Ajantasa

Mannerheim-elokuvan taustat, suomalainen pelikulttuuri

 • 51 min
 • tillsvidare

Torstaina 16.8.2012 tuottaja Erkko Lyytinen kertoo Mannerheim-elokuvan synnystä. - Loton ja muidenkin rahapelien pelaamisesta Pelitoiminnan tutkimussäätiön tutkimusjohtaja Pauliina Raento. - Saariselällä vietetään motoristien "Jänkhällä jytisee" -motoristitapahtumaa. Ajantasan toimittaa Mira Hyttinen.

Sändningar

 • fr 24.8.2012 15.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ajantasan erikoislähetyksessä haastateltavina vanhempi tutkija Otso Iho, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja terrorismitutkija Leena Malkki. Toimittajana Kati Lahtinen

 • Terrorismia Espanjassa. Mitä tiedämme nyt? Barcelonassa oleva toimittaja Jyrki Palo päivittää tilanteen. Miksi me pelkäämme tekevämme virheen? Miten oppia sietämään omaa virheellisyyttä? Mitä hyötyä virheistä on? Haastattelussa psykologi Marjukka Laurola. Monen maan suurkaupungeissa - esimerkiksi Tukholmassa - on lähiöitä, joita karttavat jopa poliisit. Suomessa ei näin ole. Mitä täällä on tehty toisin? Vastaamassa poliisitarkastaja Pekka Heikkinen poliisihallituksesta, ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista sekä kaupunkiympäristön toimialapäällikkö Tero Santaoja Helsingin kaupungilta. Ulkosuomalaishaastattelussa vuorossa Anneli Huttunen Australiasta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Terrorismia Barcelonassa. Mitä tiedämme nyt? Ulkomaantoimittaja Minna Pärssinen päivittää tilanteen. Junalippua ei saa junasta. Se pitäisi ostaa automaatista. Automaattia ei välttämättä ole tai se ei toimi. Nykytekniikasta olisi apua, mutta entäs jos ei ole pankkikorttia tai älypuhelinta? Sitä voi kysyä junassa olevalta konduktööriltä, mutta lippua häneltä ei voi ostaa. Entäpäs sitten uudistus vaikkapa työmatkalaisen sarjalipusta, joka ei oikeastaan ole junalippu ollenkaan, jos sen yhteyteen ei ole erikseen varannut paikkaa sellaiseenkin junaan, josta ei voi varata paikkaa? Haastattelussa VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä ja HSL:n osastonjohtaja Mari Flink. Turvallisuusuhkiin varautuminen ja vapaaehtoinen maanpuolustus. Raportti maanpuolustustapahtumasta Helsingistä. Tavataan muun muassa Nuku rauhassa -tapahtuman hankekoordinaattori Kaisa-Maria Tölli. Politiikan syyskesä. Puolueiden kannatusmuutokset, hallituspuolueiden veronäkemykset ja tasavallan presidentin pikatahtiin tullut vierailukutsu Valkoiseen taloon ovat poliitikan toimittajien arvioitavina. Haastattelussa Marko Junkkari Helsingin Sanomista ja Pirjo Auvinen Ylestä. Yle vastaa: Radio uudistuu, mikä muuttuu? Vastaamassa radiopäällikkö Marja Keskitalo. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Valtiotieteiden tohtori Risto Hauvosen kirja Taistelu Koivistosta - Mauno Koiviston presidenttikausi lähihistorian puntarissa julkistetaan torstaina. Kirja käsittelee kriittisestikin Mauno Koiviston nousua valtaan 1982 ja hänen kahtatoista vuottaan presidenttinä. Ajantasassa kirjaa ja Koiviston aikaa ovat ruotimassa kaksi Koiviston aikalaista, ministeri Kalevi Kivistö ja päätoimittaja Jyrki Vesikansa. Lähetyksessä myös uutta tietoa maahanmuuttajien työllistymisestä. Lisäksi esitellään uudehko ja vielä melko tuntematon urheilulaji swimrun. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Musiikin ja radio-ohjelmien tekijä, edesmennyt Gösta Sundgvist on monelle entiselle nuorelle edelleen tärkeä henkilö. Hän kuoli 14 vuotta sitten, ilmeisesti sydänkohtaukseen. Kuolinpäivä on sama kuin Elvis Presleyllä, tosin eri vuonna. Julkisuutta vältelleestä miehestä on valmistunut nyt teos nimeltään Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo. Ajantasa käsittelee Sundqvistin elämää monelta kantilta. Lisäksi lähetyksessä puhutaan myös mm. digitalisoituvasta maaseudusta. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Ravustus. Tämä rapuvuosi on hyvin poikkeuksellinen, sanoo rapubiologi Japo Jussila. Tulevaisuuden työpaikka. Miten teemme töitä tulevaisuudessa? Johtava asiantuntija Pirjo Nikkilä Sitrasta ja työhyvinvointijohtaja Kati Huoponen Ilmarisesta kertovat. Suomalaisten palkat. Tilastokeskus tietää, miten me tienaamme ja kertoo siitä tietoja. Mukana muun muassa naisten ja miesten palkkaerot ja uusin tieto suomalaisten keskimääräisistä ansioista. Vanhenemisen taito. Vanheneminen on viisautta ja vapautta, mutta myös luopumista. Haastattelussa psykologi, filosofian tohtori Marja Saarenheimo Vanhustyön keskusliitosta. Elvis. Elvis Presleyn kuolemasta kulunut 40 vuotta. Musiikkitoimittaja Pekka Laine kertoo Elviksestä ja hänen merkityksestään. Toimittaja Aki Laine.

