Avsnitt

 • I Finland har vi valt att satsa på kärnkraften. Men borde vi då också se till att fixa kärnbränslet uran själva? Sedan 1994 ska vi ju, enligt lag, ta hand om kärnavfallet - då kunde vi även ta ansvar för början av kärnkraftsprocessen. Vad säger vår industri och vår miljöminister om det här?!? I programmet handlar det också om mat och dieter.

 • Är toapappershylsan verkligen ett så stort problem att produktutvecklare måste ta fram en hylsa som går att spola ner i toalettstolen? Det tycker i varje fall tillverkarna. Men på vattenreningsverk är man av annan åsikt. Människor har ännu inte lärt sig att mobiltelefoner, strumpor och tops inte hör hemma i avloppet, så vi ska absolut inte spola ner fler saker i toan. Oavsett om toapappershylsan löser upp sig i vatten. I programmet handlar det också om älgkött, som anses vara mycket klimatsmart. I Veckans tanke handlar det om vattenproblem på ögruppen Tuvalu.

 • I två år har den lokala valutan Brixton pund existerat i en stadsdel i södra London. Valutan ska locka människor att shoppa lokalt och stöda små företagare. Det finns andra sätt att idka handel, utan behöva använda varken euro eller Brixtonpund: tjänster och gentjänstere är vad man sysslar med på Tidsbanken. I programmet blir det ett besök på Jakobstadsföretaget som gör hud- och hårvårdsprodukter med enbart naturliga, ekologiska råvaror. I Veckans tanke är reparationer temat.

 • Ursprungsmärkningarna är de mest kända varumärkena i vårt land. Och vi finländare är också duktiga på att köpa inhemskt. I programmet handlar det om märkningar som till exempel Gott från Finland. Profesor Åke Bergman (Stockhholms universitet) berättar varför han i nästan 30 år kämpat emot farliga kemikalier. Och i Veckans tanke handlar det om en av finländarnas favoritdrycker, kaffe.

 • Hur ska vuxna prata om konsumtion och ha-begär med barn? I Gerby skola i Vasa jobbar man det här läsåret med medveten konsumtion. Bokbytardag och göra nytt av gammalt ska få barnen att bli mer medvetna - också föräldrarna är med på ett hörn. I programmet handlar det också om ekologiskt vin, som många kanske tror är helt utan till exempel, tillsatsämnen. Men det ekologiska garanterar bara en giftfri odling av själva druvan.

 • Av vilka orsaker köper finländare ekologisk mat - är det för att det är bättre för miljön eller för att det är trendigt? Vi har frågat varumärkesexperten, matforskaren och kunden i specialaffären. Vi besöker också Bolivia, landet som ligger i toppen och i botten när det gäller miljöhänsyn.I Veckans Tanke våndas Charlotta Hedman över sin konusumtion av färdig "plast" mat.

 • Smältpunkt har begett sig ut på se skottska vidderna och kollat vilda vindkraftsplaner - 2020 skall all skotsk energi vara grön och det mesta komma från vindkraft. Läget här hemma är inte lika ambitiöst. Vi har också tagit reda på varför bindor och trosskydd ska dofta kamomill och vad de egentligen innehåller?

 • Blöjberget växer - längst ner i högen finns kletiga 1960-tals blöjorna och längst upp landar våra telingars 2000-tals byxblöjor med ett klafs. Smältpunkt besöker blöjfabriken för att ta reda på hur ekologisk en engångsblöja egentligen kan göras. Vi reder också ut hur länge planeten ännu kan tåla vår framfart? Forskare vid Stockholm resilience center har räknat 9 planetära gränser och 3 av dem har vi erdan överskridit.

 • I programmet följer vi upp förra veckans temasändning kring fiske. Vad säger en fiskare om utfiske av våra hav, om skräpfisk och kräsna konsumenter? Braxen anses vara en skräpfisk som det finns allt mer av i våra hav, men som vi inte har någon användning för. Ett fiskförädlingsföretag i Vexala i Nykarleby har valt att inte se braxen som ett problem, utan en möjlighet i stället. Veckans tanke handlar om billig mat.

 • Vad ska vi äta för fisk i framtiden? Utfisket av världshaven är stort och också i våra finländska vatten minskar fisk som sik och lax. Isabella Lövin, miljöjournalist och EU-parlamentariker, berättar om EU:s planer.

 • Vilket tvättmedel ska du använda om du vill värna om miljön? I programmet besöker vi också energibyn Komossa där man ska använda byns insjö för att få förnybar energi. Veckans tanke handlar om en köttfri dag.

 • I Frankrike är tanken att en tredjedel av kusten vara skyddad om 20 år. Borde det franska strandskyddet gå på export till övriga EU? I programmet handlar det också om kall fusion. Är det något som kan bli verklighet, och ge oändligt med billig energi - eller är det bara humbug? Veckans tanke handlar om skolmaten i Storbritannien.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också