Tiedetuokio

Painonpudotus tehoaa uniapneaan

 • 7 min
 • tillsvidare

Uniapnean merkittävin riskitekijä on ylipaino. Laihduttaminen on ylipainoisilla tärkeä ja tehokas uniapnean hoitomuoto, todetaan LL Johanna Sahlmanin väitöstutkimuksessa. Hoito auttaa hillitsemään niin uniapneaa kuin lihavuuden liitännäissairauksiakin. – Ylipaino on paitsi uniapnean riskitekijä, mutta uniapnea myös lisää lihomisen riskiä, Sahlman kuvailee ylipainon ja uniapnean muodostamaa noidankehää. Toimittajana Kimmo Salvén.

Sändningar

 • ti 24.1.2012 11.21 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Perimästä saatava tieto tuo meille henkilökohtaisempaa hoitoa, varhaisempia diagnooseja, vaikuttavampia lääkkeitä ja tehokkaampaa hoitoa.

  Mutta kuinka genomitietoa hyödynnetään tehokkaasti, asianmukaisesti ja eettisesti? Tätä on pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön asettama genomikeskustyöryhmä.

  Anne Heikkisen haastateltavana on genomikseskuksen perustamista valmistelevan työryhmän jäsen, henkilökohtaisen lääketieteen ja biopankkitoiminnan professori Arto Mannermaa.

 • Itä-Suomen yliopiston tiedebussissa puhutaan lääkekehityksestä, aihiolääkkeestä, lääkeaineiden kohdentamisesta ja lääkkeen matkasta elimistössämme. Dosentti Kristiina Huttunen kertoo myös kuinka hänestä tuli tutkija ja miksi juuri farmasian ala? Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Tervetuloa tiedebussin kyytiin kuulemaan tutkittua tietoa ympäristön kemikaaleista ja hormonihäiriköistä. Toimittaja Anne Heikkinen haastattelee dosentti Jarkko Akkasta.

 • Tuuli-, aurinko- ja aaltoenergia ovat hyviä esimerkkejä tulevaisuuden uusiutuvista ja päästöttömistä energiantuotantomuodoista. Näiden energiamuotojen käyttö on toki ilmastoneutraalia, mutta mistä saadaan energiaa myös pimeinä ja tuulettomina aikoina? Anne Heikkisen haastateltavana professori Vesa-Pekka Lehto Itä-Suomen yliopistosta.

 • Jos Kuopion torilla sattui hyppäämään tiedebussiin, sai matkan taittumisen ohella rautaisannoksen tiedetietoa aivolääkkeistä, unesta, ympäristön kemikaaleista tai tundran kasvihuonekaasuvirroista. Hyppää kuulolle tiedebussiin ja opi uutta uniterveydestä! Anne Heikkisen vieraana tiedebussissa ja tutkija Maria Luojus.

 • FM Hanna Leppänen tutki väitöstutkimuksessaan mikrobialtistusta erilaisissa sisäympäristöissä. "Kotien mikrobipitoisuuksiin vaikuttivat näkyvä home eli kosteus- tai homevaurio, myös tulisijan käyttö nosti sienipitoisuuksia. Bakteeripitoisuuksia nostivat maatilatekijät eli lietepeltojen läheisyys ja eläinten lukumäärä", Leppänen toteaa. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Mikä on sata kertaa terästä vahvempaa, erittäin kevyttä ja hyvin sähköä johtavaa?

  Kyseessä on tietenkin ihmemateriaalina tunnettu grafeeni, jonka avulla loihditaan merivedestä juomakelpoista ja tehostetaan energian tuotantoa sekä päästään lähemmäksi vähähiilistä yhteiskuntaa.

  Anne Heikkisen haastateltavana on Itä-Suomen yliopistossa grafeenin parissa työskentelevä dosentti Anne Lähde.

 • Aivovaltimon pullistuma voi puhjetessaan aiheuttaa hengenvaarallisen lukinkalvonalaisen verenvuodon, joka johtaa usein kuolemaan tai yleensä vähintään pysyviin haittoihin. Tuore tutkimustulos lääkehoidon löytymisestä kuulostaa todelliselta läpimurrolta aivovaltimoaneurysmien hoidossa. Onko näin, haastateltavana dosentti Juhana Frösen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Silmät ovat sielun peili, mutta voisivatko ne toimia myös ikkunana aivoihin? Tuoreen tutkimuksen mukaan aivojen terveydentilasta voidaan saada viitteitä silmien kautta ja tätä myötä voidaan tehosta aivosairauksien diagnostista seulontaa. Haastateltavana FaT Henri Leinonen Itä-Suomen yliopistosta, toimittajana Anne Heikkinen.

 • Kuka tahansa meistä voisi osallistua tieteellisen tutkimuksen tekoon jos niin sanottu kansalaistiede osana avoimen tieteen esiinmarssia saa tuulta purjeisiinsa. Tällöin emme olisi vaan tutkimusten kohteita, vaan meillä olisi mahdollisuus osallistua tieteen tekoon vaikkapa omaa elinympäristöämme havainnoimalla. Anne Heikkisen haastateltavana Itä-Suomen yliopiston kirjastonjohtaja Jarmo Saarti.

