Yle Vega Västnyland

Passion för Maria Turtschaninoff del 1

 • 7 min
 • utgått

I del fyra träffar vi författaren Maria Turtschaninoff.

Sändningar

 • fr 13.7.2012 8.15 • Yle Vega Västnyland

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Raseborgs stad testar en ny form av kollektivtrafik. En minibuss plockar varje vardagsförmiddag upp kommuninvånare som bor utanför Ekenäs eller Karis centrum. I centrum får man sedan uträtta ärenden i cirka två timmar innan skjutsen går tillbaka hem. Billigt och bekvämt, men lite strul var det kring bokningssystemet, åtminstone under första dagen. Tiina Grönroos premiäråker Raseborgs byabuss tillsammans med chaufför Dennis Hjort.

 • Veckans sportmåndagsgäst är Ekenäsbon Emmy Erroll. Hon har boxning som hobby och berättar om hur intresset uppstod och om hur boxningen syns i hennes vardag. I dagsläge sysslar hon inte med boxning på tävlingsnivå. Hon berättar också om hur det var att träna med proffsboxaren Amin Asikainen.

  Emmy Erroll intervjuas av Veronica Montén och Bubi Asplund.

 • Militär-FM i fotboll kör i gång på tisdag (20.8) i Karis och i Ekenäs. Tio truppförband deltar och bronsmatchen och finalen spelas på fredag (23.8). Hanna Tallberg är informatör vid arrangören Nylands brigad, löjtnant Patric Westerlund är lagledare för Nylands brigads lag och Janec Jousmaa är högerback i laget. De berättar om turneringen. Bubi Asplund intervjuar.

 • 30-åriga Joel Rappe är bonde på heltid efter att han vid årsskiftet tog över sina föräldrars gård i Olsböle i Tenala. Han är deltar aktiv i jordbrukarnas intressebevakning både i Nyland och i Europa. Redaktör: Sofia Kajander.

 • Under det senaste halvåret har pusselbitarna fallit på plats i Emmi Nurmis liv. Hon har examensbetyget i handen och generationsväxlingen har blivit verklighet. Nu bor hon på sin hemgård med 75 kor och närmare 500 får. Redaktör: Sofia Kajander.

 • Augustinatten i Ekenäs förväntas slå nytt publikrekord i år. Festivalen, som främst riktar sig till unga vuxna men dit man är välkommen fast man inte har hunnit fylla 18, ordnas för tredje gången i Ekenäs. Tiina Grönroos har träffat arrangörerna Anders Sjöblom och Daniel Lindholm för att gå genom vilka artister som är på kommande. De korta artistnamnen väcker en del huvudbry hos Tiina, men hon får hjälp av Anders och Daniel.

 • Hangö tennisklubb är van vid att stå värd för stora tennisturneringar, både nationella och internationella. Som bäst (12-17.8.2019) pågår en internationell tävling för juniorer. Ungdomarna hör till tennistoppen i sina hemländer och därför spelas det igen tennis på hög nivå i Hangö. När Yle Västnylands Tiina Grönroos stämde träff med Hangö Tennisklubbs aktiva frivilligjobbare och arrangörer; Barbro Wikberg, Johan Krause och Seppo Laamanen hade vädrets gudar just spelat ett lömskt spratt. I sommarstaden Hangö där solen alltid skiner hade regnet fullkomligen vräkt ner över tennisbanorna vid Appelgrensvägen.

 • Johan Holmberg och frun Päivi Räty driver hittedjurshemmet Skeppsdal Family i Barösund i Ingå. Vår redaktör Anna Björkqvist besökte gården och snackade med Johan Holmberg om bolagets samarbete med Sydspetsens djurskyddsförening Eksy och hittedjurshemmets verksamhet. Bland annat har man tagit emot många hemlösa katter från Österbotten på den senaste tiden.

 • Samarbetsprojektet Grand beat vill få fram unga musikaliska talanger i Västnyland, eller varför inte i hela Finland. Linus Mäkelä från Kulturhuset Karelia och Felix Lönnqvist från Tryckeriteatern berättar om talangtävlingen som får sitt startskott på torsdag (15.8) då anmälningstiden börjar. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Skolstart i Lappvik i Hangö. Redaktör Sofia Kajander intervjuar klasslärarvikarie Anna Luhtasela, föräldern Päivi Suutari och eleven Saara Ahlfors som börjar i tredje klass.

 • För ett par veckor sedan vann Ekenäsbördige Daniel Forsell sitt tredje världsmästerskap i lag i skytteorientering. Han har inga individuella VM-dealjer, men han siktar på att lyckas vinna en sådan år 2020 då VM ordnas nästa gång. Daniel Forsell intervjuas av Bubi Asplund och Tiina Grönroos.

 • Det har varit väldigt mycket arbete och HSF har jobbat väldigt flitigt, säger hamnkapten Pekka Juhola till Sofia Kajander.

Lyssna också