Yle Vega Västnyland

Radio Vega Västnyland: Passion för Maria Turtschaninoff del 1

 • 7 min
 • utgått

I del fyra träffar vi författaren Maria Turtschaninoff.

Sändningar

 • fr 13.7.2012 8.15 • Yle Vega Västnyland

Avsnitt

Klipp

 • Måndag morgon var lugn på väg 186 vid den nyländska och åboländska gränsen. Polisen hade vid sjutiden på morgonen inte behövt be en enda bilist svänga om och åka hem igen.

  Polisen berättade i alla fall att i synnerhet unga chaufförer var ute och körde i helgen för att kolla var gränsen finns och hur det ser ut när polisen och försvarsmakten stannar bilisterna.

  Natten till måndag morgon var sedan lugn och polisen hade inte behövt be någon vända om.

  Hör Yle Västnylands reporter Marica Hildéns rapport från gränsen.

 • Idrottsverksamheten i Finland berörs i allra högsta grad av coronaviruset. Division 1-fotbollen kör i gång tidigast i början av juni. När Ekenäs IF kan påbörja lagträningarna är ännu väldigt öppet.

  Zacharias Ekström är lagkapten för Ekenäs IF:s fotbollslag. Han tycker att alla ska dra sitt strå till stacken i den rådande situationen. Just nu tränar spelarna i EIF individuellt för att vara i form då serien förhoppningsvis kör i gång.

  EIF:s manager Björn Olander berättar också hur division 1 möjligen spelas och hur spelarna i laget håller humöret uppe trots att säsongstarten blir framskjuten till juni.

  Bubi Asplund har talat med Zacharias Ekström och Björn Olander.

 • Energibolaget St1 bygger en bränsleterminal och en kaj i Ingå hamn. Investeringen uppgår till 40 miljoner. Inkoo Shippings vd Thomas Bergman är nöjd över att hamnen växer. Mika Wiljanen som är vd för St1 säger att det itne var svårt att välja Ingå hamn. Bubi Asplund intervjuar.

 • Nu är det klart vem som tar över gästhamnsverksamheten i Bromarv skärgårdshamn, nämligen Ekenäsbon Mårten Johansson, tidigare stadsdirektör i Raseborg och också projektledare för utbyggnaden av hamnen i Bromarv.
  När han i början av januari fick höra att Bromarv byaråd söker en ny företagare till sin skärgårdshamn behövde han inte många dagar tid på sig för att fatta beslut och lämna in anbud. Med sitt nygrundade företag Strandbistro Bromarv ab, vill han också få till stånd ett samarbete med de olika gästhamnarna i Åbolands skärgård. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Joakim von Bergmann är vd för Kustregionens utbildningsfastigheter som äger och förvaltar utbildningsfastigheter i Karis, Ekenäs och Pargas. I Ekenäs har bolaget också ett stort antal studiebostäder. Joakim von Bergmann pendlar mellan hemmet i Pargas och jobbet i Raseborg. Men hur blir det om gränserna till Nyland spärras av på grund av coronaläget? von Bergmann intervjuas av Veronica Montén.

 • På tisdagen (24.3) väntar vi på om regeringen kommer med besked om förändringar hur vi får röra oss i Nyland och om krogar och restauranger stängs eller inte. Minna Almark har ringt upp Jan Rönnberg, som bor i Karis och som jobbar i Böle på den fjärrstyrningscentral som styr alla tåg i södra Finland. Dessutom äger han en krog i Karis.När Minna nådde honom satt han på morgonkaffe på en bensinstation i Karis.

 • Coronaviruset och sjukhusets framtid oroar de anställda vid Raseborgs sjukhus. Sjukhusets direktör Gabriela "Gabi" Erroll säger att personlaens fokus nu är på patienternas välmående. Bubi Asplund intervjuar.

 • Risken för coronasmitta får folk att lägga om vardagen. Yle Västnyland gjorde en liten rundtur i Ekenäs för att höra hur folk upplever situationen. Reporter: Johanna Lindholm.

 • Ampers och Wikströms bussbolag meddelade för några dagar sedan att de ställer in sin trafik på grund av coronaepidemin. Undantagstillståndet ledde till att bussarna står stilla och inkomsterna faller bort.

 • De undantagsförhållanden som gäller i Finland för tillfället ställer till det också för församlingarna. Eftersom församlingen inte kan ordna gudstjäns där alla kan delta,m bandar man förrättningen och visar den på församlingens webbplats. Anders Lindström som är kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling intervjuas av Bubi Asplund.

 • Flera matbutiker håller extra öppet för personer i riskgruppen. I Ekenäs tog en hel del äldre genast till vara på möjligheten att fylla på förråden mellan sex och sju på morgonen.

  S-markets butiker i Västnyland öppnar från och med fredag en timme tidigare än normalt. Morgontimmen är reserverad för personer som hör till de grupper som är speciellt utsatta för coronaviruset.

  För Lena Andersson och Håkan Nystedt är det här den första butiksresan sedan undantagstillstånd infördes i Finland.

  - Hittills har vi klarat oss med det vi har haft hemma och nu börjar det bli dags att att fylla på förråden, säger Håkan Nystedt.

Lyssna också