Yle Vega Västnyland

Passion för Maria Turtschaninoff del 1

 • 7 min
 • utgått

I del fyra träffar vi författaren Maria Turtschaninoff.

Sändningar

 • fr 13.7.2012 8.15 • Yle Vega Västnyland

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Bildkonstnären Leonor Ruiz Dubrovin är aktuell med separatutställningen Soirèe på Pro Artibus Galleri Elverket i Ekenäs. Den handlar bland annat om identitet och autenticitet i mötet med andra. Redaktör Monica Slotte vandrar genom utställningen tillsammans med konstnären under vernissaget den 12 april. Utställningen är öppen till den 19 maj 2019. Ruiz Dubrovin är finlandssvensk-spansk och bosatt i Helsingfors.

 • Jenny Paajes (per telefon) från Sjundeå, Matias Kaihovirta från Karis och Sara Wilson från Backgränd berättar vad de önskar av den nya regeringen. Alla tre följde noggrant med resultaträkningen på valkvällen, också Sara Wilson trots att hon betecknar sig som en lat väljare. Veronica Montén intervjuar.

 • Det nationella valresultatet återspeglar sig inte i Västnyland. Orsaken till det är att Västnyland traditionellt röstar på Svenska folkpartiet, säger raseborgaren och forskningschefen Lauri Rapeli vid Åbo Akademis institut för samhällsforskning. Programledare är Pia Santonen och Veronica Montén.

 • Raseborgaren Thomas Blomqvist (SFP) får fortsatt förtroende i riksdagen. Raseborgaren och forskningschefen Lauri Rapeli vid Åbo Akademis institut för samhällsforskning analyserar hur det gick för SFP i Västnyland i årets riksdagsval. Programledare Pia Santonen och Veronica Montén.

 • Johan Kvarnström (SDP) gör debut i riksdagen. Han kommenterar sitt resultat på sin valvaka i Karis sent på söndagskvällen. Raseborgaren och forskningschefen Lauri Rapeli vid Åbo Akademis institut för samhällsforskning analyserar varför det gick så bra för Kvarnström. Programledare Pia Santonen och Veronica Montén.

 • Det privata hamnbolaget Inkoo Shipping i Ingå har nyligen investerat i en ny, mobil lyftkran. Den är tolv meter hög, väger 160 ton och orkar lyfta en vikt som motsvarar cirka 16 personbilar. Tiina Grönroos har träffat bolagets vd Thomas Bergman och tekniska chef Jani Nordman för att prata om lyftkranen och andra hamninvesteringar.

 • Siru Lehtopelto frfån Ingå började spela i Lojolaget Lohjan Kisa-Veikot, därifrån flyttade hon till damlaget Salo HT. Hon gick också gymnasiet i Salo, men var inte nöjd med situationen där. Då blev det ett år som utbyteselev i Kanada - även där spelade hon hockey - och sedan Esbolaget blues med gymnasiestudier i Alberga.
  I dag jobbar hon på gym i Lojo, efter studierna vid Kisakallio.
  Det var hennes pappa som väckte intresset för hockey - han har själv spelat hockey och är fortfarande aktiv. Reporer: Marica Hildén.

 • Siru Lehtopelto från Ingå är 23 år och spelar som anfallare och back i ishockeylaget Blues från Esbo.
  Lehtopelto arbetar för närvarande på ett gym i Lojo. Hon har två syskon, en yngre och en äldre syster - alla tre syskon är väldigt intresserade av ishockey.
  Esbolaget Blues ishockeydamer vann finska mästerskapen efter att ha slagit Ilves från Tammerfors med 3-0 i matcher. Den avgörande finalmatchen vann Blues med 4-2.
  Det här är Siru Lehtopeltos första seger i ett mästerskap.
  Och visst känns det bra, säger hon till Yle Västnylands reporter Marica Hildén.

 • Sofia Liukko som går i nian i Hakarinteen koulu i Ekenäs är en av dem som dansar i rollen som Skräpdrottningen då Hurja Pirueti visar sin vårproduktion.

 • Katja Köngäs är rektor för dansinstitutet Hurja Piruetti i Karis. Vårens produktion heter Downloading future... please wait. Produktionen handlar om återvinning.

 • Johan Nilsson och Tove von Schantz blir rektorer för Ekenäs gymnasium respektive Katarinaskolan i Karis. Tillsammans med Sebastian Dahlström i Yle Västnylands morgonsändning diskuterar de bland annat frågor om fokus i undervisningen och respekt och bemötande i skolan.

 • Om ett par veckor åker 18-åriga Rufus Kesti från RasBudo i Ekenäs till Tyskland för att delta i världsmästerskapen i taekwondo. Han tränas av sin pappa Rafael Kesti.

Lyssna också