Kvanthopp

Populärvetenskap för nyfikna människor

Populärvetenskap för nyfikna människor.

Avsnitt

 • Den här veckan blir det fokus på Finland i Kvanthopp när vi talar om det nya, potentiellt revolutionerande bränslet uppfunnet av finländare. Vi bekantar oss även också med årets Millenniumprisvinnare, som är finsk, och unga, finländska kryptovalutaentreprenörer. Redaktör: Thomas Silén

 • Vad händer när teknik möter modern medicin? Bland annat blir resultatet något riktigt futuristiskt när så kallad förstärkt och virtuell verklighet tar plats i operationssalen. I veckans Kvanthopp tar vi även titt på Europeiska forskningsrådets informationsprojekt där man vill inspirera nyfikenhet på vetenskap genom tecknade serier. Redaktör: Thomas Silén. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Lovande rymdforskning ska kasta ljus på en de mera okända planeterna i solsystemet, nämligen Merkurius. Vi kikar även under ytan på både vår egen planet och oss själva, där det i båda fallen lurar oroväckande saker som kan hota vår hälsa. Redaktör: Thomas Silén. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I veckans Kvanthopp bekantar vi oss med lovande rymdforskning som ska kasta ljus på en de mera okända planeterna i solsystemet, nämligen Merkurius. Och så kikar vi även under ytan på både vår egen planet och oss själva, där det i bägge fallen lurar oroväckande saker som kan hota vår hälsa. Redaktör: Thomas Silén

 • Bland annat om nomadiska svarta hål, rymdens supermassiva monster som vandrar omkring bland stjärnorna. Hur stor är risken för att ett sådant vandrar in här i vårt solsystem och börjar äta planeter? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Veckans vetenskap med Marcus Rosenlund!

 • BESSER & WISSER är här. Det här är pilotavsnittet för vår planerade Svenska Yle-podcast. Besser & Wisser, det vill säga Patrik Schauman och Marcus Rosenlund röjer upp i alternativa fakta-djungeln och säger hur det egentligen ligger till med veckans samtalsämnen inom ekonomi och vetenskap.

  Gilllar du det du hör? Vill du ha mera? Skicka gärna feedback till marcus.rosenlund@yle.fi.

 • Vi ska fundera på ett av vetenskapens största mysterier. Hur det kom sig att det över huvudtaget finns materia i universum i stället för antimateria, materians ”elaka tvilling”. Tur för oss, för annars skulle vi inte finnas här. Hör också om vad ensamhet gör åt oss människor.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi snackar om kolloidalt silver som vissa inbillar sig att det motverkar all världens sjukdomar, men i verkligheten så är det farligt för hälsan. Hör också om en ny exoplanet som astronomerna har hittat, en som är bland de bästa kandidaterna hittills till att hysa liv utanför vårt eget solsystem.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Rymdflygplan genom historien. Amerikanerna provflög helt nyligen sin kommande ”rymdjeep”, Dream Chaser, en liten, lätt, mini-rymdskyttel som ska göra det möjligt att dra ut i rymden på kort varsel och för en billig slant. Hör mer om den.
  Albert Ehrnrooth tar oss med på en utställning i London på temat människans förhållande till religion, "Living with Gods" på British Museum.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi bjuder på en intervju med en man som är kändis både inom vetenskapen och i Hollywood, årets Nobelpristagare i fysik, Kip Thorne. Och så ska vi också titta in på robotmässan Robotex som gick av stapeln i Tallinn helt nyligen, den var världens största i sitt slag. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Klipp

 • Halloween må vara förbi, men den här horror storyn lever vi mitt i - varje dag.
  Featuring Joakim Lax.

 • Intelligenta kläder har det talats om i många år, men speciellt intelligenta har de faktiskt ännu inte varit, menar forskaren Pekka Tuomaala på VTT. De har varit funktionella, kunnat göra saker, men de har inte anpassat sig till användaren.

  Men nu ändrar VTT:s nya forskningsresultat på det.
  Med hjälp av sensorer som mäter både individens och omgivningens tillstånd kan kläderna regleras automatiskt så att användaren får kläder med en ständigt behaglig temperatur.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Lyssna också