YLE Lappi

YLE Lappi: Totuus löytyy rivien välistä

 • 8 min
 • tillsvidare

Rovaniemeläinen kirjailija-runoilija Pentti Harjumaa (kuvassa) on julkaissut tuoreen runokokoelman "Sanomatonta". Teos hakee vastausta elämän mysteereihin etsimällä sitä, mikä jää rivien väliin, sanojen tavoittamattomiin. Harjumaa on pitkäaikainen pohjoisen mielenmaiseman kuvaaja, joka on julkaissut useita runokokoelmia ja tutkinut muun maussa Lapin jätkien korpifilosofiaa. Vaikka sekä jätkät että kirjailija itse ovat elämän suurten kysymysten äärellä, ei huumoria sovi unohtaa. Karuissa olosuhteissa auttaa joskus vain se, että musta muutetaan valkoiseksi ja maallinen köyhyys hengen rikkaudeksi. Tapio Nykänen haastattelee.

Sändningar

 • fr 3.2.2012 13.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Rovaniemelle on avautunut laserseikkailu Megazone. Urheilunakin harrastettavassa lajissa kolme joukkuetta ammuskelee toisiaan lasersäteillä. Tuukka Tervonen kävi etsimässä kohtaloaan kunnian laserkentillä.

 • Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (kuvassa) vieraili viikonloppuna Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Rovaniemellä Arhinmäen vierailu veti Erottajan Teboilin salin täyteen ihmisiä. Liisa Haapasen haastattelussa rovaniemeläinen Pekka Salokannel ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

 • Tänä talvena on hiertänyt teiden huono kunto. Kovaa kritiikkiä on saanut erityisesti Rovaniemen ympäristön tienhoito. Vesa Vaarama kysyi, minkälainen on ammattikuljettajan Ari Korhosen kokemus tämän talven lumista Nelostiellä. (Kuva: Laura Valta / Yle)

 • Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä (kuvassa) on kovasti huolissaan kansallispuitojen rahoituksesta. Hän edellyttää, että seuraava hallitus turvaa kansallispuistojen ja retkeilyalueiden ylläpitämisen ja kehittämisen. Se on yksi Metsähallituksen tärkeimmistä odotuksista. Jorma Korhonen haastattelee.

 • Lapin yliopiston taideopiskelijat opiskelevat näillä näkymin viimeistä kevättä evakkotiloissa. Reilut kolme vuotta taideopiskelijat ovat ravannneet ympäri Rovaniemeä kulkiessaan Pöykkölän kampuksen, Rotkon kampuksen ja pääyliopiston väliä. Ensi syksynä kaikki taideopinnot on tarkoitus järjestää saman katon alla, kun taiteiden tiedekunnan remontti pääyliopistolla valmistuu. Mutta miten yliopisto-opiskelu on sujunut evakkotiloissa? Liisa Haapasen haastattelussa taideopiskelijoiden ainejärjestön TAO ry:n puheenjohtaja, Matilda Taipale (kuvassa).

 • Rovaniemellä baarien kilpailu on kovaa. Kaksi viime vuonna suljettua baaria on auki vain tilauksesta. Minkälainen on vuokrattava baari ja mitä se oikein maksaa? Perttu Ruokangas kävi kahdessa rovaniemeläisessä vuokrabaarissa ja haastatteli LYY-kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajaa Liisa Ansalaa ja yrittäjä Marko Tervaniemeä.

 • Reilu vuosi sitten verkossa alkoi päivittyä blogi 'Sosiaalinen tekijä', joka on blogi, jossa sosiaalityöntekijät saavaat (nimettöminä, niin halutessaan) kirjoittaa työstään ja myös sen varjopuolista. Sama blogi on avoin myös sosiaalityön asiakkaille, ja niinpä sieltä löytyykin anonyymeja mutta avoimia kirjoituksia muun muassa perheväkivaltaa tai lasisen lapsuuden kokeneilta. Blogissa puidaan myös sosiaalityöhön kohdistettua kritiikkiä, kuten kokemusta siitä, että on asiakkaana tullut kohdelluksi kuin koira - tai vielä huonommin. Sosiaalisen tekijän blogitekstejä on luettu jo lähemmäs 300.000 kertaa. Yksi sivuston ylläpitäjistä on Lapin yliopiston tutkija Laura Tiitinen (kuvassa). Bikka Puoskari haastattelee.

