Nyhetsvideor

sö 2.10.2011

  • 1 min
  • tillsvidare

Siviilien pako Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin kotikaupungista Sirtistä yltyy. Lauantaina ainakin neljän siviilin kerrotaan kuolleen tulituksessa yrittäessään lähteä Sirtistä. Väliaikaishallituksen joukot sanovat piirittäneensä Sirtin nyt täysin, mutta he ovat antaneet kahden päivän mahdollisuuden, jotta kaikki halukkaat voivat lähteä kaupungista.

Sirtistä paenneiden asukkaiden mukaan tilanne kaupungissa pahenee kaiken aikaa. Ruokaa on vain niukasti, ja vesi ja sähkö ovat loppuneet kokonaan. Lisäksi asukkaita uhkaavat sekä Gaddafin joukkojen että piirittäjien tulitus ja myös Naton ilmaiskut, pakenijat kertovat.

Viimeisimmän taistelun keskus oli Ouagadougoun konferenssikeskus, jonka lähellä sijaitsevaan sairaalaan Punainen Risti toimitti kipeästi kaivattuja tarvikkeita. Noin 100 Libyan väliaikaishallituksen ajoneuvoa, jotka oli varustettu panssarintorjunta-asein ja raketinheittimin saapuivat Siritin kaupunkiin etelästä puolen päivän aikoihin.

Loukkaantuneita jo satoja
Osa väliaikaishallinnon joukoista pysäytti tulen muutamaksi tunniksi kahden tunnin tiiviin taistelun jälkeen, jotta Punainen Risti saattoi toimittaa tarvikkeita sairaalaan. Tänä aikana Gaddafia tukevat joukot käyttivät tarkka-ampujia ja kranaatinheittimiä.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tiedottaja kertoi Genevessä, että sairaalan viranomaisten mukaan sairaalassa oli noin 200 haavoittunutta, ja loukkaantuneiden määrän odotetaan nousevan.

Sirtissä oli alkujaan satatuhatta asukasta. Epäselvää on, kuinka moni heistä on yhä kaupungissa. Sotatoimien vuoksi avustusjärjestöt eivät pysty menemään sinne. Lääkärit ilman rajoja -järjestö yritti lauantaina toimittaa Sirtin sairaaloihin tarvikkeita, mutta joutui kääntymään takaisin raskaan tulituksen takia.

Gaddafin kannattajatkin pakenevat
Libyan väliaikaishallituksen mukaan Sirtistä lähtee myös yhä enemmän Gaddafia kannattavia sotureita, koska heiltä ovat loppuneet ruoka ja ammukset. He heittävät henkilöllisyystodistuksensa pois ja piiloutuvat pakenevien siviilien joukkoon, väliaikaishallituksen joukkojen edustaja sanoo. Siksi Sirtistä johtavan tien varrella on tarkastuspisteitä, joilla jonottaa satoja autoja.

Libyan väliaikaishallinnon joukot ovat yrittäneet kahden viikon ajan saada kaupungin haltuunsa. Lauantaina ne sanoivat piirittäneensä Sirtin nyt täysin. Vain yksi käytävä on jätetty pakeneville siviileille, komentaja Musatafa al-Rubaie sanoo. Hänen mukaansa piiritysrengas on nyt viiden kilometrin päässä Sirten ydinkeskustasta, mutta korkeiden talojen katoille asettuneet tarkka-ampujat tekevät etenemisestä vaikeaa.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Inga kommande avsnitt

Klipp

Nyhetsvideor

Titta också