Nyländsk förmiddag

Nyländsk förmiddag: Lucia gästar Yle

  • 22 min
  • tillsvidare

Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Sändningar

  • to 13.12.2012 10.21 • Yle Arenan

Avsnitt

  • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

  • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

  • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
    Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
    Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
    Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
    Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
    För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
    Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
    Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
    Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

  • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
    Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

  • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
    Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
    Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
    I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
    En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
    Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
    Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
    Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
    Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
    Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

  • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

  • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

  • Två motorcykelevenemang lockar människor till Åminnefors i helgen. Det traditionella välgörenhetsevenemanget Bruksrundan får i år en uppföljning, en middag på Åminne gård. Bikers meet and eat ska samla människor med ett intresse för tvåhjulingar, om de så är motorcyklar eller mopeder förklarar Karisbon Anders Fagerholm vars mc-intresse startade redan när han var barn. Redaktör: Malin Valtonen.

  • Förarna i huvudstadsregionen kör helt okej. Problem blir det när folk har bråttom, konstaterar trafikskolelärarna Santtu Sarlin och Åke Eriksson i Grankulla. Det leder till att bilar kör för nära och inte använder blinker - något som irriterar andra trafikanter visar Yle Huvudstadsregionens webbenkät. Redaktör: Christoffer Kaski.

  • Det var iallafall lyssnarnas bästa tips på tal om hjortar som äter allt i våra trädgårdar.
    Smutsigt, luktande fårull i tovor i blomlanden har hållit djuren borta hos flera. Ett liknande recept gav också trädgårdsmästare Martti Rappu från Hagalndet i Ingå. Nämligen en mixtur av fårfett och vatten som sprutas över blommor och plantor.
    Ett annat hett tips är gårdshundar. Gärna sådana som jagar och skäller.
    I studion Malin Valtonen och Martti Rappu.

  • Hangöbon Armas Ahlfors sköter fortfarande det allra mesta i sin prunkande trädgård. Både det som gror inne i växthuset och det som fyller hela tomten. Blommor, växter, örter, buskar och träd bäddar in hela egnahemsgården vid Ängsgatan i Hangö.
    Både Armas och hans hustru har haft ett stort trädgårdsintresse allt sen 50-talet då de slog sig ner här. Nu lever Armas ensam kvar och så här års går mycket av hans dagar åt ute i landen.
    Ett år lär han ha förklarat krig med kirschkålen och vunnit den kampen!
    Men vad är hemligheten bakom att orka jobba på trots hög ålder?
    Antagligen är det både passionen för allt som växer, ett stort intresse för matlagning och fina råvaror samt ett hälsosamt liv, menar sönerna Lars och Börje Ahlfors samt dottern Inger Nyberg.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • På torsdag (23.5) har pjäsen Eftermiddag premiär på teater Rampfeber i Vanda och det är en pjäs som kommer att turnera runtom i Nyland under sommaren. Skådespelaren och Rampfebers sekreterare Kia Lundberg-Kankare berättar mera om pjäsen och var den kan ses i sommar. Redaktör Saga Mannila.

  • Sarah Fältmarsch tog kontakt med Bytesbörsen och efterlyste alla slag av hästvagnar och slädar för hennes fyra Ardennerhästar. Och faktum är att gamla hästvagnar och kärror tydligen ligger och skräpar lite här och där för Sarah fick flera napp på sin efterlysning.
    Ardennern är världens vanligaste arbetshäst, men i Finland är uppfödning av de här kraftfulla kallbloden inte vanlig. Belgien räknas som Ardennerns hemland, men det finns uppfödning av dem också i bland annat Sverige, Tyskland, Holland osv.
    Sarah Fältmarsch, som bor med familjen på en gård utanför Ekenäs, har två Ardennerhästar och två Nordsvenska brukshästar.
    Alla behöver ett arbete.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Galleri Gata, som finns i tunneln under Mannerheimgatans bro i Borgå, får nya målningar. Bildkonstnären Ylva Holländer som tog initiativ till galleriet i fjol ska i år samarbete med konstnären Sirkka Tapio. Tunneln målas i juni.
    Ylva Holländer berättar också mera om hur viktigt hon tycker offentlig konst är och vad för verk hon jobbar med just nu. Redaktör Malin Valtonen.

  • Graffiti är en konstform som väckt mycket känslor under åren. Graffitin kom till Finland på 1980-talet och när den här konstformen var ny så var allmänheten och också myndigheterna rätt så välvilligt inställda.
    Men i takt med att graffiti spred sig och de här så kallade taggarna blev allt fler så började man in emot 1990-talet se på det hela som klotter.
    Men i dag är det inte alls bara unga hipphoppare som sprayar graffiti.
    Marja Heinonen och gruppen SixFiveCue, en grupp pensionärsdamer där medlemmarna måste vara över 65, har fått lov av Helsingfors elbolag Helen att måla färgglada motiv på elskåp runt omkring i huvudstaden.
    Redaktör Bertel Lindell.

  • Ett pilotprojekt som stöder barns läsning har pågått i västnyländska Sjundeå under det senaste året. Det handlar om läsmormor och/eller-morfar som regelbundet läser tillsammans med elever. Sjundeå svenska skola har haft turen att ha både en läsmormor och läsmorfar engagerade och i skolan ser man redan nu goda resultat.
    Läsningen för de enskilda tredjeklassarna som träffar läsmormor eller-morfar går smidigare nu och hela klassen tycker jättemycket om att lyssna när läsmormor Mona Svartström slår sig ner för att läsa för allihop.
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Vi ställde frågan till lyssnarna: Vilket djur i Nyland är farligast? Vilket djur har du mest respekt för?
    Flera svarade fästingen. På andra plats kom getingen, speciellt för de allergiska. Någon nämnde också skogssorken som kan sprida sorkfeber och folk som bor inom ett vargrevir var orologa för vargen inne bland bebyggelse.
    Tove Wide är chefsläkare vid Raseborgs stad, men hon har också lång erfarenhet som praktiserande läkare. Hon menar att fästingen visserligen kan vara farlig, men om borrelios behandlas i tid kan vi vara lugna.
    Vad är borrelios, egentligen?
    Redaktör Gunilla Ginström.

  • Många minns Mauno Koivisto som politiker och president. I Ingå däremot minns folk honom som "Manu" som handlade i den lokala matbutiken, körde traktor och högg ved. Presidentparets fritidsbostad, gården Hemmings i Täkter, var Mauno Koivistos favoritplats. Nu ska lilla Täkter ungdomsförening sätta upp historiens första pjäs om byns egen president. Delar av manuset består bland annat av Ingåbornas minnen av presidentparet. Tapsa Viljanen och Tom Dahlin delar med sig av minnen i studion och pjäsens producent Kerstin Karlberg berättar det senaste om produktionen. Redaktör Malin Valtonen.

  • Ett nytt projekt är i startgroparna vid Yrkeshögskolan Novia. Specialforskarna Otto Långvik och Jonna Engström-Öst håller i trådarna för en forskning som ska undersöka läkemedelsförekomsten i Pojoviken och Svartån i Raseborg. Sedan ska de och deras team ta fram så kallade hydrogeler baserat på vedmaterial för att rena vattnet. Malin Valtonen intervjuar Otto Långvik.

Lyssna också