Slaget efter tolv - dagens debatt

Yle Vega

Dagens debatt på Yle Vega, vardagar efter tolv.

Avsnitt

 • Både Ryssland och USA drar sig ur ett av de viktigaste nedrustningsavtalen. Tar det oss tillbaka till en tid av kapprustning mellan stormakterna - eller är världen så annorlunda idag att hoten finns på helt andra håll?

  I Slaget efter tolv diskuterar direktören vid Utrikespolitiska instituet Teija Tiilikainen med Vasabladets ledarskribent Viveca Dahl (bilden) och Yles korrespondent i Berlin, Dan Ekholm. Diskussionen leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Det skriver samlingspartets tidigare riksdagsman och minister Kimmo Sasi i sin blogg.
  Han hävdar att då riksdagen hör experter i olika frågor, så har det alltmer blivit så att experterna uttrycker sin egen åsikt i stället för att ge ett expertutlåtande.
  Sasis partikamrat, Riksdagens talman Paula Risikko, har kallat in 15 professorer för att diskutera hur samarbetet mellan experterna och riksdagen skall utvecklas.
  Vad får professorerna säga och var får de uttrycka sina åsikter, då de samtidigt anlitas som experter i lagberedning?
  Professorn i statskunskap, Jan Sundberg, professorn i offentlig rätt, Markku Suksi samt juristen Fanny Pihlström (bilden) från rättspolitiska föreningen Demla diskuterar i Slaget efter 12.
  Programledare: Bettina Sågbom.
  slaget@yle.fi

 • Kan den finlandssvenska litteraturen uppleva en renässans i Sverige i och med Tua Forsströms inval i Svenska Akademien. De äldres råd diskuterar vid sidan av litteratur och Akademien också de senaste politiska piruetterna nu inför valet. I rådet sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius. E-post: slaget@yle.fi

 • De så kallade spaningslagarna är på slutrakan i riksdagen. Är alla hinder nu undanröjda? Är allt i överenstämmelse med grundlagen?

  I veckan tog riksdagen time out från behandlingen. Börjar det kännas obekvämt att behöva stå upp för känsliga politiska beslut när det är bara två månader kvar till riksdagsvalet?

  I Slaget efter tolv diskuterar journalisten Yrsa Grüne-Luoma och Magnus Swanljung (bilden), politisk reporter på Yle

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Ensamhet drabbar inte bara individen, det är också ett växande samhällsproblem anser flera forskare.
  I Finland är det framför allt unga i åldern 15-29 år som känner sig ensamma. Slaget efter tolv diskuterar ensamhet bland unga, tillsammans med ungdomsarbetaren Axel Gröndahl i Åbo, Helsingforsbon Ricky Lindén (bilden till höger) och Charlotte Wieliczko (bilden till vänster) från Helsingforsmissionens krisjour.
  Ville Hupa leder ordet.

  slaget@yle.fi

 • Det finländska lantbruket måste bli lönsammare. Det betyder dels större gårdar men framför allt bättre betalt för produkterna - det visar jord och skogsbruksministeriets nya rapport om lantbrukets framtid.

  Om lantbruket ska centraliseras ytterlgiare - hur påverkar det själva näringen, miljön men också landsbygden i stort? I slaget efter tolv på onsdag ordföranden för SLC Mats Nylund (bilden t h), miljöchefen vid Natur och Miljö Anne Antman (bilden t v) och Kenneth Nordberg, landsbygdsforskare vid Åbo Akademi. Diskussionen leds av Filip Stén.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Partierna känner dig bättre än någonsin - och riktad valreklam tros ha påverkat utfallet av brexit och hjälpt Donald Trump till makten.

  I vårens riksdagsval kör partierna hårt med valreklam som är skräddarsydd för just din Facebookbubbla.

  Hur oroade ska vi vara för ökad politisk polarisering? frågar Slaget efter tolv. I dagens debatt deltar Josefine Janhonen som är expert på sociala medier, Vihreä Lankas chefredaktör Riikka Suominen (bilden till höger) och SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm (bilden till vänster).

  Debatten leds av Markus Ekholm.

  E-post: slaget@yle.fi

 • De senaste veckornas uppståndelse kring vanvård av äldre är inte första gången som brister i äldrevården diskuteras offentligt.
  Varför får vi inte ordning på probleme och vad säger det om oss som nation att nya missförhållanden forstätter att uppdagas?
  I Slaget efter tolv diskuterar geriatrikern Gustav Molander och Inger Östergård från patientföreningen De sjukas väl.
  Programledare: Bettina Sågbom
  slaget@yle.fi

 • I veckan har en av Finlands största idrottare någonsin gått bort. Matti Nykänen vann ära i unga år men hans liv efter karriären var inte alltid var så ärofullt.

  Vad förväntar vi oss av en finländsk nationalhjälte?

  I Slaget efter tolv diskuterar skådespelaren Marika Parkkomäki, tidigare landslagsspelaren i ishockey och amerikansk fotboll Merita Bruun samt sportjournalisten Bror-Erik Wallenius.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Efter flera decennier av regeringsmedverkan hamnade Svenska folkpartiet i opposition efter förra riksdagsvalet.
  Hur har partiet lyckats som oppositionsparti och hur ser förutsättningarna ut in för årets riksdagsval?
  Slaget efter tolv på torsdag lägger fokus på SFP tillsammans med samhällsreportern Dan Lolax från Åbo Underrättelser, chefredaktör Kenneth Myntti från Österbottens tidning och Susanna Ginman (bilden), chef för ledaravdelningen på Hufvudstadsbladet.
  Ville Hupa leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Fler måste jobba längre och skatterna måste höjas - det rådet ger finansministeriet till vår nästa regering. Men hur mycket bygger framgång på siffror - och vilken roll spelar attitydklimatet när vår framtid skapas? I Slaget efter tolv diskuterar Aktias chefsekonom Heidi Schauman (bilden t h) med forskaren och företagaren Katarina Sehm-Patomäki (bilden t v) och ombudsmannen för Finlands svenska socialdemokrater Nils-Johan Englund. Debatten leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Traditionen att omskära flickor lever än på många håll i världen, trots att det är väldokumenterat vilket lidande det orsakar. Även i Finland räknar myndigheterna med att det lever tio tusen kvinmor som utsatts för könsstympning. Trots internationella ansträngningar är den här traditionen svår att få bukt med. Varför?

  I Slaget efter tolv diskuterar barnmorskan Mariette Pontán (bilden till höger), Annette Gothóni från biståndsorganisationen World Vision (till vänster) och gynekologen professor Oskari Heikinheimo.
  Programledare: Bettina Sågbom
  slaget@yle.fi

Lyssna också