Radio Suomi Helsinki

Elektra Minkkinen hallitsee ajankäytön

 • 21 min
 • tillsvidare

Elektra Minkkinen on monipuolinen ja energinen nainen. Hän opettaa muun muassa pianonsoittoa, äidinkieltä, nukketeatteria ja on myös retriitin ohjaaja. Elämänsä aikana hän on asunut seitsemässä maassa, ja elämänkokemusta on kertynyt myös maahanmuuttajien kouluttamisesta. Toimittajana Tiina von Martens. ( Kesto 20:13)

Sändningar

 • to 13.1.2011 17.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Tammikuussa 2013 jääkiekkoilija Tommi Kovanen taklattiin rajusti kaukalon seinämään. Sen seuraksena luita murtui, hampaita katkesi - ja pelaajalle jäi pysyvä aivovamma.

  Kohtalokkaan pelin seurauksena Kovasen elämä muuttui monella tavalla. Hän menetti työnsä lisäksi myös ihmissuhteita ja lopulta halun elää.

  Nyt Kovanen edelleen opettelee elämistä aivovamman kanssa. Ja siitä hän iloitsee! Että saa elää.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Night Visions-festivaali kokoaa tällä viikolla 21. kerran fantasia-, scifi- ja kauhuelokuvien ystävät Helsinkiin jopa 50:n elokuvan voimin. Erityisesti kauhuelokuvien harrastajat tunnetaan voimakkaasta intohimostaan lajiin, mutta mistä se johtuu? Itsekin kauhuelokuvan ohjannut, genren elinikäinen fani, Juho Aittanen, antoi mielensä synkät sokkelot Justus Laitisen tutkittaviksi.

 • Miten ihmisen paras ystävä tulisi varustaa talven tuiskeeseen? Koirasta on tullut tärkeä perheenjäsen, johon ollaan valmiita satsaamaan rahaa. Kylmät, sohjoiset ja kurjat ilmat saavat ostamaan koirille yhä enemmän vaatteita. Ovatko ne kuitenkaan tarpeellisia? Turhaa pukeminen ei yleensä ole, sillä monet kaupungeissa asuvat ohutturkkiset seurakoirat todella tarvitsevat suojaa tuulta ja tuiverrusta vastaan. Koirat, joilla on tiivis pohjavilla, pärjäävät tiukemmassakin tuulessa, kun taas karvaton koira tarvitsee sisätiloissakin ohuen nutun ylleen.

  Koiranvaatebisneksessä on kiireisimmät ajat käsillä nyt ilmojen viiletessä. Erilaisia takkeja, mantteleita ja haalareita on eläinkaupat pullollaan. Vaihtoehtona on koiran omiin mittoihin tehty mittatilausvaate. Mikään nopea projekti mittatilauspuvun saaminen ei kuitenkaan ole, jonot ovat ainakin Nummelassa sijaitsevassa koiranvaateompelimossa Luna-Shopissa pitkät ja pukua voi joutua odottelemaan jopa useamman kuukauden. Hintataso on hieman kalliimpi mittatilauksella tehtävissä vaatteissa, verrattuna eläinkauppojen valmispukuihin. Muhkeimmista toppatakeista ollaan valmiita pulittamaan yli sata euroa.

  Ompelimo Luna-Shopin Sari Hantilaa ja Kennelliiton Maarika Walleniusta haastatteli toimittajaharjoittelija Siiri Rehula.

 • Astiankuivauskaappi ei olekaan suomalainen keksintö! Suomalaiset ovat kuitenkin Euroopan kekseliäintä kansaa mikäli patenttien määrää on uskominen. 175 vuotta kestäneen historiansa aikana patentteja on Suomessa myönnetty yli 125 000 ja näistä yksi on saanut Nobel-palkinnon. Sannika Michelssonin haastateltavana on Patentti- ja rekisterihallituksen johtava neuvontainsinööri Olli Sievänen.

 • Helsingin Torikortteleissa sijaitseva Ravintola Chapter avasi baarialueensa yleisölle kesäkuussa ja äskettäin loputkin ravintolasta. Huolimatta siitä, että Chapter on ollut auki vain niin lyhyen aikaa, se on muun muassa ehdolla kolmessa eri kategoriassa pohjoismaisessa Bartender’s Choice Awardsissa ja valittu vuoden 2017 parhaaksi ravintolaksi Glorian Ruoka&Viini-lehdessä.

  Justus Laitinen kävi tapaamassa Chapterissa ravintolan perustajia, vähän päälle parikymppisiä Romany ja Juho Ekegreniä. Nuoresta iästään huolimatta Juholla on vaikuttava kokemus Helsingin parhaista ravintoloista. Hollannista Suomeen muuttanut Romany on taas työskennellyt tarjoilijana sekä kotimaassaan, että Suomessa, muun muassa Juhon kanssa Askissa. Tavattuaan ja rakastuttuaan he molemmat huomasivat, että heillä on hyvin samanlainen palo ruokaan ja alkoivat pohtia oman ravintolan perustamista.

