Radioateljee

Maatila - jossa kasvaa taivaanpuita

 • 53 min
 • utgått

Näin kertoo ohjelman tekijä Kaye Mortley :
Kuten monet tarinat, tämäkin on paikasta ja ihmisistä. Paikka on Australiassa, pieni kylä nimeltään Stuart Town, 400 likometriä länteen Sydneystä. Kylässä ei ole mitään erityistä. Maisema näyttää kauniilta, mutta maaperä on köyhää johtuen huonoista viljelymenetelmistä, eroosiosta, kaniineista ja varhaisista kultakaivoksista. Ihmiset ohjelmassa ovat isäni sukulaisia. Heillä oli pieni maatila, jossa oli muutamia lampaita ja talon läheisyyteen he istuttivat aina taivaanpuita. En tuntenut näitä ihmisiä kovinkaan hyvin, mutta minusta tuntui, että he ovat eläneet siellä aina. Arkkityyppisiä uudisasukkaita uudessa maailmassa. Ajan myötä tulin yhä uteliaammaksi, miksi, milloin ja miten he olivat menneet sinne ja pysyneet siellä.
Miten sammutat janon maassa, jossa ei ole vettä?
Ylpeydellä. Sanoo Michaux.

Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus ovat australialais-ranskalaisen Kaye Mortleyn ja suomenkielisen version on ohjannut Hanna Huhtamäki. Suomennos on Hilkka Pekkasen. Kertojina ovat Minna Haapkylä, Eero Saarinen, Elsa Saisio ja Heli Sutela. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

Sändningar

 • fr 13.1.2012 22.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Ihmisten tapa ajatella on sosiaalista ja sosiaalisuudessa on aina vallalla jokin ideologinen hegemonia. Nyt sen nimi on uusliberalismi. Se ei ole syntynyt tyhjästä, sillä on historia, joka on ihmisten tekemää – kielen, käsitteiden, ideoiden, haaveiden ja tavoitteiden synnyttämää toimintaa.

  Katedraalin katto vuotaa kuuntelee niitä assosiaatiota, joita nykyinen ideologinen hegemonia on synnyttänyt. Johdattelijana on Antonio-setä, joka kehitti hegemonia-käsitteen. Hän ja hänen äänimaisemansa toimivat historiallisina ankkureina

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki Äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä ja Eero Saarinen sekä muusikot. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja on Harri Huhtamäki.

 • AAtomipommit pudotettiin Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945. Tuo painajaismainen tragedia muutti maailmanhistoriaa ennen kokemattomalla tavalla. Samalla se on jättänyt jälkipolville muiston, josta toivottavasti ei milloinkaan päästä eroon.

  Kirjailija Juha Seppälä on koonnut tähän ohjelmaan muistoja ja kuvauksia tuosta kohtalokkaasta päivästä Hiroshiman asukkailta sekä amerikkalaisilta pommituksiin tavalla tai toisella osallisilta. Näistä pienistä kuvauksista ja ajatuksista syntyy moniääninen teos, joka hyvin kuvaa tuolloin vallinnutta ihmismielten labyrinttiä – ja tämän päivän maailmaa.

  Juha Seppälän Radioateljeelle käsikirjoittaman teoksen on ohjannut Harri Huhtamäki ja teknisestä toteutuksesta vastaa Pekka Lappi. Kertojina ovat Helka-Maria Kinnunen, Eero Saarinen ja Tom Wentzel. Musiikin ovat tehneet Hanna Huhtamäki ja Paroni Paakkunainen. Ohjelman tuottaja on Harri Huhtamäki.
  Ohjelma sai kunniamaininnan Prix Italia -kilpailussa syyskuussa 2001.

 • - akustisia muistiinpanoja.
  Tositapahtumiin perustuva kertomus suomalaisen naisen elämästä Gambiassa, joka sai eeppiset
  mittasuhteet ja joka muuttui tosielämän elokuvaksi.
  Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja:
  Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • Ohjelma, joka kertoo suhteellisen uudesta ilmiöstä: pienten lasten raa'asta väkivallasta, jota esiintyy jo monissa kouluissa. Ohjelma avaa erilaisia perspektiivejä aiheeseen, joka ilmiönä näkyy ja kuuluu päivittäin luokkahuoneissa ja koulupihoilla. Monissa tapauksissa ongelmat ovat niin vakavia, etteivät ne kuulu enää opettajien vastuulle. He kuitenkin joutuvat kohtaamaan ja käsittelemään niitä joka päivä - usein voimattomina ja avuttomina.

  Radioateljeen ohjelman Hyvät pahat lapset on käsikirjoittanut ja ohjannut Hanna Huhtamäki ja kertojina ovat Minna Haapkylä, Mari Perankoski, Antti Reini ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

Lyssna också