 • Kuinka kehittää entistä tehokkaampia syöpälääkkeitä, joilla olisi mahdollisimman vähän haittavaikutuksia? Tätä on selvitetty FM Karoliina Soinisen väitöstutkimuksessa. Hänen mukaansa mukaan syöpälääkkeiden haittavaikutuksia voidaan vähentää ja samalla lääkeaine voidaan viedä kohdennetusti syöpäkudokseen kun käytetään hyväksi nanoteknologiaa. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Kesäilta, savusauna ja pulahdus puhtaaseen järviveteen. Tätä unelmaa elämme juuri nyt. Mutta mitäpä jos vesi ei olisikaan niin puhdasta kuin luulemme? Tuore tutkimus nimittäin osoittaa, että esimerkiksi Kallavedestä löytyy poikkeuksellisen paljon mikromuoviksi kutsuttua, alle 5 millimetrin kokoista muoviroskaa. Järvien mikromuovitutkimuksesta kertovat Anne Heikkisen haastattelussa tutkimuspäällikkö Arto Koistinen sekä tutkija Samuel Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Alzheimerin taudista tärkeää saada vihiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. LL Toni Seppälän väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten hyvin Alzheimerin taudin kehittymistä voidaan seurata selkäydinnesteestä. – Ajateltiin, että koska selkäydinneste kiertää aivoissa, se on välittömässä kosketuksessa aivokudoksen kanssa ja se voisi heijastella hyvin niitä muutoksia, joita aivokudoksessa tapahtuu. Tämä on verrattain uusia asia sekä kliinisessä että tutkimuskäytössä, Seppälä kertoo. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Aivokasvainten hoitaminen on usein hyvin hankalaa. Hoitojen tehoa rajoittaa se, että sinänsä syöpään tehoavien hoitomuotojen haittavaikutukset ovat usein suuria. Glioomien hoitoa pyritäänkin tutkimuksen avulla kohdentamaan yhä paremmin. - Kun puhutaan lääkeaineen kohdentamisesta, lääkeaine joko pyritään saamaan kertymään kasvaimeen, tai sen pääsyä kaikkialle muualle kudoksiin pyritään vähentämään - tai sitten näitä yhdistellään, kertoo aiheesta väitellyt FM Jere Pikkarainen. Toimittajana Kimmo Salvén.

 • Kaskeaminen on ollut perisuomalainen tapa raivata metsämaasta viljeltävää peltoa. Hieman samaa henkeä on Etelä-Amerikassa käytetyssä terra preta -viljelyssä, jossa viljeltävän maan ominaisuuksia pyritään parantamaan lisäämällä siihen hiillytettyä puuainesta. Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu biohiilen vaikutusta timotein kasvatukseen. - Maanparannukseen käytettävää biohiiltä tehdään pyrolyysimenetelmällä eli kuivatislauksella. Puu hiillestetään nopeasti korkeassa lämpötilassa, jotta siitä saadaan pois haihtuvat aineet ja jäljelle jää biohiili. Haihtuvista aineista saadaan bioöljyä, kertoo tutkija Riitta Kettunen. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Ihmiskudosten käyttö tieteellisten tutkimusten tutkimusmateriaalina on lisääntymässä. Perusteilla on myös laajoja ihmiskudoksia sisältäviä biopankkeja. Mutta tietääkö kudoksensa tutkimustarkoitukseen luovuttava tutkittava, mihin oikein on suostumassa? - Kun äidit ovat synnyttämässä, niin ei heillä ole ensimmäisenä mielessä tieteellinen tutkimus, vaan oma vauva ja tuleva synnytys - eivät he miettineet tieteellistä tutkimusta. Näin toteaa istukan tutkimuskäyttöön luovuttaneiden synnyttäjien ajatuksia tutkimusetiikasta Itä-Suomen yliopistossa selvittänyt TtM Arja Halkoaho. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Geenitutkimuksella on suuri merkitys selvitettäessä Alzheimerin taudin sairastumismekanismeja. Riskigeenien tunnistamisen kautta päästään myös varhaisempaan sairauden diagnosointiin. - Me voimme kohdentaa analyysit riskigeeneihin ja tietyn riskigeenin omaanavan henkilön profiiliin. Tällä tavalla voidaan identifioida tarkemmin, paremmin ja aikaisemmin näitä henkilöitä, kuvailee dosentti Mikko Hiltunen Itä-Suomen yliopistosta. Hiltusen tutkimusryhmässä löydettiin keväällä uusi Alzheimerin taudin riskigeeni, FRMD4A, joka on keskeisimpiä Alzheimerin taudin riskiin vaikuttavia geneettisiä tekijöitä. Toimittajana Kimmo Salvén.

