyrkbacken. Dessutom redogörs det för den gamla lärarinnebostaden som kan komma att rivas. Skolbyggnaderna i Pojo kyrkby är skyddade av en RKY-märkning som Museiverket gett området. Mera finns att läsa om märkningen på Museiverkets sida.

  I inslaget redogör Gretel Johansson om livet på skolområdet, både förr och nu.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också