Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 9.6.2011 kello 18

 • 4 min
 • utgått

Sändningar

 • to 9.6.2011 18.00 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Poliisi on kertonut lisää tietoja viime perjantain puukotustapauksesta. Irakissa kurdit ovat äänestäneet itsenäisyydestä. Suomessa halutaan, että isät käyttävät isomman osan perhevapaista. Mustikan hinta nousee.

  Yle Uutiset selkosuomeksi toimittaa Pertti Seppä.
  _

  Poliisi on kertonut lisää tietoja viime perjantain puukotustapauksesta. Silloin 2 nuorta miestä löi itseään puukolla eduskuntalon portailla Helsingissä.

  Poliisi kertoo nyt, että miehet olivat turvapaikanhakijoita. Teon syy liittyy turvapaikan hakemiseen.

  Poliisi kertoo myös, että miehet ovat noin 20-vuotiaita. Poliisi ei kuitenkaan kerro, mistä maasta miehet ovat tulleet Suomeen.

  Miehet eivät loukkaantuneet pahasti. He pääsivät pois sairaalasta lauantaina.

  Poliisi jatkaa tilanteen selvittämistä yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa.
  _

  Irakissa kurdit ovat äänestäneet itsenäisyydestä. Osa kurdeista haluaa, että kurdit perustavat oman valtion Pohjois-Irakiin.

  Irakin kurdijohtajat aikovat aloittaa neuvottelut Irakin hallituksen kanssa, jos enemmistö kurdeista haluaa omaa valtiota.

  Irakin hallitus ei hyväksy äänestystä.

  Kurdeja asuu myös Irakin naapurimaissa Turkissa ja Iranissa. Siksi Turkin ja Iranin hallitukset eivät halua, että Irakiin syntyy kurdivaltio.
  _

  Suomessa toivotaan, että isät käyttävät perhevapaita enemmän kuin nyt. Siksi Suomen hallitus aikoo uudistaa perhevapaat.

  Työntekijöiden ja työnantajien järjestöt sanovat, että hallituksen pitää varata isompi osa perhevapaista isille. Naisten tasa-arvo työelämässä paranee, jos myös isät hoitavat lapsia.

  Järjestöt ovat kuitenkin huolissaan siitä, ehditäänkö uudistus tehdä tarpeeksi huolellisesti. Hallitus haluaa, että uudistus otetaan käyttöön jo vuoden 2019 alussa.
  _

  Mustikan hinta on noussut ja nousee lisää. Syy on se, että mustikoita on saatu tänä vuonna vain vähän, mutta ostajia on paljon.

  Mustikka on suosittu marja monissa maissa. Esimerkiksi japanilaiset ja kiinalaiset syövät mustikoita, koska mustikka on tosi terveellistä.

  Tänä vuonna mustikan sato on kuitenkin ollut huono ympäri maailmaa. Esimerkiksi USA:ssa ja Itä-Euroopassa mustikoita on kasvanut vähemmän kuin tavallisesti.

  Suomessa mustikat kypsyivät myöhään eikä sato ollut iso. Se on harmi, koska mustikan hinta nousee melko varmasti monta kymmentä prosenttia.

 • Saksassa on ollut parlamenttivaalit. Osa kansanedustajista haluaa kieltää seksin ostamisen kokonaan. Jalkapallofanit tappelivat Helsingissä. Taiwanilainen pyöräilijä on matkalla Suomessa.

 • Suomessa keskustellaan siitä, pitääkö presidentin olla syntynyt Suomen kansalaiseksi. Laura Huhtasaari on perussuomalaisten presidenttiehdokas. Saksassa on sunnuntaina parlamenttivaalit. Maahanmuuttajalapset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan yhtä hyvin kuin suomalaiset lapset. Sää on lämmin.

 • Eduskunnan edessä sattui puukotus. Tyttö viedään ulkomaille ympärileikkaukseen. Pankkikortin kopiointi voi tulla kalliiksi. Avohoito on suosittua mielenterveyshoidossa.

 • Kaksoiskansalaisuus nousi esiin Pietarissa. Yleinen kuukausipalkka on 2500 euroa. Suomalainen koti on myös turistikohde. Saara Aallolle palkinto positiivisuudesta. Kesän lämpö tulee hetkeksi takaisin.

 • Niinistö: Pohjois-Korean ydinaseohjelman täytyy loppua. Ensi vuoden budjetti eduskunnassa. Meksikossa suuri järistys. Maria raivoaa Karibialla. Aamulehden Jouko Jokinen Yleen.

 • Eduskunnan alkoholikeskustelu. Viljojen puinti. Taloustieteen huippuyksikkö. Yli 55-vuotiaiden työllisyys. Lasten kurittaminen.

 • Kymmenet terveydenhuollon työntekijät menettävät vuosittain ammattioikeuden. Vesisateet vaarantavat viljasadon. Noin puolet pyöräilijöistä liikkuu pimeällä ilman ajovaloja. Dublinin Suomi-koulu tervehtii 100-vuotiasta Suomea.

 • Suomi on järjestänyt 100-vuotisjuhlat USA:ssa. Britannian poliisi otti kiinni jo toisen miehen perjantain pommi-iskun takia. Suomen poliisilla oli takaa-ajotilanne Pirkanmaalla. Suomalaiset ja venäläiset keräävät usein eri sieniä.

 • Britannian poliisi on ottanut kiinni nuoren miehen perjantain pommi-iskun takia. Ministeri Paula Risikko sanoo, että poliisi on estänyt monta iskua Suomessa viime vuosina. Suurin osa suomalaisista haluaa, että presidentti Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä. Ruotsin kruununprinsessa Victoria vierailee Suomessa. Maailman vanhin ihminen, jamaikalainen Violet Moss-Brown, on kuollut.

 • Cassini-avaruusluotaimen työ on tehty. Koulubussi joutui kolariin Suonenjoella. Lontoon metrossa räjähti pommi. Tuloerot kasvavat. Koululaiset elävät terveellisesti. Frankfurtin autonäyttelyssä oli tosi vähän sähköautoja.

 • Suomalaisnainen vapautettiin Afganistanissa. Suomi ei maksanut lunnaita. Venäjän suuri sotaharjoitus alkoi. Länsimetrossa taas ongelmia. Suomalaiset syövät enemmän kasviksia.

Klipp

Lyssna också