 • Ilmasto lämpenee, se on tosiasia. Mutta entäpä jos maapallon lämpötila alkaisikin nousta todella nopeasti kasvihuonekaasujen päästövähennyksistä huolimatta? Tällöin voitaisiin käyttää apuna ilmastonmuokkausta ja pyrkiä estämään auringon säteilyn pääsyä alailmakehään ja maan pinnalle. – Stratosfäärin rikkihiukkaset ovat yksi ehdotetuista ilmastonmuokkausmenetelmistä. Malli on peräisin tulivuoren purkauksesta. Kun Pinatubon tulivuori purkautui Filippiineillä vuonna 199, se viilensi ilmastoa noin puoli astetta seuraavan vuoden aikana, kertoo dosentti Hannele Korhonen Ilmatieteenlaitokselta. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • PREP-estäjillä voidaan ehkä tulevaisuudessa tarjota uusia vaihtoehtoja muistisairauksien hoitoon, todetaan proviisori Aaro Jalkasen väitöstutkimuksessa. Elimistöstämme löytyy runsaasti PREP-entsyymiä (prolyylioligopeptidaasi), joka on ollut viime vuosina tutkijoiden mielenkiinnon kohteena ympäri maailman. - PREP on yhdistetty muistiin ja oppimiseen. Hyvin moni näistä PREPin pilkkomista peptideistä on bioaktiivisia peptidejä, joiden tiedetään säätelevän muistia ja oppimista aivoissa, kuvailee Jalkanen. Toimittajana Kimmo Salvén.

 • Parkinsonin tauti on neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikehäiriöt, kuten vapina, jäykkyys ja tasapaino-ongelmat. Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 Parkinson-potilasta. Tällä hetkellä taudin diagnoosi perustuu lääkärin tekemään kliinisten oireiden arviointiin ja on mahdollista, että diagnoosi ei aina osu kohdalleen. - Tavoitteena on, että Parkinsonin taudin diagnoosia pystyttäisiin aikaistamaan ja tarkentamaan sekä taudin etenemistä ja hoidon vastetta pystyttäisiin arvioimaan tarkemmin ja nopeammin, FM Saara Rissanen toteaa. Hänen väitöksessään kehitettiin uusia menetelmiä Parkinsonin taudin liikeoireiden arviointiin. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Kuinka radioaktiivisesta jätteestä peräisin olevat alkuaineet siirtyvät maaperästä tuttuihin metsäkasveihin, entä voivatko luonnon kasvit ja eläimet olla ihmistä herkempiä radioaktiiviselle altistukselle? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia FM Päivi Roivaisen väitöstutkimuksessa. – Pitkään on keskitytty ihmisen suojeluun ja ajateltu, että ihminen on se herkin ja jos ihminen suojassa, niin muutkin ovat. Nyt on kuitenkin useita kansainvälisiä tutkimushankkeita, jotka pyrkivät selittämään, onko tämä oikea ajatustapa vai ovatko kasvit ja eläimet herkempiä säteilyaltistukselle, Roivainen kertoo. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Uniapnean merkittävin riskitekijä on ylipaino. Laihduttaminen on ylipainoisilla tärkeä ja tehokas uniapnean hoitomuoto, todetaan LL Johanna Sahlmanin väitöstutkimuksessa. Hoito auttaa hillitsemään niin uniapneaa kuin lihavuuden liitännäissairauksiakin. – Ylipaino on paitsi uniapnean riskitekijä, mutta uniapnea myös lisää lihomisen riskiä, Sahlman kuvailee ylipainon ja uniapnean muodostamaa noidankehää. Toimittajana Kimmo Salvén.

 • Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on luokitellut pienitaajuiset magneettikentät sekä radiotaajuisen säteilyn mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi. Syöpäriskin arvioimista vaikeuttaa erityisesti se, ettei mahdollisesti syöpää edistävän vaikutuksen selittävää mekanismia vielä tunneta. FM Jukka Luukkosen tuoreessa väitöstutkimuksessa sähkömagneettisilla kentillä havaittiin olevan vaikutusta syövän kehittymiseen liittyviin soluprosesseihin. Olennaista löydöksissä on havainto, että muutoksiin tarvitaan sekä säteilyn että kemikaalin yhteisvaikutus. – Ihmiset eivät altistu pelkästään sähkömagneettiselle säteilylle, vaan vaikka mille muullekin kuten kemikaaleille ja yhteisvaikutusmalli on siinä mielessä hyvä, Jukka Luukkonen toteaa. Toimittajana Anne Heikkinen.

 • Valtimonkovettumatauti on johtava sairastavuuden ja kuolleisuuden aiheuttaja länsimaissa. – Valtimonkovettumatauti alkaa kehittyvä hyvinkin nuorena, varhaisella aikuisiällä. Alkuvaiheessa endoteelisolujen toiminnalla on suuri merkitys, normaalisti ne huolehtivat verisuonen supistumisesta ja estävät hyytymien muodostumista ja toimivat esteenä, ettei esimerkiksi LDL pääse siirtymään verenkierrosta seinämän sisempiin kerroksiin. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää, että endoteeli pysyisi terveenä, eikä toiminnan vajausta pääsisi kehittymään, kertoo tutkija Henna Kaisa Jyrkkänen. Toimittajana Anne Heikkinen.

Lyssna också