Ajantasa

Puolivuotiskatsaus

 • 30 min
 • tillsvidare

Kuntauudistus, eurokriisi, presidentinvaihdos. Keskustelijoina vapaa kirjailija Jukka Relander, Ylioppilaslehden päätoimittaja Vappu Kaarenoja ja ajatushautomo Demos Helsingin Tommi Laitio. Rosa Liksomin junamatkat, toimittajana Anni Tolppi. Juontajana Kati Lahtinen.

Sändningar

 • fr 22.6.2012 10.03 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ravustus. Tämä rapuvuosi on hyvin poikkeuksellinen, sanoo rapubiologi Japo Jussila. Tulevaisuuden työpaikka. Miten teemme töitä tulevaisuudessa? Johtava asiantuntija Pirjo Nikkilä Sitrasta ja työhyvinvointijohtaja Kati Huoponen Ilmarisesta kertovat. Suomalaisten palkat. Tilastokeskus tietää, miten me tienaamme ja kertoo siitä tietoja. Mukana muun muassa naisten ja miesten palkkaerot ja uusin tieto suomalaisten keskimääräisistä ansioista. Vanhenemisen taito. Vanheneminen on viisautta ja vapautta, mutta myös luopumista. Haastattelussa psykologi, filosofian tohtori Marja Saarenheimo Vanhustyön keskusliitosta. Elvis. Elvis Presleyn kuolemasta kulunut 40 vuotta. Musiikkitoimittaja Pekka Laine kertoo Elviksestä ja hänen merkityksestään. Toimittaja Aki Laine.

 • Junalakon jälkeiset. Lakko päättyi yöllä. Miten liikenne on palautunut uomiinsa lakon jälkeen? Rataliikennekeskus vastaa. Hoitamattomat. THL:n tutkijan Sonja Lumpeen mukaan Suomessa voitaisiin välttää 2800 kuolemaa nykyistä paremmalla terveydenhoidolla. Haastattelussa myös Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen. Palkittu dekkaristi. Esikoisteoksestaan palkittu Max Seeck on kirjoittanut uuden teoksen. Brexitin seuraavat aiheet ja vaiheet. Britannia linjaa entistä tarkemmin brexit-suunnitelmiaan. Alkamassa on brittien ja EU:n kolmas neuvottelukierros. Haastattelussa johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista. Asumismenot. Kiinteistöliitto on jälleen selvittänyt suomalaisten asumismenoja. Raportti julkistuksesta. Kolumnisti Matias Möttölä neuvoo siirtämään rahat pois kehnosti tuottavilta pankkitileiltä. Toimittaja Aki Laine.

 • Nuorten hampaiden kunto huolestuttaa, mikä avuksi? Kansainvälisiä nuoria Etelä-Savossa, mistä on kyse? Opimmeko mitään historista? Miltä näyttää Kansallisteatterin syksy? Muun muassa näihin aiheisiin haetaan vastausta iltapäivän Ajantasassa. Lähetyksen toimittaa Kati Lahtinen.

 • Suomeen tarvitaan pikaisesti uusi mielenterveysohjelma. Näin sanoo Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck. Hyvältä sen tilanne ei näytä, sillä sotessa mielenterveyspalvelut ovat olleet sivuroolissa. Perheenjäsenen sairaus kuormittaa aina myös läheisiä. Mielenterveysomaisten keskusliitto onkin esittänyt huolensa mielenterveyspotilaiden omaisille jäävästä vastuusta. Ajantasan aiheena on mielenterveyspalvelujen tarve, tilanne ja tulevaisuus. Lähetyksessä asiaa myös uhanlaisten kalojen pyydystäjille vaadittavasta uudesta sanktiosta ja Espanjan turisminvastaisuudesta. Ajantasan toimittaa Kati Lahtinen.

 • Saako jäädä pois, jos ei pääse junalla töihin? Veturimiesten lakko alkaa illalla. Miten yleensä junia työmatkaansa käyttävät pääsevät huomenna töihin. Olisiko lakko syy jäädä pois töistä, mitä mieltä on työnantaja? Raiteiden veto. Mikä on raideliikenteen imago nyt? Entä sen osuus matkailusta? Miten junamatkailu houkuttaa? Haastattelussa Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen. Merenpohjan kunnostus. Helsingin Töölönlahdella kokeillaan pohjan kunnostamista uusin keinoin, muun muassa heikkoa sähkövirtaa veteen johtamalla. Ajantasassa raportti puhdistettavan veden ääreltä. Helsingissä pidetään ylihuomenna piispanvaali, jossa valitaan seuraaja Helsingin nykyiselle piispalle Irja Askolalle. Kysytään Irja Askolalta minkälaiset tehtävät ja haasteet uutta piispaa odottavat? Totuuden jälkeinen aika. Onko se nyt ja jos on, niin miksi? Vastaamassa viestinnän professori Esa Väliverronen ja Skepsiksen varapuheenjohtaja Tiina Raevaara. Kolumnisti Inka Mero haluaa lisää työperäistä maahanmuuttoa Suomeen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Hevosharrastus lisääntyy monin eri tavoin. Kuninkuusravit keräsivät kymmeniätuhansia katsojia, joku haluaa hoitaa hevosia, toista kiinnostaisi oikein useamman hevosen talli ja keppihevosharrastuskin on kasvussa. Mikä hevosissa kiinnostaa sinua? Asiantuntijana Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.
  Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.
  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.
  Tervetuloa mukaan tekemään Suomen kuunnelluinta kontaktilähetystä!