 • Soklin kaivospaikkakunnalla Savukoskella mielenkiinnolla odotetaan, mitä kaivosyhtiö Yara lopulta sanoo valtion Sokli-tarjouksesta. Kunnanjohtaja Antti Mularista (kuvassa) on mielenkiintoista nähdä, suostuuko yhtiö malmin autokuljetuksiin, jonka vaihtoehdon se on jo kertaalleen hylännyt? Savukoskella yhä odotetaan ja kannatetaan rautatie-vaihtoehtoa. Kunnalle on kuitenkin tärkeintä, että Soklin kaivos avataan, sanoo kunnanjohtaja Mulari. Jorma Korhonen haastattelee.

 • Valtio on valmis rahoittamaan Soklin kaivoksen auto-juna -kuljetusvaihtoehtoa. Näin päätti talouspoliittinen ministerivaliokunta tänään. Junanrata olisi maksanut noin 400 miljoonaa euroa, kun tietä pitkin Kemijärvelle ja sieltä junalla eteenpäin malmin vienti maksaa noin 140 miljoonaa euroa. Aloite juna-auto -vaihtoehtoon tuli kaivosyhtiö Yaralta. Liikenne- ja kuntaminister Paula Risikko (kuvassa) on tyytyväinen Soklin kaivoshankkeen etenemiseen. Sirkku Savusalo haastattelee.

 • Valtio ei ehkä jatkossa nykytavalla tue kirjastoautojenn hankintoja ja silloin kaluston uusiminen ja palvelun jatkaminen saattaa olla kunnille lähes mahdotonta. Tuo tiedostaen Kemijärvelle hankittiin uusi kirjastoauto 'havillisella hetkellä', eli kun entisenlaista tukea oli hankintaan vielä varmasti saatavilla. Jorma Korhonen kävi tutustumassa uuteen kirjastoautoon. Häntä siinä opastavat Kemijärven kirjastonjohtaja Inkeri Kulpakko ja kirjastoauton kuljettaja Pentti Lampela.

 • Viikonloppuna Helsingissä järjestettiin Nuorten filosofiatapahtuman kyljessä lukiolaisten SOKRATES-väittelykilpailu. Kisaavat joukkueet tulivat 24 lukiosta ympäri Suomen. Kirkkain voitto haettiin napapiirille saakka. Lyseonpuiston lukion opiskelijat Niilo Jänkälä (vas.), Elli Suutari, Jonna Laitinen, Emilia Pekkala ja Antti Regelin korjasivat Suomen suurimman väittelykilpailun voiton lauantaina Helsingissä. Opettaja Salomo Juupaluoma (keskellä) kehui joukkueen olleen enemmän kuin osiensa summa. Toimittaja: Bikka Puoskari.

 • Viimepäivien uutiset antavat aiheen epäillä, että jokien ja järvien jäät olisivat jostakin syystä erirtyisen heikot. Esimerkiksi Viirin kylässä Kemijoen rannassa jäälautalle toissa sunnuntaina joutunut pilkillä ollut perhe saatiin pelastettua viime tingassa. Kun paikalle hälytetty rajavartioston kopteri oli saanut viimeisenkin lautalla olleen maihin, jää mureni vauhdilla ja katosi olemattomiin.Lapin Ely-keskuksen insinööri Timo Alalraudanjoki (kuvassa) ei kuitenkaan pysty suoralta kädeltä kertomaan tapahtumaan mitään erityistä syytä. Jarmo Siivikko haastattelee.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också