Radiohuset podcast

Radiohuset podcast: 17.07.12 Radiohuset podcast

 • 38 min
 • utgått

Pratradio från Svenskfinland. Sofia Fri och Vicky Österberg vill inspirera finländska barn att musicera, rytmisera och bygga sina egna instrument. Hundpsykologen Maria Kjerstadius är en av initiativtagarna till Gula Hund-kampanjen som ska ge hundar större utrymme och bidra till att göra våra husdjur lyckligare. Dessutom handlar det om flamländsk integration, finländsk turismnäring och hur man enklast gör sig av med mördarsniglar. Programledare är Gunilla Celvin och Tobias Larsson.

Sändningar

 • ti 17.7.2012 17.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Pratradio från Svenskfinland. Vi pratar om sömnproblem och praktiska knep hur man får tag i sömnen med Monica Halinen som är versamhetsledare för den psykosociala föreningen Sympati. Det gäller att vara morgonpigg när man är programvärd för den nya morgonshowen i Radio Vega huvudstadsregionen. Radiohuset har träffat Nina Sederlöf, Kati Enkvist och Eva Frantz. Dessutom jämför vi pappapolitiker med mammapolitiker och funderar på varför vi överhuvudtaget ska ha aprilskämt i våra medier. Pragramledare är Tobias Larsson och Tiina Grönroos.

 • Pratradio från Svenskfinland. Arthur Franck från 4KRS Films berättade om Seportaget "Slaget om Västnyland 1980-1991" handbollsrivalitet på hög nivå. Tiina erkände att hon har blivit en tant som inte förstår tonårsmusik. Tv-serien Dallas gjorde översättaren Klaus Laitinmäki intresserad av språk. Peter lärde sig om rågbrödets nyttighet. Kjell Lindroos funderade kring Obamacare.Prao-eleverna Aurora Heikius och Fanny Hakala, kollade prao-läget med sina klasskamrater från Övningsskolan. På lördag väntas nästan 2 miljarder människor delta i "Earth hour", men dit hör inte Raseborg, Anneli Alfthan på WWF kommenterar. Programvärdar Peter Fahllund och Tiina Grönroos.

 • Pratradio från Svenskfinland. Vi träffar den unga begåvade trummisen Oscar Häggdahl som gör karriär i USA, köpman Janne Ekholm om de stora matjättarna som nu ska synas vad gäller konkurrens och matpriser och skolcoachen Yvonne Backman i Närpes, där man satsar på elevvård. Dessuom snackar vi uteblivna hockeyframgångar i Vasa, hundskit och böter, chokladdiet och mycket mer med programledare Peter Fahllund och Tiina Grönroos.

 • Pratradio från Svenskfinland. Vi har träffat Mona Björk som är medlem i föreningen för ensamboende. Radiohuset har också talat om facebookberoende och -depression med webbforskare Kim Holmberg vid Åbo Akademi. Maria Olin är redaktör för det åboländska lokaltv-programmet Åktur som saknar finansiärer och eventuellt måste läggas ned. Vi pratar också om hur en tv-bonde har utsetts till ambassadör för Kimitoön, om konsten att välja konstiga namn till sina barn och ett enkelt sätt att få kroppen i sommarvikt. Programledare är Ami Lassila och Tiina Grönroos.

 • pratradio från svenskfinland. Vi besöker kulturhuset Karelia i Ekenäs, går det att sälja schampo med hjälp av Hitler? Nya Zeeländske ministern Gerry Brownlees säger att vi är arbetslösa mördare här i Finland och kan verkligen det att man ställer fram klockan en timme göra att man får en hjärtattack? I Sverige har radiokanalen Alltid Nyheter fått priset Årets Pionjär.

 • Pratradio från Svenskfinland. Gäst idag Marja Kurki, legend på slipsar och scarfar. Vi besöker ochså minnes-klubben i Raseborg och vi pratar om drogförebyggande med Joonas Turtonen från nykterhetsförbundet för hälsa och trafik. Dessutom blev det prat om spökhus, spelmissbruk och om Försvarsminister Stefan Wallins Via Dolorosa, som trots allt slutade med Riksdagens förtroende. Programledare Ami Lassila och Peter Fahllund

 • Pratradio från Svenskfinland. IT-läraren Joakim Granqvist från Kyrkslätts svenska skolcentrum pratar om unga människors förhållande till internet. Maria Sundell är mormor på bibban i Raseborg och Hangö, Kimi Räikkönens comeback i Formel 1 hälsas med glädje, Iran och Israel överraskar med ömhetsbetygelser sinsemellan på facebook och Robert Olander från Energy Week i Vasa berättar om vad som händer på det internationella seminariet. Programledare Peter Fahllund och Tobias Larsson

 • Pratradio från Svenskfinland. Vi diskutera privat äldreomsorg med sjukskötare Patrik Ekström och försöker räkna ut i vilket ögonblick norrmännen blir fler än fem miljoner. Dessutom tar vi reda på hur gratis kollektivtrafik fungerar i Mariehamn, med anledning av att Tallinn överväger att slopa buss och spårvagnsbiljetterna. Att tugga, tugga och återigen tugga gör oss smartare, piggare och gladare. Det påstår forskare. Filippa Sundlin erkänner att hennes minne finns mellan kalenderns pärmar. Programledare är Tobias Larsson och Tiina Grönroos.

 • Pratradio från Svenskfinland. Idag från Björneborg med många gäster: undervisningsrådet Björn-Olof Malmström, Kaisa Löfgren, som jobbar som frivillig vid Pori Jazz, studerandena vid samskolan Laura Puronaho och Viktor Brenner, och Tarja Laine som satt sina barn i svensk skola och som gärna kallar sig en finlandssvensk "wannabe". Programledare Tobias Larsson och Ami Lassila

 • Pratradio från Svenskfinland. Malin v Koskull, doulakoordinator vid Folkhälsan, berättar om doulaprocessen och varför den är så givande för alla parter. Encyclopedia Britannica avskaffar sin tryckta utgåva. Kvinnor kring 40 har inte hittat en orsak till att skaffa barn, berättar damtidning. Minnesskötare Christel Roth vet att det lönar sig att träna minnet. Ann-Sophie Sandström manar blivande åldringar till revolt. Hockey-feber i Vasa inför Mestis! Programvärdar Ami Lassila och Tobias Larsson.

 • Pratradio från Svenskfinland. Vi diskuterar kreativt äldreboende med föreningsaktive Lars Karlsson. Tanter är morjens och populära, det vet kolumnisten Ted Urho. Finländska kvinnor som filmar sin egen vardag ska bli tv-serie också hos oss, vi hör om urininkontinens och den skam som många kvinnor går och bär på. Politiker i Norge har delade åsikter om twitter och facebook under mötestid. Kolla om du är stressad, gör en livsstilsanalys! Hur reagerar folk på mediedrevet kring Hilkka Ahde, Timo Räty och den påstådda romansen som inte var sann? Programledare är Tobias Larsson och Tiina Grönroos

 • Pratradio från Svenskfinland. Jens Wallin från Vasaregionens idrottsakademi är gäst. Vi ringer dessutom upp livsstilsprofessor Maj-Lis Helenius för att prata om diet-hetsen, och så hör vi om farorna med tjuvrökning, om singlarna som får välja semesterperiod sist, och så snackas det om ett piller man kan ta mot rasism. Tro det den som vill! Programledare Tobias Larsson och Peter Fahllund

Inga kommande avsnitt

Lyssna också