 • Masennus voi olla myös mahdollisuus. Näin väittää psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti kirjoittamassaan kirjassa "Masennus mahdollisuutena - Matkaopas muutokseen". Hän kirjoittaa, että masennus ei ole sataprosenttisesti paha asia, vaan sillä on merkittävä tarkoitus ihmislajille, samoin kuin kivulla, nälällä ja monella muulla negatiivisella signaalilla. Ajantasassa väitettä arvioi psykoterapeutti Jannecke Lindqvist Mielenterveysseurasta. Kuulemme myös, mitä masennuksen kokenut Sam Öhman aiheesta ajattelee. Hän päätti tervehdyttyään toteuttaa suuren unelman. Lähetyksen toimittaa Anne-Mari Rajala.

 • Kielipelko on sitä, että ei uskalla käyttää vieraita kieliä, koska ei osaa niitä täydellisesti. Ajantasan vieraana on väitöskirjatutkija Henna Paakki. Lähetyksessä kysytään, miten tyypillistä on, että ihmisen oma käsitys osaamisesta eroaa todellisesta kielitaidosta. Asiaa myös syksyllä vastaan tulevasta elämäntaparemontista. Entä jos tänä vuonna aiheeseen suhtautuisikin armollisemmin?
  Yle Vastaa -osuudessa kuulijoiden kysymyksiin vastaa A-Studion päällikkö Riitta Pihlajamäki. Hänelle voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen ajantasa@yle.fi. Lähetyksen toimittaa Anne-Mari Rajala.

 • Veturimiehet lakkoon? VR:n alistaminen henkilöliikenteen kilpailulle ei miellytä radan ammattilaisia. Kysymme perusteluita. Kansalaisopistot aloittamassa syyskautensa. Mitä tarjolla? Haastattelussa toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen Kansalaisopistojen liitosta. Koulu alkaa. Ajantasassa helsinkiläisen koululaisen ja vanhemman tunnelmat, kun ekaluokkalaisen koulutie alkaa. Leipurit kokoontuvat. Tampereella on viikonloppuna leipurien kokoontuminen. Kenen leipää syömme? Pekingiä markkinoidaan. Kiinalaiset jalkautuvat Helsinkiin kertomaan, miksi Pekingiin pitää matkustaa. Kiina, Pohjois-Korea ja koveneva kansainvälisen politiikan kielenkäyttö. Haastattelussa Kiina-asiantuntija Jyrki Kallio UPI:sta ja tutkijatohtori Henna-Riikka Pennanen John Morton -keskuksesta. Tampereella tapahtuu. Tampereella alkaa illalla edetä tapahtumien vyöry Robbie Williamsin konsertilla, Teatterikesällä ja Tapahtumien yöllä. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • 7-luokan opetus muuttuu. Peruskoulun opetusta muutetaan vuosi vuodelta edeten luokka-aste kerrallaan. Mitä muutokset ovat käytännössä? Haastattelussa rehtori Sirpa Kopsa Käpylän peruskoulusta. Miten oppilaan ohjaus nykyään toimii? Kuinka 9-luokkalainen löytää ensi keväänä oman tiensä opiskeluun, ammattiin ja toimeentuloon? Haastattelussa Munkkiniemen yhteiskoulun opinto-ohjaaja Antti Kiimamaa. Koodaajien tasa-arvo. Miksi useimmat koodaajat ovat miehiä? Google erotti työntekijänsä, joka arvioi sukupuolten työllistymisen epätasapainon johtuvan biologisista eroista. Mitä sanoo syyksi kasvuyritystapahtuma Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula? Yritystuet ja budjetti. Budjetin tekijät haluavat vuodesta toiseen karsia yritystukia, mutta niin ei käy. Miksi? Haastattelussa johtaja Seija Ilmakunnas Palkansaajien tutkimuslaitoksesta ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta. Kivunhoidon toinen todellisuus. Miten toimii kivunhoito virtuaalitodellisuuden keinoin? Haastattelussa plastiikkakirurgian osastonylilääkäri Jyrki Vuola HYKS Palovammakeskuksesta. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Rautateiden matkustajaliikenne avataan kilpailulle. Mikä on aikataulu ja miten uudistus käytännössä toteutetaan, se selviää heti lähetyksen alussa. Toinen päivän iso asia on valtiovarainministeriön torstaina julkistettava valtion talousarvioesitys. Lisäksi esillä ovat mm. Syyrian tilanne ja Samuel Davidkinin trilleri, joka vie lukijan keskelle kansainvälisen politiikan tulenarkaa asiaa, asekauppaa. Ajantasan toimittaa Anne-Mari Rajala.

 • Vammaisten tilanne puhuttaa. Kuluvan vuoden alussa voimaan tullut hankintalaki on kehitysvammaisten asumispalveluissa aiheuttanut tilanteen, josta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Laki velvoittaa kuulemaan kehitysvammaisia. Aamupäivän Ajantassa kysytään, miten hyvin tämä on toteutunut. Haastateltavina ovat mm. Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman ja johtaja Jaana Huhta sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lähetyksen olemme mukana myös pienen Siirin koulutaipaleella. Ajantasan toimittaa Anne-Mari Rajala.

Klipp

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

Lyssna också