Kvanthopp

Extramaterial om smarta nät - för dig som vill veta mer

 • 6 min
 • tillsvidare

Extramaterial om smarta nät för dig som vill höra mer. Vilka datastrul kan en situation med smarta nät ge upphov till? Hör också om den forskning som bedrivs på Aaltouniversitetet i anknytning till de smarta näten. Bland annat handlar det om att ladda UR elbilarna så att deras energi kan användas t.ex. nattetid..! Redaktör är Ulrica Fagerström.

Sändningar

 • to 8.9.2011 10.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I veckans Kvanthopp tar vi farväl av professor Stephen Hawking, som gjorde universum lite framkomligare för alla oss som inte är lika viga i tanken som han. Vi tar också reda på vad det beror på att en grannfejd mellan Serbien och Kosovo kan få Europas klockor att sakta sig. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Intill helt nyligen trodde man att Atacamaöknen, världens torraste öken, helt saknar liv i sina torraste delar, där det kan gå hundratals år mellan regnen. 2015 regnade det häftigt i Atacama, och det som forskarna hittade då fick dem att tappa hakan: en explosion av biologisk aktivitet i den tidigare så sterila sanden. Vad betyder det här för letandet efter liv på Mars, där förhållandena påminner om Atacama? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • För bara några årtionden sedan kände vi till nio planeter i hela universum (i dag minus Pluto). Och nu, med ens, vet vi om nästan fyra tusen planeter - i andra solsystem. En väldigt stor del av dem är upptäckta med "planetjägar"-teleskopet Kepler. Om det här viktiga instrumentet för att leta efter grannar i rymden, handlar Kvanthopp den här veckan. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I veckans Kvanthopp tar vi en titt på solsystemets äldsta och största storm, den stora röda fläcken på Jupiter, som kan vara på väg att försvinna efter att ha rasat i tre sekler eller mer. Vi frågar också hur pengar kan snedvrida forskningen. Ser företagen till att få de forskningsresultat de vill ha med pengarnas hjälp? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • BESSER & WISSER är här. Det här är pilotavsnittet för vår planerade Svenska Yle-podcast. Besser & Wisser, det vill säga Patrik Schauman och Marcus Rosenlund röjer upp i alternativa fakta-djungeln och säger hur det egentligen ligger till med veckans samtalsämnen inom ekonomi och vetenskap.

  Gilllar du det du hör? Vill du ha mera? Skicka gärna feedback till marcus.rosenlund@yle.fi.

 • Vi ska fundera på ett av vetenskapens största mysterier. Hur det kom sig att det över huvudtaget finns materia i universum i stället för antimateria, materians ”elaka tvilling”. Tur för oss, för annars skulle vi inte finnas här. Hör också om vad ensamhet gör åt oss människor.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi snackar om kolloidalt silver som vissa inbillar sig att det motverkar all världens sjukdomar, men i verkligheten så är det farligt för hälsan. Hör också om en ny exoplanet som astronomerna har hittat, en som är bland de bästa kandidaterna hittills till att hysa liv utanför vårt eget solsystem.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Rymdflygplan genom historien. Amerikanerna provflög helt nyligen sin kommande ”rymdjeep”, Dream Chaser, en liten, lätt, mini-rymdskyttel som ska göra det möjligt att dra ut i rymden på kort varsel och för en billig slant. Hör mer om den.
  Albert Ehrnrooth tar oss med på en utställning i London på temat människans förhållande till religion, "Living with Gods" på British Museum.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi bjuder på en intervju med en man som är kändis både inom vetenskapen och i Hollywood, årets Nobelpristagare i fysik, Kip Thorne. Och så ska vi också titta in på robotmässan Robotex som gick av stapeln i Tallinn helt nyligen, den var världens största i sitt slag. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Lawrence M Krauss, bästsäljande författare, populariserare av vetenskap och professor vid Arizona State University, talar om hur allting började och om hur allting tar slut.
  Ben Goertzel berättar om hur artificiell intelligens ska ta över världen.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Intervju med svenska författaren och föreläsaren Herman Geijer som vet allt som man kan tänkas behöva veta om zombier. Vi ska bland annat fundera på vad zombien representerar, vad den fungerar som metafor för.
  Hör också några svar på vanliga frågor som kreationister ställer om evolutionsläran.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi ser tillbaka på en klimatförändring som inträffade för 55 miljoner år sedan. En av de allra varmaste perioderna i jordens historia, då det simmade krokodiler uppe vid nordpolen och pytonormar klängde i träden i det som i dag är Tyskland. Vi undrar också att vad är ätbara robotar bra till?
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund

Klipp

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Lyssna också