Radio Suomi Helsinki

Bussiliikenne uhkaa pysähtyä viikonloppuna

 • 9 min
 • tillsvidare

Pääkaupunkiseudun linja-autoliikenne uhkaa pysähtyy perjantai- ja lauantai-iltoina koko yöksi. Bussilinjoja liikennöivien yhtiöiden kuljettajat vaativat parannuksia työturvallisuuteen. Kuljettajien mukaan väkivalta on lisääntynyt ja raaistunut. Työntekijöiden ja työnantajan näkemyksiä tilanteesta selvitti Olli Ihamäki. (Kesto 9:12)

Sändningar

 • on 9.2.2011 17.20 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Helsingin Torikortteleissa sijaitseva Ravintola Chapter avasi baarialueensa yleisölle kesäkuussa ja äskettäin loputkin ravintolasta. Huolimatta siitä, että Chapter on ollut auki vain niin lyhyen aikaa, se on muun muassa ehdolla kolmessa eri kategoriassa pohjoismaisessa Bartender’s Choice Awardsissa ja valittu vuoden 2017 parhaaksi ravintolaksi Glorian Ruoka&Viini-lehdessä.

  Justus Laitinen kävi tapaamassa Chapterissa ravintolan perustajia, vähän päälle parikymppisiä Romany ja Juho Ekegreniä. Nuoresta iästään huolimatta Juholla on vaikuttava kokemus Helsingin parhaista ravintoloista. Hollannista Suomeen muuttanut Romany on taas työskennellyt tarjoilijana sekä kotimaassaan, että Suomessa, muun muassa Juhon kanssa Askissa. Tavattuaan ja rakastuttuaan he molemmat huomasivat, että heillä on hyvin samanlainen palo ruokaan ja alkoivat pohtia oman ravintolan perustamista.

 • Metro on ollut helsinkiläisille arkipäivää yli 30 vuoden ajan. Länsimetron myötä asiakaskunta laajenee ja uusia käyttäjiä tulee paljon Espoon puolelta Länsimetron vihdoin aloittaessa liikennöinnin. Uudelle metronkäyttäjälle saattaa moni tapa tai käytäntö tulla yllätyksenä - miten esimerkiksi metrovaunuun kuuluu mennä sisälle ja kuinka pyörää kuljetetaan metrossa? Aikataulunäytöt tosin hämmentävät myös metrokonkareita - näytöissä on eri minuutit liukuportaiden yläpäässä ja metrolaiturilla. Toimittajaharjoittelija Siiri Rehula vie meidät metromatkalle Kampista Rautatientorille yhdessä HSL:n tiedottajan Johannes Laitilan kanssa.

 • Tehtaankadun ala-asteen vanhempainyhdistys järjesti heijastintempauksen aamuhämärässä koulun ympäristössä. Yhdistys on esittänyt, että Tehtaankadun liikenteelle tehtäisiin jotain. Päivittäin siellä kulkee yli 1000 lasta kouluihin ja päiväkoteihin ja samalla myös liikennemäärä on kasvanut.

  Jututettavina koululaiset:
  Kaarlo Koskinen, Noa Matheson, Tuure Ihalainen, Lilli Stenberg, Anni Pilkama ja Leksa Suominen.

  Lisäksi apulaispormestari Pia Pakarinen, Tehtaankadun ala-asteen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Leena Ankkuriniemi ja liikennesuunnittelun pitkän linjan ammattilainen Pentti Murole.

 • Laajasalossa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa on vipinää, kun Viljami ja Ilona näyttävät akrobaattitemppuja isänsä avustamina.
  Petri Hyypiä on ollut koti-isänä pariin otteeseen. Vaikka hän on nyt palannut takaisin työelämään, herättää aika koti-isänä paljon muistoja. Petri myöntää, että koti-isänä oleminen muutti hänen suhtautumistaan myös työasioihin.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Hevosenlannan poltolla tyydytetään jo 1500 omakotitalon energiatarpeet Uudellamaalla.

  Vaihtoehtoisista energiantuotantomuodoista yksi kiinnostavimmista raaka-aineista on lanta.

  Järvenpään biopolttolaitokselle tuodaan päivittäin rekkakaupalla lantaa polttoon noin 80 km:n säteellä sijaitsevilta hevostalleista. Kyseessä on palvelu, jolla tallinpitäjät pääsevät eroon hankalasta jätteestä ja energiantuotantolaitos saa hyvää polttoainetta omiin tarpeisiin.

  Mutta miten homma toimii ja millainen potentiaali hevosenlannan poltolla oikeasti on?

  Siihen vastaa Fortumin Anssi Paalanen, sipoolainen tallinpitäjä ja maanviljelijä Anders Ingman, inkoolainen hevosyrittäjä Gun Järnefelt sekä hallituksen HELMET-kärkihankkeen parissa työskentelevä Envitecpolis Oy:n projektipäällikkö Matti Arffman.