 • Junalakon jälkeiset. Lakko päättyi yöllä. Miten liikenne on palautunut uomiinsa lakon jälkeen? Rataliikennekeskus vastaa. Hoitamattomat. THL:n tutkijan Sonja Lumpeen mukaan Suomessa voitaisiin välttää 2800 kuolemaa nykyistä paremmalla terveydenhoidolla. Haastattelussa myös Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen. Palkittu dekkaristi. Esikoisteoksestaan palkittu Max Seeck on kirjoittanut uuden teoksen. Brexitin seuraavat aiheet ja vaiheet. Britannia linjaa entistä tarkemmin brexit-suunnitelmiaan. Alkamassa on brittien ja EU:n kolmas neuvottelukierros. Haastattelussa johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista. Asumismenot. Kiinteistöliitto on jälleen selvittänyt suomalaisten asumismenoja. Raportti julkistuksesta. Kolumnisti Matias Möttölä neuvoo siirtämään rahat pois kehnosti tuottavilta pankkitileiltä. Toimittaja Aki Laine.

 • Nuorten hampaiden kunto huolestuttaa, mikä avuksi? Kansainvälisiä nuoria Etelä-Savossa, mistä on kyse? Opimmeko mitään historista? Miltä näyttää Kansallisteatterin syksy? Muun muassa näihin aiheisiin haetaan vastausta iltapäivän Ajantasassa. Lähetyksen toimittaa Kati Lahtinen.

 • Suomeen tarvitaan pikaisesti uusi mielenterveysohjelma. Näin sanoo Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck. Hyvältä sen tilanne ei näytä, sillä sotessa mielenterveyspalvelut ovat olleet sivuroolissa. Perheenjäsenen sairaus kuormittaa aina myös läheisiä. Mielenterveysomaisten keskusliitto onkin esittänyt huolensa mielenterveyspotilaiden omaisille jäävästä vastuusta. Ajantasan aiheena on mielenterveyspalvelujen tarve, tilanne ja tulevaisuus. Lähetyksessä asiaa myös uhanlaisten kalojen pyydystäjille vaadittavasta uudesta sanktiosta ja Espanjan turisminvastaisuudesta. Ajantasan toimittaa Kati Lahtinen.

 • Saako jäädä pois, jos ei pääse junalla töihin? Veturimiesten lakko alkaa illalla. Miten yleensä junia työmatkaansa käyttävät pääsevät huomenna töihin. Olisiko lakko syy jäädä pois töistä, mitä mieltä on työnantaja? Raiteiden veto. Mikä on raideliikenteen imago nyt? Entä sen osuus matkailusta? Miten junamatkailu houkuttaa? Haastattelussa Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen. Merenpohjan kunnostus. Helsingin Töölönlahdella kokeillaan pohjan kunnostamista uusin keinoin, muun muassa heikkoa sähkövirtaa veteen johtamalla. Ajantasassa raportti puhdistettavan veden ääreltä. Helsingissä pidetään ylihuomenna piispanvaali, jossa valitaan seuraaja Helsingin nykyiselle piispalle Irja Askolalle. Kysytään Irja Askolalta minkälaiset tehtävät ja haasteet uutta piispaa odottavat? Totuuden jälkeinen aika. Onko se nyt ja jos on, niin miksi? Vastaamassa viestinnän professori Esa Väliverronen ja Skepsiksen varapuheenjohtaja Tiina Raevaara. Kolumnisti Inka Mero haluaa lisää työperäistä maahanmuuttoa Suomeen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Hevosharrastus lisääntyy monin eri tavoin. Kuninkuusravit keräsivät kymmeniätuhansia katsojia, joku haluaa hoitaa hevosia, toista kiinnostaisi oikein useamman hevosen talli ja keppihevosharrastuskin on kasvussa. Mikä hevosissa kiinnostaa sinua? Asiantuntijana Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.
  Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.
  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.
  Tervetuloa mukaan tekemään Suomen kuunnelluinta kontaktilähetystä!

 • Masennus voi olla myös mahdollisuus. Näin väittää psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti kirjoittamassaan kirjassa "Masennus mahdollisuutena - Matkaopas muutokseen". Hän kirjoittaa, että masennus ei ole sataprosenttisesti paha asia, vaan sillä on merkittävä tarkoitus ihmislajille, samoin kuin kivulla, nälällä ja monella muulla negatiivisella signaalilla. Ajantasassa väitettä arvioi psykoterapeutti Jannecke Lindqvist Mielenterveysseurasta. Kuulemme myös, mitä masennuksen kokenut Sam Öhman aiheesta ajattelee. Hän päätti tervehdyttyään toteuttaa suuren unelman. Lähetyksen toimittaa Anne-Mari Rajala.

Klipp

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

Lyssna också