 • Metro on ollut helsinkiläisille arkipäivää yli 30 vuoden ajan. Länsimetron myötä asiakaskunta laajenee ja uusia käyttäjiä tulee paljon Espoon puolelta Länsimetron vihdoin aloittaessa liikennöinnin. Uudelle metronkäyttäjälle saattaa moni tapa tai käytäntö tulla yllätyksenä - miten esimerkiksi metrovaunuun kuuluu mennä sisälle ja kuinka pyörää kuljetetaan metrossa? Aikataulunäytöt tosin hämmentävät myös metrokonkareita - näytöissä on eri minuutit liukuportaiden yläpäässä ja metrolaiturilla. Toimittajaharjoittelija Siiri Rehula vie meidät metromatkalle Kampista Rautatientorille yhdessä HSL:n tiedottajan Johannes Laitilan kanssa.

 • Tehtaankadun ala-asteen vanhempainyhdistys järjesti heijastintempauksen aamuhämärässä koulun ympäristössä. Yhdistys on esittänyt, että Tehtaankadun liikenteelle tehtäisiin jotain. Päivittäin siellä kulkee yli 1000 lasta kouluihin ja päiväkoteihin ja samalla myös liikennemäärä on kasvanut.

  Jututettavina koululaiset:
  Kaarlo Koskinen, Noa Matheson, Tuure Ihalainen, Lilli Stenberg, Anni Pilkama ja Leksa Suominen.

  Lisäksi apulaispormestari Pia Pakarinen, Tehtaankadun ala-asteen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Leena Ankkuriniemi ja liikennesuunnittelun pitkän linjan ammattilainen Pentti Murole.

 • Laajasalossa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa on vipinää, kun Viljami ja Ilona näyttävät akrobaattitemppuja isänsä avustamina.
  Petri Hyypiä on ollut koti-isänä pariin otteeseen. Vaikka hän on nyt palannut takaisin työelämään, herättää aika koti-isänä paljon muistoja. Petri myöntää, että koti-isänä oleminen muutti hänen suhtautumistaan myös työasioihin.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Hevosenlannan poltolla tyydytetään jo 1500 omakotitalon energiatarpeet Uudellamaalla.

  Vaihtoehtoisista energiantuotantomuodoista yksi kiinnostavimmista raaka-aineista on lanta.

  Järvenpään biopolttolaitokselle tuodaan päivittäin rekkakaupalla lantaa polttoon noin 80 km:n säteellä sijaitsevilta hevostalleista. Kyseessä on palvelu, jolla tallinpitäjät pääsevät eroon hankalasta jätteestä ja energiantuotantolaitos saa hyvää polttoainetta omiin tarpeisiin.

  Mutta miten homma toimii ja millainen potentiaali hevosenlannan poltolla oikeasti on?

  Siihen vastaa Fortumin Anssi Paalanen, sipoolainen tallinpitäjä ja maanviljelijä Anders Ingman, inkoolainen hevosyrittäjä Gun Järnefelt sekä hallituksen HELMET-kärkihankkeen parissa työskentelevä Envitecpolis Oy:n projektipäällikkö Matti Arffman.

  Toimittaja: Juhani Kenttämaa

 • Helsinkiläinen Jouni Ranta elää avoimessa parisuhteessa tyttöystävänsä kanssa. Molemmat ovat siis vapaita esimerkiksi harrastamaan seksiä muiden kanssa.
  Tämän lisäksi pariskunnan kodin jakavat Jounin "elämänkumppani", paras mieskaveri tyttöystävänsä kanssa.
  Minkälaisia ponnisteluja ns. perinteisestä parisuhteesta poikkeava elämäntilanne vaatii?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi.

 • Lauluyhtye Rajaton viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. A cappella -tyyliin perustuva lauluyhtye on levyttänyt 16 albumia, kiertänyt maailmaa ristiin rastiin ja versioinut niin Beatlesia, Abbaa kuin Queenia.
  Jo 15 vuotta Rajaton on ollut yhtyeen jäsenille myös ammatti. Siis kokopäivätyö, johon mennään aamulla ja johon kuuluu palaverit ja vastuualueet ja palkkaneuvottelut niin kuin mihin tahansa työhön.
  Vesa Marttinen tapasi Rajattoman Ahti Paunun ja Soila Sariolan ja kysyi, millainen ammatti lauluyhtyeessä laulaminen oikein on.

 • Mistä johtuu, että ulkokultaisessa ja idyllisessä Itä-Helsingin kaupunginosassa, Laajasalossa on tapahtunut niin paljon korkean profiilin henkirikoksia.

  Kirjailija, toimittaja, muusikko Perttu Häkkinen tietää, että Laajasalolla on kaksi vahvaa puolta: kirkkaan kultainen ja synkän musta.

  Hänen tuoreen dokumenttiromaani, Hukkumisen juuret ulottuvat myös Laajasaloon, vaikka itse kirja kertoo 2000-luvun alussa tapahtuneesta Helsingin Kumpulan hukutussurmasta.

  Toimittajamme Juhani Kenttämaa hyppäsi Häkkisen kanssa pirssiin ja ajoi kohti murhapaikkoja Pirunsaareksikin kutsutussa Laajasalossa.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också