  Toimittaja: Juhani Kenttämaa

 • Helsinkiläinen Jouni Ranta elää avoimessa parisuhteessa tyttöystävänsä kanssa. Molemmat ovat siis vapaita esimerkiksi harrastamaan seksiä muiden kanssa.
  Tämän lisäksi pariskunnan kodin jakavat Jounin "elämänkumppani", paras mieskaveri tyttöystävänsä kanssa.
  Minkälaisia ponnisteluja ns. perinteisestä parisuhteesta poikkeava elämäntilanne vaatii?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi.

 • Lauluyhtye Rajaton viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. A cappella -tyyliin perustuva lauluyhtye on levyttänyt 16 albumia, kiertänyt maailmaa ristiin rastiin ja versioinut niin Beatlesia, Abbaa kuin Queenia.
  Jo 15 vuotta Rajaton on ollut yhtyeen jäsenille myös ammatti. Siis kokopäivätyö, johon mennään aamulla ja johon kuuluu palaverit ja vastuualueet ja palkkaneuvottelut niin kuin mihin tahansa työhön.
  Vesa Marttinen tapasi Rajattoman Ahti Paunun ja Soila Sariolan ja kysyi, millainen ammatti lauluyhtyeessä laulaminen oikein on.

 • Mistä johtuu, että ulkokultaisessa ja idyllisessä Itä-Helsingin kaupunginosassa, Laajasalossa on tapahtunut niin paljon korkean profiilin henkirikoksia.

  Kirjailija, toimittaja, muusikko Perttu Häkkinen tietää, että Laajasalolla on kaksi vahvaa puolta: kirkkaan kultainen ja synkän musta.

  Hänen tuoreen dokumenttiromaani, Hukkumisen juuret ulottuvat myös Laajasaloon, vaikka itse kirja kertoo 2000-luvun alussa tapahtuneesta Helsingin Kumpulan hukutussurmasta.

  Toimittajamme Juhani Kenttämaa hyppäsi Häkkisen kanssa pirssiin ja ajoi kohti murhapaikkoja Pirunsaareksikin kutsutussa Laajasalossa.

 • Veera Kaijanen on vuonna 1987 syntynyt sirkustaitelija, joka on erikoistunut nuorallatanssiin ja hulavanteisiin. Kaijanen on aito sirkusammattilainen, sillä hänellä on korkeakoulutason nuorallatanssijatutkinto ranskalaisesta Academie Fratellinista.
  Sirkuskoulujen suosio Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta vain harva päätyy sirkusmaailman huipulle, sillä huippuammattilaisuus vaatii uskomattomia harjoittelumääriä.
  Vesa Marttinen tapasi Veera Kaijasen Helsingissä.

 • Karkkilassa sijaitsee Suomen ainoa purukumitehdas. Tehtaalla valmistetaan vuosittain 333 000 kilogrammaa ksylitolpurukumia ja -pastilleja. Fazerin purkkatehtaan valmistuspäällikkö Eino Määttää ja ksylitol-asiantuntija Eija Tolosta haastattelee toimittajaharjoittelija Siiri Rehula.

 • Hevosen kengittäjiä on aivan liian vähän. Hevosharrastus yleistyy jatkuvasti ja uusia talleja perustetaan satoja vuodessa. Etenkin Etelä-Suomen ja Uudenmaan alueella missä hevostiheys on suuri, on myös pätevistä kengittäjistä iso pula.

  Alalle koulutetaan väkeä, mutta uusien kengittäjien määrä ei vielä vastaa kovaa kysyntää.

  Yksi alueemme ammattikengittäjistä on Pornaisissa asuva Jankka Nyman, joka on tehnyt alan hommia jo noin 15 vuoden ajan. Toimittajamme Juhani Kenttämaa tapasi Jankan ja kyseli, mitkä asiat pitävät hänet hommissa, vaikka kyseessä on aika raskas ja vaarallinenkin ammatti.

 • Vantaalainen Antti Kokko on kutonut elämänsä aikana satoja sukkia. Omansa ovat saaneet niin lapsenlapset, tutut lääkärit kuin Timo Soini.Ensimmäisen kerran Antti Kokko kutoi kansakoulussa 1940-luvun lopulla. Sisaruksia Antilla oli seitsemän eikä äitimuori ehtinyt kutomaan sukkia samaan tahtiin kuin tarve oli. Antti kutoi itselleen myös välihousut kylmien talvien varalle.

  Antti Kokon kotona näkyvällä paikalla komeilee kuva presidentti Sauli Niinistöstä ja rouva Jenni Haukiosta. Presidentinkansliasta lähetetty kiitoskortti on Antille ylpeyden aihe: Mäntyniemessä saatetaan tänä talvena kulkea Antin kutomissa villasukissa.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också